Tycker det är gott med bröd som smaksats av t.ex morötter, tomater eller lingon men de gånger jag provat mig på att baka matbröd med såna ingredienser lyckas jag alltid få brödet degigt, antar att det blivit obalans i förhållandet vätska-mjöl. Finns det någon riktlinje för hur mycket mängden vätska skall minskas om man tillsätter ingredienser som är fasta men avger vätska vid uppvärmning?
BagarnJeppson12 oktober 2009
Hej!
Det är svårt att baka med frukter i bröd, oftast innehåller de mycket vatten. Vad man bör tänka på är att man inte har för mycket av grönsaker i brödet, 10 till 15 % på mjölmängden kan vara en lämplig mäng. 1000 gr mjöl binder ungefär 500 gr vatten, om du skall tillsätta 15 % grönsaker skulle jag minska vattnet ca 100 gram men här får man testa sig fram .
Tycker det är gott med bröd som smaksats av t.ex morötter, tomater eller lingon men de gånger jag provat mig på att baka matbröd med såna ingredienser lyckas jag alltid få brödet degigt, antar att det blivit obalans i förhållandet vätska-mjöl. Finns det någon riktlinje för hur mycket mängden vätska skall minskas om man tillsätter ingredienser som är fasta men avger vätska vid uppvärmning?
Hej!
Det är svårt att baka med frukter i bröd, oftast innehåller de mycket vatten. Vad man bör tänka på är att man inte har för mycket av grönsaker i brödet, 10 till 15 % på mjölmängden kan vara en lämplig mäng. 1000 gr mjöl binder ungefär 500 gr vatten, om du skall tillsätta 15 % grönsaker skulle jag minska vattnet ca 100 gram men här får man testa sig fram .