Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

jäst i stället för bikarbonat ?

  • Mirjam 14 oktober 2009

    Är jag fel ute om jag har kommit på att jäst är bättre än bikarbonat hälsomässigt. Vill hitta ett bröd och äta flera skivor dagligen, kanske bara just det brödet som jag bakar, varför jag då inte vill ha bikarbonat i varje brödskiva.. Hur mycket jäst ska utbytas i detta receptet. Skillnad i resultatet, smak och är det rekommenderat göra så.. Vad vinner/förlorar jag ?.
    1 dl fullkornsvetemjöl
    1,5 dinkelmjöl
    1 dl grovt rågmjöl
    2 dl 4 korns kross
    1 dl psylliumfrön
    1 dl pumpakärnor
    1 msk bikarbonat
    1 tsk salt
    2 msk honung
    5 dl lättfil

    vill egentligen ha ett grövre bröd utan dinkelmjöl- men det jag har hittat än så länge blir detta genom all googling.(Du kanske har nåt recept) Vet att bikarbonat behöver en sur ingred, som lingon eller fil, är ute efter också att tillsätta ev lingon ibland som ingrediens.
    men jag är mest ute efter dina tankegångar och svaret om bikarbonat / jäst- tillsatsen. Eller ska jag har surdegstillsats ?
    Hur går jag tillväga vid användandet av jästen, funkar jäst i ett bröd utan mjöl i vetemjölskonsistens ?

    Tacksam för svar, från en undrande

  • BagarnJeppson 19 oktober 2009

    Hej!

    När du använder jäst skall du efter att du har format brödet och satt det på plåt, låta brödet stå och jäsa ca 30-60 min innan du bakar av i ugnen. När du använder jäst skall degtemperaturen ligga på ca 28 gr. Det får du om du värmer lättfilen till ca 37 grader. Mängden jäst borde ligga på 25 gram om degen får en liggtid på 30-60 min.

    Har du inte någon typ av mjöl i degen så håller inte degen ihop och blir svår att arbeta vidare med.

    Lycka till!

    Kalle

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.