Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

SURSTRÖMMING

  • hannaa_85 19 augusti 2008

    Nu närmar sig surströmmingspremiären till allas lycka:D:D:D:D!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ÄNTLIGEN!!!:D:D:D:D

    Hur brukar ni äta surströmming?
    Själv äter jag i klämma av hemmagjort surdegstunnbröd, med hemmaodlade potatisar, rödlök, gräddfil, gräslök...
    Smarrigt...

  • Bianca 19 augusti 2008

    Aaaaaaa, surströmming....(Y)
    Jag brukar försöka få tag på äkta Klöverträskbröd(från mina släktingar), där lägges skivad mandelpotatis, lök och strömming. Den hela strömmingen är att föredra före färdiga fileér för de är så sabla salta. Och givetvis är det kallaxströmming jag äter....det är mina hemtrakter om än inte den kommersiella kallaxströmmingen görs där nuförtiden. Den "riktiga" är näst intill omöjlig att få tag på som sörlänning.

    Hemmagjort surdegstunnbröd?? finns det recept??

  • anluk 19 augusti 2008

    Har försökt mig på denna "delikatess". Har en syster som älskar detta och har bjudit mig på det med klassiska tillbehör som mandelpotatis, tunnbröd, lök, gräddfil. Men jag kan bara inte med det......Sorry jag är inten surströmmingsälskare. Men snapsen till kan jag ta!:p

  • Glitterfia 19 augusti 2008

    Jammi (L)
    Jag äter på hårt genebröd som smöras och en het potatis mosas/skivas på brödet. Massor med surströmming och på toppen vill jag ha en röra på creme fraiche, finhackade tomater och finhackad rödlök.

  • Glitterfia 19 augusti 2008

    Glömde skriva att Oskars är mitt självklara val. Filéer vill jag inte ha eftersom jag bara älskar romen......

  • hannaa_85 21 augusti 2008

    RÖDA ULVEN hela strömmingar ska det vara från förra året tycker jag.:)
    Har receptet på annan ort, men skriver in det senare i höst:)

  • hannaa_85 21 augusti 2008

    Alltså receptet på tunnbrödet du, Bianca, frågade efter...

  • Legoli 21 augusti 2008

    Har försökt äta surströmming vid några tillfällen och kan helt enkelt inte få ner mer ett ett par tugger innan det tar emot men det finns ju så mycket annat gott man kan äta i stället.

  • Ruffhaxan 21 augusti 2008

    Surströmming (Y) Äntligen
    Oskars med mjukt tunnbröd, mandelpotatis, lök och kronan på verket - surstömmingsfiléer

  • Lotten_J 21 augusti 2008

    Det är bara såååååå gott. Äter surströmming på antingen hårt el mjukt tunnbröd, smörat såklart, sedan skivar jag kokt potatis och lägger på brödet samt hackad lök...vill man kan man sätta lite creme fraiche också......gissa om det "vattnas i munnen" (Y)

  • lennali 21 augusti 2008

    Äntligen dags, imorgon kväll står det surströmming på menyn. Åh, vad gott det ska blir.
    Fast jag har ju givetvis fuskat ett antal gånger i sommar med fjol årets strömming.
    Jag äter strömmingen med mjukt tunnbröd och potatis, ingenting mer.

  • BigganL 21 augusti 2008

    Behöver väl inte tala om att jag gillar "surisar", syns väl på min bild! :p

    Tack Bianca för att du är lokalpatriot, klart det det ska vara Kallax! Men om du har hört talas om specialiteten Grand Kallax som inte finns i handeln så har jag fått tag på den ett par gånger via bekanta, hela min mammas släkt härstammar ju också därifrån! Det är numrerade burkar till och med i begränsat antal, 1.000 st i år såg jag.
    Fast strömmingsfiléerna har jag aldrig provat.
    Åsså rommen som är pricken över i (Y), mums!

    Mandelpotatis, lök och tunnbröd är ju givet, helst mjukt för min del. Gärna tomater och Västerbottensost som "tillbehör".

    Ibland "ids" jag inte göra klämma utan äter på tallriken, det går lika bra.

    Fick lära mig ett bra sätt att rensa strömmingen: Lägg den "på mage" tryck till längs med ryggen så den blir tämligen platt, vänd på den och sätt en gaffel under ryggbenet och dra loss, funkar oftast bra.

  • farmoringer 21 augusti 2008

    Även jag tycker ju om surströmming, sörlänning som jag är från början. Men provade varje premiär och helt plötsligt tyckte jag det var jättegott. Märket på strömmingen spelar för mig ingen roll, men annars använder jag polarknäcke, extrasaltat bregott, kokt skivad mandelpotatis, surströmmingen, skivad tomat, rödlök och gräddfil..Mmmm smaklig spis alltså...(Y)(L)

  • K-kristina 21 augusti 2008

    Mjukt tunnbröd ,mandelpotatis ,lök, tomater och så Oskars surströmming , ej fileer,.Supergott och sen en god kaka till kaffet.:p

  • The_mama97mia 27 augusti 2008

    Jag är hängiven surströmmingsfantast! FÖredrar detta framför kräftorna, som också går ner förstås.
    Jag har redan ätit ett par ggr i sommar, bland annat på Nationaldagen och på midsommarafton... FInns ju inget svenskare...

    Men jag vill äta Röda Ulvens eller Oskars, och som fisk och potatis helt enkelt. Mkt råa lökringar till o sen hårt tunnbröd med Bregott på som tillbehör.
    Iskall mjölk är gott till, annars är det ju trevligt med en öl o kanske en nubbe om man har trevligt sällskap!

    Filéer är jag skeptisk till....

  • Don_Pedro 27 augusti 2008

    :'(Jag älskar surströmming(Y), men får sitta ensam och äta det:'(

  • segerwitch 27 augusti 2008

    Skrivet av Don_Pedro den 27 aug 2008

    :'(Jag älskar surströmming(Y), men får sitta ensam och äta det:'(


    :(Det blev lite fel, visste inte att min man varit inne, han hatar surströmming, det är jag som får alltid sitta ensam:'(

  • BigganL 27 augusti 2008

    Inte så kul att äta surströmming själv! Men lite ovanligt att en skåning gillar det!

    Skrivet av Don_Pedro den 27 aug 2008

    :'(Jag älskar surströmming(Y), men får sitta ensam och äta det:'(

  • BigganL 27 augusti 2008

    Han får väl äta sill då? *S*

  • markus 27 augusti 2008

    Norrlänning, men surströmmingen får vara. Åt strömmingslåda och hemgravad lax ihelgen istället

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.