Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mjölsort

  • hybrex 3 september 2009

    Hejsan, har försökt kollat runt lite men inte sett att någon ställt frågan. Funderat lite hur mycket det skiljer sig mellan de olika mjöl sorterna. När jag lite snabbt kollade över på innehållsförteckningen skillnaden mellan vanligt vetemjöl och vetemjöl-special så skilde det sig bara mellan att det var 1g mer protein i vetemjöl-special. Är det typ bara buffel och båg eller är det något annat i processen som skiljer.

    En annan fråga inom samma ämne, har hittat ett bröd jag gillar:
    Grov limpa (2st)

    1/2 msk salt
    2 tsk bikarbonat
    2 1/2 dl rågsikt
    2 1/2 dl vetekross
    1 1/2 dl kruskakli
    1 dl hackade hasselnötter
    1 1/2 msk kanel
    2-3 dl dinkelmjöl siktat
    2 1/2 dl vetemjöl
    1 liter mild lättyoghurt
    1 rivet äpple (grovt)
    1/2 dl flytande honung
    Sedan lite rapsolja/majsolja att smöra de två formarna med.

    Är en hel del nyttigheter men kan man byta ut mjölsorterna utan att det blir något problem? Som t.ex. siktat dinkelmjöl till fullkorns dinkelmjöl och kan man byta ut vetemjölet om man skulle vilja?

    För har ett annat recept som jag gillar där det är "bättre" mjöl val men inte lika mycket nötter/frön i

    Hembakat grovbröd med yoghurt&kross
    - 5 dl yoghurt, naturell
    - 1 dl dinkel, hela korn
    - 1/2 dl rågkross
    - 4 1/2 dl rågsikt
    - 3 dl dinkelmjöl (fullkorn)
    - 1 krm hel fänkål
    - 1 krm hel anis
    - 1 1/4 dl brödsirap
    - 1 1/2 tsk bakpulver
    - 2 1/2 tsk bikarbonat
    - 2 tsk salt

    Mvh//Robert

  • BagarnJeppson 7 september 2009

    Hej Robert!

    Använder du fullkornsdinkel i stället för siktat så får du ett kompaktare inkråm, så prova det! Tillsätt då 2 tsk bikarbonat.

    Tack för dina recept, jag kommer att prova dessa när jag får tid över.

    Mvh/ Bagarn Jeppson

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.