Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

jästid

  • kratta 7 november 2009

    Hej Bagaren!

    Jag vill helst baka med ren surdeg och har nu en ljus och en mörk surdeg som alltid hålls vid liv. Luktar och smakar gott.
    Det tar dock lång tid att jäsa bröden. !. Behöver bröden (degen)jäsa två ggr? Måste det vara 37° vätska?
    Kan jag låta brödet jäsa i rumstemperatur över natten för att sedan bakas ut på morgonen eller blir det överjäst då?
    Har försökt att ha brödet i kylen över natten men har då inte jäst upp.
    Tar jag fel mängd surdeg i degen i förhållande till vätskan? Till 5-6 dl vätska tar jag 4 dl surdeg.
    Har inte råd att experimentera allt för mycket.
    Vänligen
    Kratta

  • BagarnJeppson 16 november 2009

    Hej Kratta!

    Tar du ut surdegen från kylen ett dygn före användning så kommer den igång och du ser att det bubblar i den, då jäser degen fortare. Mängderna du föreslår verkar rätt och för att få fart på jäsningen så bör du försöka att ligga så nära 37 grader du kan på vätskan. Med rätt jästkraft i surdegen skall jäsningsprocessen inte ta mer än cirka 120 minuter för degen innan du formar dina bröd. När du har satt bröden på plåt skall dom jäsa ytterligare cirka 60-80 minuter.

    Lycka till!

    Kalle

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.