Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vad gör bikarbonat för nytta?

  • AstridW 2 juli 2008

    Har märkt att bikarbonat ibland är en ingrediens i kakor. Vad gör den för nytta? Kan man skippa den...?

  • ikah 2 juli 2008

    Bikarbonat eller soda är ett jäsmedel som används när man har sura ingredienser i kakan tex gräddfil, lingon mm. Skippar man det är det risk att inte kakan stiger och blir luftig.:)

  • Disen 2 juli 2008

    Bikarbonat finns även i bakpulver. Det är som ikah sa att det är ett jäsningsmedel.

  • nilami 2 juli 2008

    Man kan ta bakpulver i stallet men da far man ta ca dubbelt sa mycket for bikarbonat e "Starkare"

  • lillajag51 22 september 2012

    jag fick vitare tänder av bikarbonaten när jag blandade den i vatten och drack varjedag mot sura uppstötningar hallsbränna faktiskt bra med bikarbonat det visste inte jag mina fula beläggningar på tänderna efter kaffet är borta

    yvonne pira

  • lillajag51 22 september 2012

    tog bara lite mindre än en halv tesked varjedag tänk att hjälpen fanns i skafferiet nästan komiskt
    jag tänkte på blekmedel ha ha kostar bara att gå till

    yvonne pira

  • hilde-marlene 22 september 2012

    en liten kemilektion för den som är nyfiken: när bikarbonaten hettas upp bildar den vatten och koldioxid. Det är koldioxiden som gör att kakorna/brödet jäser, för gasen bildar små bubblor som skapar en expansion. Det är samma sak när man använder jäst, men i det fallet så finns det ett enzym hos jästen som bryter ner socker till vatten och koldioxid. (Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.