Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

mjölsortsfråga

  • marielotta 1 oktober 2009

    Hej,
    Vet du om det är skillnad på vetemjöl märkena som finns i affärerna?
    Någon som är "bättre" än den andra?

    Bör man ha olika mjölsorter beroende på vilka bullar/kakor man bakar?
    Vilken sort till kanelbullar?
    Vilken sort till småkaka?

    hälsn. lotta

  • BagarnJeppson 12 oktober 2009

    Hej!

    Jo, det är skillnad på mjöl och mjöl och framför allt så är det mängden glutenprotein i mjölet som kan skilja och det är viktigt för hur mjölet fungerar att baka med. Ett mjöl med mycket gluten, typ "Vetemjöl Special" har en bra bakningskvalitet och är bäst till bröd med lite större volym eller när man vill använda mycket kli, kärnor, fröer eller annat som "tynger" ner brödet. Använder man ett "svagt" mjöl till den här typen av produkter riskerar man att få ett kompakt bröd. Ett svagt mjöl passar dock bättre till mjuka kakor, småkakor och den typen av produkter. Bakar man på ett starkt mjöl här riskerar man att få produkter som är en aning hårda eller sega.

    Sen när det gäller vetemjölsmärkena som finns på marknaden så kan det vara skillnad mellan dem utan att det behöver betyda att vissa är bättre och andra är sämre. Tillverkarna har valt att ha en viss kvalitet på sitt mjöl och har man bakat in sig på ett mjöl så kan det vara en fördel att hålla sig till det. Byter man till ett annat märke kan det skilja sig i glutenkvalitet och i hur mycket vatten som mjölet behöver för att degen ska få en bra konsistens.

    Lycka till!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.