Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

citronsyra vs askorbinsyra vs vinsyra

  • syrranna 9 februari 2009

    Hej!
    Kanske inte direkt bakning, men jag provar fråga ändå.
    Vad är skillnaden i användning mellan Askorbinsyra, Citronsyra och Vinsyra?
    Jag har ett recept på citronsaft där det ska vara Citronsyra, men jag har bara Askorbinsyra hemma. Kan jag ta det istället?
    Tackar på förhand!

  • BagarnJeppson 12 februari 2009

    Hej,

    Askorbinsyra också kallad C- vitamin används ofta som oxidationsämne.
    Det är en mild syra som används för att sätta syrlig smak på tex. saft. Ett tips när du skalar äpple, lägg äpplen i vatten och askorbinsyra så förhindrar du att äpplen brunfärgas.
    Citronsyra är något starkare än askorbinsyra. Citronsyra användes mycket till sylter och saft för att reglera surheten. Även pektinet i sylten behöver ett lågt pH för att sylten skall tjockna och då använder man konserveringsmedel i sylten så förstärks hållbarheten av citronsyra.
    Vinsyra är inte så vanligt, något starkare, strävare smak än citronsyra och askorbinsyra. Vinsyra används i små mängder i kombination med benzoesyra när man skall konservera.

    Mvh

    Kalle

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.