Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Torka svamp

  • eEmmA 15 september 2008

    Har en liten fundering...
    Hur torkar man svamp på bästa sätt?

  • Tillberga 15 september 2008

    jag har provat att torka trattkantareller i ugnen på 40-45°
    ungsluckan öppen och vist dom blev torra men SVARTA
    nu har jag trätt upp dom på tråd och har som girlanger i köket
    ser ut att bli bra
    ett annat sätt är att lägga på t.ex ett lakan över torkstälningen

    vilken svampsort tänker du torka??

  • sonja55 15 september 2008

    Jag fick tips att lägga kantareller på ett myggfönster, lade det över ryggstödet på två stolar satte en kupevärmare under el. lite på sidan så att det blåste på svampen underifrån,de torkade på några dar. (Y)(Y)(Y)

  • eEmmA 15 september 2008

    tänkte torka kantareller... läste någon stanns att man kunde torka dom på tidningspapper också. Vet inte om det är så bra... Ligger på hushållspapper nu. Kanske funkar det med... Hur länge tar det för dom att torka om man hänger dom?

  • MrsC 15 september 2008

    Jag torkar mina trattkantareller på tidningspapper i köket...fungerar alldeles utmärkt. (Y)
    Jag rör omkring i svampen några gånger om dagen så att de får lufta.
    Svamparna torkar på några dagar.
    Lägger sedan mina torkade svampar i bruna glasburkar med lock. Glasburkarna står sedan i mitt mörka skafferi, för att tas fram till goda såser och stuvningar...och annat gott med svamp i (L)
    Lycka till :D

  • eEmmA 15 september 2008

    Skrivet av MrsC den 15 sep 2008

    Jag torkar mina trattkantareller på tidningspapper i köket...fungerar alldeles utmärkt. (Y)
    Jag rör omkring i svampen några gånger om dagen så att de får lufta.
    Svamparna torkar på några dagar.
    Lägger sedan mina torkade svampar i bruna glasburkar med lock. Glasburkarna står sedan i mitt mörka skafferi, för att tas fram till goda såser och stuvningar...och annat gott med svamp i (L)
    Lycka till :D



    Blir inte tidningspaspret konstigt av svampen, ifall det blir blött? tänker om färgen från tidningen färgar av eller så?

  • eEmmA 15 september 2008

    Skrivet av Tillberga den 15 sep 2008

    jag har provat att torka trattkantareller i ugnen på 40-45°
    ungsluckan öppen och vist dom blev torra men SVARTA
    nu har jag trätt upp dom på tråd och har som girlanger i köket
    ser ut att bli bra
    ett annat sätt är att lägga på t.ex ett lakan över torkstälningen

    vilken svampsort tänker du torka??



    tänkte torka kantareller... läste någon stanns att man kunde torka dom på tidningspapper också. Vet inte om det är så bra... Ligger på hushållspapper nu. Kanske funkar det med... Hur länge tar det för dom att torka om man hänger dom?

  • MrsC 16 september 2008

    Tidninsgpappret kan bli lite fuktigt...då är det bara att byta ut mot torrt tidningpappaer. Ännu så länge har jag överlevt de 10 år ;-) som jag torkat svampen på tidningspapper, men jag vet ju inte hur det visar sig längre fram :D.

  • Maltemodig 16 september 2008

    Jag lyxade till mig i år och köpte mig en tork. Var trött på att ha svampar liggande överallt i flera dagar så när jag var på Trädgårdsmässan i våras och såg en bra tork bestämde jag mig för att en sån får det bli. Här kan ni se den http://www.arim.se/indswip.html scrolla ner en bit på sidan så hittar ni. Har provat att torka både frukt och svamp och det blir kanonbra. Mycket torkat på bara en dag.

  • Tillberga 16 september 2008

    Skrivet av eEmmA den 15 sep 2008

    Skrivet av Tillberga den 15 sep 2008

    jag har provat att torka trattkantareller i ugnen på 40-45°
    ungsluckan öppen och vist dom blev torra men SVARTA
    nu har jag trätt upp dom på tråd och har som girlanger i köket
    ser ut att bli bra
    ett annat sätt är att lägga på t.ex ett lakan över torkstälningen

    vilken svampsort tänker du torka??



    tänkte torka kantareller... läste någon stanns att man kunde torka dom på tidningspapper också. Vet inte om det är så bra... Ligger på hushållspapper nu. Kanske funkar det med... Hur länge tar det för dom att torka om man hänger dom?


    mina trattissar har nu hängt sen söndags kväll kl 21 och nu är det tisdag kl 7.50 och dom är torra (nästan i alla fall)
    men dom får nog sitta lite till så dom blir "snus" torra, rädd att dom möglar i burken annars

    lycka till

  • piusamadeusmozart 16 september 2008

    Efter att ha torkat svamp, torkar mest soppar av olika slag, làgger jag dem i en burk i frysen, dà àr jag sàker pà att de inte mòglar eller att det kommer smàkryp i efter ett tag.

  • Tillberga 16 september 2008

    Skrivet av piusamadeusmozart den 16 sep 2008

    Efter att ha torkat svamp, torkar mest soppar av olika slag, làgger jag dem i en burk i frysen, dà àr jag sàker pà att de inte mòglar eller att det kommer smàkryp i efter ett tag.


    (L)men det var ju just detta att de blir fult i frysen av annat, älg, fisk och bär som jag tycker är svårare att torka:'(

  • gosuve 16 september 2008

    Jag har länge gått och klurat hur man kan torka svamp i större volymer,skogen är ju full av god saker
    innan våra huvud rätter (V-sin)sätter i sig alla måste en annan nitisk sammlare plocka dess(jag)
    helt sonika fick hustrun giva vicka,jag tok helt enkelt våra kläd tork (ej tummlare)satte en liten kupe värmare in i den och vips efter ca1dygn var dom torra och fin bara att fylla burkar(Y):D
    Mvh Uven

  • MatAnders 16 september 2008

    Det går ju bra på tidningspapper men man får se till att flytta dom lite i början och byta papper sen efter 1-2 dagar så undrar man vart hälften tog vägen*ha ha

  • The_mama97mia 16 september 2008

    torka på lakan på torkställning? Då kan man ju växtfärga samtidigt. *ler* måste ju bli lite brunt.
    Jag torkar inget i år, för jag har inte plats just nu.
    Förr om åren torkade jag på typ myggfönster - o dom var inte snygga efteråt men fasen vad det torkade bra.
    Har också testat ugnstorkning o gör aldrig om det. Svarta o skumma, mystiskt. Tordes inte ta vara på det.
    Nej Anders, jag håller med dig, tidningspapper går bra, men då får man röra om lite liksom.
    Problemet är bara som sagt var man ska hålla hus - det kräver sin yta.

  • MalinJ 16 september 2008

    Men vanliga kantareller ska helst inte torkas vad jag har förstått. Blir beska står det överallt. När jag provade, tyckte jag mest att de förlorade smaken. Bättre att förvälla och frysa dem. Trattisar torkar jag på tidningspapper, men att hänga dem måste jag prova!

  • Duvdrottningen 16 september 2008

    Trattisar brukar jag torka på tidningspapper. Kantareller har jag aldrig sparat, mums! :D

  • piusamadeusmozart 17 september 2008

    Skrivet av Tillberga den 16 sep 2008

    Skrivet av piusamadeusmozart den 16 sep 2008

    Efter att ha torkat svamp, torkar mest soppar av olika slag, làgger jag dem i en burk i frysen, dà àr jag sàker pà att de inte mòglar eller att det kommer smàkryp i efter ett tag.


    (L)men det var ju just detta att de blir fult i frysen av annat, älg, fisk och bär som jag tycker är svårare att torka:'(


    Visst, men flera kilo svamp blir ju som torrkad som en liten knytnàve. Fàr du inte plats med àlgen kan du ju skicka en bit till mig.

  • Jessika 17 september 2008

    Jag har provat både ugn, tidningspapper och myggfönster och måste säga att jag föredrar myggfönster. Om det inte ligger på varann så tar det ca 2-3 dagar att få svampen torr även om man inte har fläkt under. Då måste iof sopp och andra "blöta o tjocka" svampar vara i bitar som inte är större än 1-1,5 cm.

    Jag brukar torka allt utom blodriska. Fårtickan får man dock vara lite försiktig med hur mycket man använder om den är torkad eftersom den får väldigt kraftig smak när man torkar den. Gula kantareller fungerar utmärkt att torka men som någon sa här så tappar dom lite smak.

  • Bodenskan 13 september 2009

    fick inte nått nytt tips lägger mina på tidningspapper ovanför varmvattensberedare blandar om med jämna mellanrum tar några dar men de blir ordentligt torra. Har jag mycket torkar jag dem först luftigt på tidningar och sen när de krymt lägger jag dom beredaren så går det fortare

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.