Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vin till Tjälknöl och Ugnsbakad lax?

  • ninaeriksson 1 juni 2009

    Hejsan!
    I augusti ska jag gifta mig. Vi ska servera två rätter - Tjälknöl av rådjur och till den en potatisgratäng med kantareller och parmesan ost i.
    Och Ugnsbakad lax med kokt potatis. Till den blir det en sås- "verte".
    Vill naturligtvis ha ett rött och ett vitt vin till detta.
    Vilka viner skulle du rekommendera?
    Vill även tillägga att jag får migrän av vissa röda...
    Tacksam för hjälp!

  • Vinexperten 3 juni 2009

    Till tjälknöl och potatisgratäng med smakrika tillbehör som parmesan och kantareller behövs ett relativt smakrikt vin. Periquita Reserva passar perfekt till den rätten. Det är ett generöst, fruktigt, kryddigt vin med från Portugal med inslag av mörka bär och rostade fat och passar utmärkt till den här typen av kötträtter. Vinet finns att få tag på i alla Systembolags butiker och kostar 79 kr (artikelnummer 2560). Finns även att köpa på magnum flaska för 159 kr eller på 3 liters box för 259 kr (beställningssortiment artikelnummer 75745).

    Till den ugnsbakade laxen rekommenderar jag Sauvignon de Bordeaux. Det är en Sauvignon Blanc från Bordeaux som kostar 85 kr (artikelnummer 4184). Ett torrt, friskt och fruktigt vin med inslag av citrus och nässlor perfekt till den ugnsbakade laxen!

    Så till det här med migrän och vin. Det ämne i vin som oftast är boven i dramat när man drabbas av migrän är histamin. Histamin finns i alla viner, men är vanligare i rött än i vitt vin. Om man är mycket känslig för histamin är det bäst att undvika de röda vinerna helt.

    Halten av histamin kan variera till och med mellan olika vinfat av samma vin. Därför är det svårt att rekommendera något vin som är mer säkert än något annat. Som jag förstår så kan du dricka vissa röda viner men inte andra. Prova de olika alternativen du har för att se vad som passar dig bäst.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.