Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Billig studentmat, finns det?

  • matvraket 7 oktober 2007

    Jag undrar om någon vill ge tips på billig studentmat, och gärna mat som det går att göra storkok på. Jag är ute efter annan mat än snabbnudlar och köttbullar och makaroner. (N)
    Vore tacksam om ni hade ngt recept att bidra med.

  • rauk 7 oktober 2007

    Soppor! Billigt, lättlagat och nyttigt! Finns massor av bra recept på hemlagade soppor. Nu på hösten när grönsaker och rotfrukter är billiga kan du passa på att prova olika grönsakssoppor. Jag gjorde potatis och purjolöksoppa i fredags. Supergott!

  • 7 oktober 2007

    grytor är ju suveränt, och det kan man göra storkok av och frysa in i portioner, och sedan bara koka ris, pasta eller potatis till:

    Kalops :
    600 g nötkött; bog
    högrev fransyska eller grytbit
    5 dl vatten
    1½ tsk salt
    10 kryddpepparkorn
    2 lagerblad
    3-4 morötter
    1 purjolök eller 2-3 gula lökar
    3 msk vetemjöl
    ½-1 dl vatten
    Skär köttet i tärningar, cirka 3 x 3 cm. Bryn dem i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Tillsätt vatten, salt och kryddor. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 1 timme. Späd eventuellt med lite mer vatten. Skala och skiva morötterna i grytan och koka cirka 5 minuter. Tillsätt purjon och koka ytterligare cirka 5 minuter. Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3-5 minuter. Smaka av. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

    Pyttipanna:
    (4 portioner)
    400 g biff, tärnad
    1 gul lök, hackad
    2 potatisar, tärnade
    1 rödbeta, lättkokt och tärnad
    1 morot, lättkokt och tärnad
    100 g kålrot, lättkokt och tärnad
    1 äpple, tärnat1 msk kapris
    2 msk färsk timjan, hackad
    2 msk färsk pepparrot, hackad
    4 äggsmör till stekning
    2 saltgurkor till serveringsenap till servering
    salt och svartpeppar
    Bryn lök, potatis, morot och kålrot i lite smör. Bryn även köttet och blanda ner rotfrukterna. Ta pannan av plattan och blanda ner äpple, rödbeta, kapris och timjan. Servera med stekt ägg, pepparrot, senap och saltgurka.

    Biff Stroganoff:
    4 port
    400 g lövbiff
    1 gul lök hackad
    1 msk smör
    1 dl Kelda lagalätt
    2 msk tomatpuré
    1 msk köttfond
    1 dl vatten
    Strimla köttet fint och bryn det i smör i en stekpanna tillsammans med löken. Salta och peppra. Häll över lagalätt, tomatpuré, fond och vatten. Låt det sjuda några minuter. Servera med kokt ris eller pressad potatis, sallad och kokta haricot verts.

    Currykyckling med rotfrukter:
    4 port
    1 msk olivolja
    1 st gul lök(ar)
    3 st kycklingfilé(er)
    1,5 dl Laga lätt, mager matlagningsgrädde
    1,5 dl kokosmjölk lätt
    1 påse frysta blandade rotfrukter, 550 g
    0,5 st grönsaksbuljong, tärning
    1 msk tomatpuré
    1 tsk curry
    cayennepeppar
    gurkmeja
    salt
    Koka riset och tina rotfrukterna. Skär kycklingen och löken i bitar. Stek dessa i olivolja och tillsätt kryddorna och tomatpurén då kycklingen fått färg.
    Tillsätt sedan grädden, buljong och kokosmjölk. Låt koka 10 minuter och tillsätt sedan rotfrukterna. Låt allt koka upp och koka i 5 minuter. Servera grytan med vildris och eventuellt lite sallad.

    Korv Stroganoff med paprika och svamp:
    4 port
    400 g Falukorv
    1 gul lök
    strimlad
    100 g färska champinjoner
    skivade
    1 paprika
    strimlad
    4 msk tomatpuré
    4 dl mjölk
    1 msk japansk soja
    Skär korven i strimlor. Hetta upp lite matfett i en vid stekpanna och bryn den lätt. Ta upp korven ur stekpannan. Bryn lök, svamp och paprika hastigt i pannan och lägg i korven igen. Rör i tomatpuré och späd med mjölk. Låt koka ihop ett par minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera falukorven med ris eller pasta och gärna en god råkostsallad.


    även pajer är bra, dela den i portioner och frys in, och ta ut en portion när du skall till skolan, och i långpanna blir det mera:

    Långpannepaj:
    8 port
    Pajdeg:
    4 dl vetemjöl, 240 g
    3½ dl grahamsmjöl, 210 g
    250 g Milda mat och bakmargarin
    1 dl iskallt vatten
    Fyllning:
    200 g varmrökt skivad skinka
    10 ägg
    1 liter lättmjölk
    400-450 g lagrad 17% ost t ex grevé
    1 tsk salt
    1 tsk svartpeppar, malen
    1. Mät upp grahamsmjöl, vetemjöl och margarin skuret i små bitar. Arbeta snabbt ihop pajdegen i en matberedare. Tillsätt sist det kalla vattnet och kör ihop degen ytterligare några sekunder. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, lägg sedan in degen i kylen minst 60 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200°C. Kavla ut degen så att den passar långpannan men låt degen gå upp på kanterna. Nagg med en gaffel. Strimla skinkan och strö över botten.
    3. Förgrädda pajdegen med skinkan 12 - 15 minuter. Vispa under tiden ihop ägg, mjölk och ost.
    4. Häll blandningen i pajen, strö lite salt och peppar över. Grädda pajen mitt i ugnen 40-50 minuter. Eventuellt kan värmen behöva sänkas något mot slutet av gräddningen ifall pajen ser mörk ut.
    5. Låt pajen svalna något innan den skärs upp i lämpliga portionsbitar.

    Köttfärspaj för många:
    Pajdeg:
    6 dl vetemjöl
    250 g smör eller margarin
    4 - 5 msk kallt vatten
    Fyllning:
    800 g köttfärs
    2 - 3 msk smör eller margarin
    2 hackade gula lökar
    400 g skivade champinjoner
    1 - 2 paprikor
    1 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    6 ägg
    6 dl mjölk eller gräddmjölk
    ca 4 dl riven ost
    Ugn: 200°
    1. Smula fettet i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt en stund. Kavla eller tryck ut degen i en långpanna.
    2. Bryn färsen i fett under omrörning tills den är smulig. Bryn lök och svamp och blanda med färsen. Salta och peppra.
    3. Strimla paprikan och lägg den tillsammans med köttfärsblandningen och osten i formen.
    4. Vispa samman ägg och mjölk. Häll detta över fyllningen. Grädda ca 45 minuter i nedre delen av ugnen. Bjud gärna pajen med en grönsallad.
    Tips!
    Du kan byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl. Vill du göra pajen vegetarisk, kan du byta ut köttfärsen mot ca 500 g lätt kokt broccoli.


    Köttfärssås är mycket smidigt också, bara att köra en stor sats och frysa in i portioner, koka endast pasta till(Y)

  • matvraket 8 oktober 2007

    Tack så mycket för alla toppenbra tips! (Y) Ska absolut testa dem. :) Underlättar vardagen för studenten.

  • mayapaya 20 oktober 2007

    Nått jag tycker är gott och billigt, dessutom är toppen att frysa i portionsförpackningar är Kålpudding.
    Hittade ett bra recept här i matklubben.

    Jättegod kålpudding.

    Enkel, smidig, billig och lite ingredienser.
    Ingredienser
    1 1/2 kg vitkål
    500 - 700 gram blandfärs
    Till blandningen:
    1 ägg
    1 1/2 dl mjölk
    Blandfärsen
    2 stora kokta potatisar

    Gör så här
    Skär vitkålen i små bitar. Bryn vitkålen i stekpannan. Blanda under tiden ihop färsen, ägget, mjölk och potatisarna. Varva sedan kålen och färsen i lager på lager i grytan. När allt är klart häller man i 1 liter vatten i stekpannan med 2 buljongtärningar. När buljongtärningarna smält så häller man vattnet över kålpuddingen i grytan. salta och peppra. Låt koka upp och sedan småkoka på halv värme på spisen (ex.3/6) i 40 min - 1 tim.

    Smaklig måltid
    :p

  • Amika 20 oktober 2007

    Wokar är lätta att göra, det blir mycket som man kan äta av nästa dag med och det är fortfarande mkt gott. :)

    woka köttbitar (fågel, fisk, nöt, fläsk ja vad du är sugen på), ha ner grönsaker .ex. lök, baby majs, baby morötter, squash, brytbönor, paprika, groddar m.m.woka dem tills de är mjuka och koka under tiden couscous, ris eller nudlar. När grönsakerna är mjuka så har du ner riset/nudlarna/couscousen rör om ordentligt. Blanda en woksås på 5msk hp's chilisås och 2msk soya. rör ner såsen i woken klart! :)
    Lycka till!

  • matvraket 20 oktober 2007

    Tack för alla toppentips! (Y) Roligt att hitta recept som är både nyttiga och billiga!

  • evaldo 20 oktober 2007

    Varför inte göra en stor rotfruktgryta. Den kan du göra färdigt i matlådor och frysa portionsvis.

  • bakjouren 20 oktober 2007

    Även om jag inte är student så tackar även jag för alla bra recept, för ibland har man verkligen idétorka

  • Amika 20 oktober 2007

    Kom på att du kanske inte gör egna köttbullar...? Det är ju mycket godare än köpta! Dessutom kan du frysa in dem i en enda påse o när du vill äta dem slår du bara påsen mot bänken så lossnar de lätt o du kan plocka ut de du vill ha! :)

    500g blandfärs
    1 påse fransk löksoppa
    3msk vatten

    rör ner löksoppan i vattnet, låt stå o dra i några minuter.
    Blanda ihop röran och köttfärsen noga.
    Forma köttbullar
    lägg alla på en plåt och grädda i ugnen i cirka 15-20 minuter. i 225 grader. Klart! :)
    Hur enkelt som helst och gott! :D

  • regularmalin 20 oktober 2007

    Jag brukar göra storkok på köttfärssås. Det blir billigt om man avänder färgi pastasås på burk och "drygar ut" med rivna morötter och krossade tomater! =) jättegott dessutom!

  • pehrzonflickan 21 oktober 2007

    Köp hel kyckling och stek i ugnen. Dela upp den i bitar och frys ner i 3-4 burkar. Ta upp färdiga kycklingbitar och andvänd i pastasås, risotto, sallad eller gör en god currysås till. Jag är själv och passar allt på när det finns färdiggrillad kyckling billigt.
    Jag äter mycket svamp nu när man kan plocka ute. Svampstuvning, svampomelett, svampsås och dryga ut andra såsre med svamp.

    Annars funkar det att handla på LIdl.

  • guacamole 7 november 2007

    min billiga kycklinggryta
    stek upp KYCKLINGDELAR så att de får färg i en stekpanna
    fräs upp LÖK i en stor gryta och
    lägg sedan i så mycket grönsaker du vill! tex stora bitar VITKÅL, TÄRNADE MORÖTTER, POTATIS, FÄRSK INGEFÄRA, ROTFRUKTER - fräs upp allt snabbt
    lägg i kycklingdelarna och täck med vatten (o buljongtärning), salt o peppar
    när allt är nästan färdigkokt har jag i mycket torkad persilja

    det går göra jättemycket på en gång. Sedan äter jag buljongen för sig med lite grönsaker i (som förätt) och en tallrik kyckling med grönsaker som huvudrätt.
    Eller ät "soppa" en dag och kyckling en dag.
    Det är jätteenkelt och verkligen gott!

    Nör jag är riktigt lat så brukar jag göra pasta med morötter:
    riv morötter och mycket ost
    lägg upp kokt pasta på tallriken och blanda med ost och morötter - värm i micron
    ringla över olivolja och knorrs grillkrydda

    mycket billig och förvånansvärt gott!

  • matvraket 7 november 2007

    Åh, det där var recept som jag definitivt ska ta fasta på! Kyckliggrytan lät god, och perfekt såhär i rotruktstider. (Y)

    Makoronmorötterna lät spännande. Kan nog bli gott!

  • anluk 7 november 2007

    Chili Con carne. Läs receptet på min receptsida!

  • Studentkrubb_se 27 maj 2009

    Kolla in studentkrubb.se, där finns det billiga och enkla recept för alla...

  • MosterNettan 27 maj 2009

    Skrivet av mayapaya den 20 okt 2007

    Nått jag tycker är gott och billigt, dessutom är toppen att frysa i portionsförpackningar är Kålpudding.
    Hittade ett bra recept här i matklubben.

    Jättegod kålpudding.

    Enkel, smidig, billig och lite ingredienser.
    Ingredienser
    1 1/2 kg vitkål
    500 - 700 gram blandfärs
    Till blandningen:
    1 ägg
    1 1/2 dl mjölk
    Blandfärsen
    2 stora kokta potatisar

    Gör så här
    Skär vitkålen i små bitar. Bryn vitkålen i stekpannan. Blanda under tiden ihop färsen, ägget, mjölk och potatisarna. Varva sedan kålen och färsen i lager på lager i grytan. När allt är klart häller man i 1 liter vatten i stekpannan med 2 buljongtärningar. När buljongtärningarna smält så häller man vattnet över kålpuddingen i grytan. salta och peppra. Låt koka upp och sedan småkoka på halv värme på spisen (ex.3/6) i 40 min - 1 tim.

    Smaklig måltid
    :p


    En variant på tillagning:
    Istället för att varva kål och färs kan du blanda ner kål direkt i färsen. Lägg kål/färssmeten i en smord ugnsfast form. Spara tillräckligt med kål fär att lägga överst. Baka i ugnen 200¤ ca 45-50 minuter.

  • crazykitty 28 maj 2009

    Köttfärssås är perfekt, dryga ut med linser och morötter.

    Går att variera med spagetti, ris och potatis.


    Finns bara lite köttfärssås kvar typ 2 matskedar?

    Häll i 3-4 ägg i en stekpanna, klicka i köttfärs, skiva en tomat och lägg i, skiva över några skivor ost, krydda med salt, vitlökspeppar och du har en god omelett. (Y)

  • bojkottanudlar 30 april 2010

    _

  • bojkottanudlar 5 maj 2010

    .

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.