Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Stenugn eller vanlig ugn

  • kratta 25 september 2009

    Hej!
    Vad är skillnaden på bröd bakat i stenugn jämfört med i vanlig ugn?
    Frågan förefaller nog konstig för dem som kan baka....

    Tack för att jag får fråga!
    Kratta

  • BagarnJeppson 12 oktober 2009

    Hej Kratta!

    När man bakar överförs värmen till produkten framför allt på tre olika sätt. De är ledningsvärme från underlaget, strålningsvärme från väggar och ugnstak samt konvektionsvärme där luften i ugnen värmer produkten. Det är i fördelningen mellan dessa tre som olika ugnar skiljer sig. En stenugn ger mer strålningsvärme från väggar och tak och framför allt mer ledningsvärme från det varma och tjocka underlaget. Detta ger en kraftigare botten och skorpa på brödet än man får i en "vanlig" ugn. I en varmluftsugn kommer en stor del av värmen från den cirkulerande luften vilket ger en snabb och effektiv uppvärmning men inte lika tjock skorpa och botten. En vanlig hushållsugn ligger mellan dessa båda typer i fördelning av de olika värmeslagen.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.