Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Festmiddag utan mjölkprotein

  • idah-son 2 januari 2012

    Ska anordna en 50-årsfest om ett par veckor och en av de som kommer är allergisk mot mjölkprotein.. Finns det någon här som har har tips på vad som kan lagas utan detta?
    Huvudrätten ska helst vara kyckling..
    Efterrätt kan vi nog tänka ut själva, men huvudrätten är knepigare.. Speciellt att komma på sås.. :/

  • Cassiopeya 2 januari 2012

    Skrivet av idah-son den 2 jan 2012

    Ska anordna en 50-årsfest om ett par veckor och en av de som kommer är allergisk mot mjölkprotein.. Finns det någon här som har har tips på vad som kan lagas utan detta?
    Huvudrätten ska helst vara kyckling..
    Efterrätt kan vi nog tänka ut själva, men huvudrätten är knepigare.. Speciellt att komma på sås.. :/


    I Bonniers kokbok finns ett recept på rödvinssås som är utan grädde, men den är ganska skarp. Vet inte om du tycker att det passar till kyckling heller{struggle}

    Om du inte vill ha riktigt rinnig sås kan du ju testa att göra en salsa till, finns mängder med varianter, men här är min favorit, passar bra till kyckling :D

    Mangosalsa med sting

  • LillaJa 3 januari 2012

    I min kokbok finns / under fliken Sås-salsa-senap/ dessa perfekta såser, som jag ofta använder,
    har barnbarn som är mjölk allergiker.

    nr 15 /Jordnötssås
    nr 17/ Kall jordnötssås
    nr 18/ Kinesisk sötsur sås till stekt kyckling eller anka
    nr 19/ Mango Chutney
    nr 25/ Riktig sötsur sås
    Alla dessa brukar ha en strykande åtgång, Jordnötts såserna passar perfekt till kyckligspett el bitar använder dessa ofta på buffe´ bordet, passar både gammal och ung. Hoppas att någon faller dig i smaken, man kan ju minska mängden för att testa (om man gillar dessa).
    Lycka till !

  • asasto 3 januari 2012

    Här kommer mitt förslag.

    En stor gryta Coq au vin finns inga mjölkprodukter i den och den blir oftast godast att göra dan innan och sedan bara värma innan servering.

  • idah-son 3 januari 2012

    Glömde bort att säga att det är ett barn som är allergisk, så rövinssåsen får nog gå bort, men tack för tipset!
    Ska titta lite närmre på de andra som ni båda har föreslagit.
    Tack!

  • asasto 3 januari 2012

    Om det är rödvinet som barnet är allergisk mot funkar nog inte coq au vin heller eftersom det är massor av rödvin i (ingen fara när det gäller alkohol dock, kokar man vinet försvinner ju alkoholen). Finns dock andra grytor utan rödvin ex. kyckling marengo där ä'r det ju tomatbaserat.

  • Inger45 3 januari 2012

    Byt ut grädden mot Oatly I Mat. Använder själv aldrig mjölkprodukter i maten.

  • littlejohn 3 januari 2012

    Använd havregrädde istället för vanlig grädde

  • idah-son 3 januari 2012

    Skrivet av asasto den 3 jan 2012

    Om det är rödvinet som barnet är allergisk mot funkar nog inte coq au vin heller eftersom det är massor av rödvin i (ingen fara när det gäller alkohol dock, kokar man vinet försvinner ju alkoholen). Finns dock andra grytor utan rödvin ex. kyckling marengo där ä'r det ju tomatbaserat.



    Missade ditt förra inlägg innan när jag svarade på de andra.
    Nej, rödvinet är hon inte allergisk mot, utan mjölkprotein.
    Vill inte använda rödvin just för smakens skull, vet många barn som inte alls gillar smaken och jag vill inte riskera detta eftersom det kommer många barn. :)
    Tack för svaren!

  • Cassiopeya 3 januari 2012

    Skrivet av idah-son den 3 jan 2012

    Skrivet av asasto den 3 jan 2012

    Om det är rödvinet som barnet är allergisk mot funkar nog inte coq au vin heller eftersom det är massor av rödvin i (ingen fara när det gäller alkohol dock, kokar man vinet försvinner ju alkoholen). Finns dock andra grytor utan rödvin ex. kyckling marengo där ä'r det ju tomatbaserat.



    Missade ditt förra inlägg innan när jag svarade på de andra.
    Nej, rödvinet är hon inte allergisk mot, utan mjölkprotein.
    Vill inte använda rödvin just för smakens skull, vet många barn som inte alls gillar smaken och jag vill inte riskera detta eftersom det kommer många barn. :)
    Tack för svaren!


    Nja då hade jag också skippat rödvinssåsen, som är ganska skarp i smaken, av den anledningen brukar jag ha i en skvätt grädde, men då blir det ju mjölkprotein :s

    Salsan är ganska stark, men går såklart att göra mildare. Kanske inte så barnvänlig ändå :s
    Du kanske ska göra två olika såser? Ngn klassisk enkel som barn gillar, typ bea, och en vuxenvariant utan mjölkprotein:D

  • soccermum 3 januari 2012

    Skrivet av Cassiopeya den 3 jan 2012

    Salsan är ganska stark, men går såklart att göra mildare. Kanske inte så barnvänlig ändå :s
    Du kanske ska göra två olika såser? Ngn klassisk enkel som barn gillar, typ bea, och en vuxenvariant utan mjölkprotein:D


    Hur gör man bea som är mjölkproteinfri? Eller tänkte du tvärtom eftersom vuxenvarianten ska vara utan mjölken? Det var ju barnet som var allergikern ;)

    Mitt förslag är att du gör den sås du brukar använda fast med mjölkfritt margarin och havre- eller sojagrädde/dryck.. Tror dock inte att hemmagjord bea blir god på margarin {starving}

    Gör tex en vanlig kycklingbrunsås eller currysås eller vad du nu brukar ha till din kyckling :p

    Om du gör en potatisgratäng utan ost och använder havre- eller sojamjölk så behövs väl kanske ingen sås alls då det blir krämigt och gott till kycklingen ändå?

  • annhericsson 3 januari 2012

    Hej!
    I min familj lider nästan alla av denna åkomma och när vi har kyckling brukar jag göra såsen på kokosmjölk som jag reder till valfri konsistens med Maizenaredning. En annan variant är sås på havremjölk, funkar klockrent med redning och smaksättning.
    Sötsur sås gjord på chili, olja, vatten, finhackad lök, pressad vitlök och salt ät också bra, den kära lilla förpackningen Maizena kommer även här in i bilden.
    Lycka till!
    /Annh Ericsson, Luleå

  • Cassiopeya 3 januari 2012

    Hur gör man bea som är mjölkproteinfri? Eller tänkte du tvärtom eftersom vuxenvarianten ska vara utan mjölken? Det var ju barnet som var allergikern ;)

    Mitt förslag är att du gör den sås du brukar använda fast med mjölkfritt margarin och havre- eller sojagrädde/dryck.. Tror dock inte att hemmagjord bea blir god på margarin {starving}

    Gör tex en vanlig kycklingbrunsås eller currysås eller vad du nu brukar ha till din kyckling :p

    Om du gör en potatisgratäng utan ost och använder havre- eller sojamjölk så behövs väl kanske ingen sås alls då det blir krämigt och gott till kycklingen ändå?

    Ops läser man för snabbt visar man ibland viktig info, tänkte ju såklart att det var en vuxen som var allergisk {silly} Men nu finns här så många förslag så TS borde kunna välja och vraka och hitta varianter som passar liten och stor, samt allergier av alla de slag (A)

  • martina63 4 januari 2012

    Det går utmärkt att göra bernaise på mjölkfritt margarin! Alla vegetabiliska alternativ till mjölkprodukter går att använda i såser. Har testat på soja mjölk, havremjölk med bra resultat.
    Har också en bekant med samma allergi...

  • idah-son 4 januari 2012

    Oj vad många svar! Tack för all hjälp!
    Tanken att göra två såser, en för vuxna och en för barn som en av er föreslog, har slagit även mig. Då kan jag göra en lite "mildare" barn- och allergivänlig sås och sen göra en för oss vuxna utan att behöva tänka på ingredienserna..

    Återigen, tack för alla svar! Kan vara bra att spara alla recept för framtida användning.. :)

  • EliBerg65 4 januari 2012

    Kanske prova något asiatiskt? Där hittar du sällan/aldrig några mjölkprodukter. Brukar göra en kycklinggryta med röd currypasta och kokosmjölk (bla) och den går att variera styrkan på hur du vill.

  • soccermum 4 januari 2012

    Skrivet av martina63 den 4 jan 2012

    Det går utmärkt att göra bernaise på mjölkfritt margarin! Alla vegetabiliska alternativ till mjölkprodukter går att använda i såser. Har testat på soja mjölk, havremjölk med bra resultat.
    Har också en bekant med samma allergi...


    Vad bra att veta! Tack för tipset :) Jag hade aldrig kommit på tanken att prova att slå en bea med margarin (a)

  • soccermum 4 januari 2012

    Skrivet av annhericsson den 3 jan 2012

    Hej!
    I min familj lider nästan alla av denna åkomma och när vi har kyckling brukar jag göra såsen på kokosmjölk som jag reder till valfri konsistens med Maizenaredning. En annan variant är sås på havremjölk, funkar klockrent med redning och smaksättning.
    Sötsur sås gjord på chili, olja, vatten, finhackad lök, pressad vitlök och salt ät också bra, den kära lilla förpackningen Maizena kommer även här in i bilden.
    Lycka till!
    /Annh Ericsson, Luleå


    Ibland blir det nästan för enkelt när man läser tips och idéer: kokosmjölk! hahaha.. slog mig inte ens och ändå tycker jag verkligen att det är supergott :p Tack för påminnelsen!

  • millis00 4 januari 2012

    Skrivet av idah-son den 2 jan 2012

    Ska anordna en 50-årsfest om ett par veckor och en av de som kommer är allergisk mot mjölkprotein.. Finns det någon här som har har tips på vad som kan lagas utan detta?
    Huvudrätten ska helst vara kyckling..
    Efterrätt kan vi nog tänka ut själva, men huvudrätten är knepigare.. Speciellt att komma på sås.. :/



    Hejsan
    Byt ut mjölkprotiein mot havremjölk. Finns jätte mkt idag att bta mot. kolla i lactosfria hyllan för kylvaror.

    Lycka till

    millis

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.