Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Student 2012

  • 93emm29 9 april 2012

    Snart studenttider igen och planeringarna är i full gång. Jag själv tar studenten nu till juni och hade (liksom många andra säkert) behövt lite hjälp med vad man ska tänka på när det gäller mat och tårtor ect.

    Själv hade jag tänkt något buffé-liknande då jag har släktingar som kommer behöva åka en bit och maten behöver då stå framme.

    Hoppas ni har många bra tips och förslag :)

  • The_mama97mia 9 april 2012

    Hej och grattis, vad kul!
    Du, inte för att låta tråkig, men det finns ett antal trådar om studentfirande och buffé med massor av matnyttigt i redan.
    Sök under matprat på Student ska du se !

  • 93emm29 9 april 2012

    Har redan sökt men kändes som det behövdes en ny mer aktuell... Dessutom tänkte jag att denna kunde vara mer koncentrerad till buffémat och dessutom tårtor... Lite mer samlat

  • Amika 10 april 2012

    Hej! :)
    Och grattis! :) Vad roligt att du tar studenten! :)

    Ok, här kommer mina tips...
    Buffémat, du eftersökte sånt som går att förbereda. Pajer! :) Där kan du göra i ordning pajskalen och förgrädda dem flera dagar i förväg. Jag förgräddade pajskal som jag sedan förvarade torrt och kallt i två dagar innan jag fyllde dem och gräddade dem igen. Gick kanon! Och vissa pajer kan man ju grädda klart pajskalet och sedan fylla med en god röra, t.ex. hemgjord skagenröra och den röran är ju godast dagen efter man gjort den, så den får stå och smaka till sig lite. Det gäller ju de allra flesta röror. Och kalla röror är ju gott på sommaren. :) Jag gillar pajer som buffémat också för att de verkligen går att variera i det oändliga. :) Både vegetariskt, glutenfritt, laktosfritt och veganskt. :)
    Det enda som man bör göra samma dag är ju många sallader, de blir så sunkiga bara över natten. Och även om man ska t.ex. koka pasta, ris eller potatis.

    Tårtor... Samma sak där... Gör du frozen cheesecake eller någon annan kall tårta så går de ju med fördel faktiskt att förbereda flera dagar i förväg och sedan ställer man bara fram dem ca 30 minuter innan servering. Eller så kan du titta på chokladkolakakan jag har bland mina recept. Den tillagas med fördel en eller till och med två dagar innan man ska äta den. Den blir bara godare. :)

    Ska du göra brödet själv, så kan du göra kalljäst bröd. SÅ gott! Och det ska ju jäsa över natten, då sätter du bara in det i ugnen på morgonen medan du själv äter frukost. :)

    Sedan om jag skulle göra en buffé, så skulle jag skära upp frukt och lägga upp bär också. Det ser så snyggt ut, går snabbt och lätt att göra och så är det så gott och fräscht! :) Kula upp melon i skålar, olika färger. Kuljärn finns att köpa billigt på IKEA och det är jättebra, jag har ett sånt som jag använder flitigt. Man kan kula melon, dela jordgubbar, lägga upp hallon och blåbär. Och sedan ställa antingen en burk med grädde bredvid, eller vaniljkesella. MUMS! :)

    Dricka... Bål, med frysta bär istället för isbitar. :) Kan göras både med alkohol och alkoholfri. :)

    Lycka till nu och hoppas du får en underbar studentdag! :)

    Varma hälsningar

    Jonna

  • Amika 10 april 2012

    Här är receptet på chokladkolakaka jag pratade om. :)

    Chokladkolakaka

  • 93emm29 12 april 2012

    Vilka supertips! Ska verkligen ha minst en paj och ha bål! Helt klart! Är inte helt hemma med att baka bröd, bara gjort det några gånger men tänkte att man funde göra ngt focchia liknande bröd med "grejer" i. Jag tycker själv iaf det är väldigt gott : )
    Får fortsätta fundera, kommer ni på fler tips så skriv gärna!

  • LEDIVO 12 april 2012

    Studenfest är riktigt trevligt tycker jag. Alla ungdomarnas kompisar samlas tillsammans med släkt o vänner.
    Här kommer ett par tips du kanske kan ha användning av.
    Hoppas du får en riktigt bra studentdag!
    Tårta á la Ann-Britt
    Pastasallad till kallt kött

  • elleave 12 april 2012

    På min student hade jag:
    Italiensk pastasallad (fetaost, soltorkade tomater, oliver, ruccola och vinegrette)
    Potatissallad, grönsallad
    Dubbelmarinerad fläskfilé, kycklingspett
    2 såser (vitlök och lime)
    Bröd och brieost
    Rullar av rökt lax och färskost
    Räkor (ev marinerade)
    Lite frukt och oliver etc

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.