Jag har gjort surdeg på grovt rågmjöl och fryst in. Min fråga är om hur jag ska använda den, ska jag tillsätta den tillsammans med vanlig jäst? Och jag undrar också om den behöver samma temperatur på degvätskan som vanlig jäst, och vill surdegen ha längre jästid?
Mvh Tina
BagarnJeppson26 oktober 2009
Hej Tina!
Ta ut surdegen från frysen och låt den tina, låt den stå ett dygn på ett varmt ställe i ca 30-35 grader. Sedan gör du din deg som vanligt med jäst och degvätskans temperatur på 35 grader. Då får du en deg som håller ca 25-26 grader. Låt degen jäsa ca 60 minuter innan du formar dina bröd.
Hej!
Jag har gjort surdeg på grovt rågmjöl och fryst in. Min fråga är om hur jag ska använda den, ska jag tillsätta den tillsammans med vanlig jäst? Och jag undrar också om den behöver samma temperatur på degvätskan som vanlig jäst, och vill surdegen ha längre jästid?
Mvh Tina
Hej Tina!
Ta ut surdegen från frysen och låt den tina, låt den stå ett dygn på ett varmt ställe i ca 30-35 grader. Sedan gör du din deg som vanligt med jäst och degvätskans temperatur på 35 grader. Då får du en deg som håller ca 25-26 grader. Låt degen jäsa ca 60 minuter innan du formar dina bröd.
Mvh
Kalle