Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lussebullar igen...

  • marielotta 16 november 2009

    Hej,
    detta recept använder jag mig av. Kan jag förbättra det?

    MAMMA BULLDEGS SAFTIGA & FLUFFIGA LUSSEBULLAR

    50 gr jäst
    150 gr riktigt smör
    5 dl gammeldags mjölk
    250 gr Gourmet Kesella
    2 pkt saffran
    2 dl vit brödsirap
    0,5 tsk salt
    drygt 18 dl vetemjöl
    3 tsk bakpulver
    russin
    ägg till pensling

    Lägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!). Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.

    Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.

    Vilken funktion har bakpulvret?
    Spelar det någon roll om det är gammaldagsmjölk eller vanlig, sirap eller socker?
    Kan ett ägg i degen vara fördelaktigt?
    Annat tips?

  • marielotta 17 november 2009

    Vilken funktion har bakpulvret i receptet ovan?
    Spelar det någon roll om det är gammaldagsmjölk eller vanlig?
    sirap eller socker?
    Kan ett ägg i degen vara fördelaktigt?
    Annat tips?

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.