Så nu gör det inte så mycket om man misslyckas med smaksättningen, man tar bara en klick av "den femte smaken" så blir gästerna nöjda.
123Linnea10 februari 2010
Det låter nästan som ett förtidigt aprilskämt!!??
123Linnea10 februari 2010
Det låter nästan som ett förtidigt aprilskämt!!??
jas6510 februari 2010
Den femte smaken är ju ingen nyhet, den har ju alltid funnit hemma hos mig i form av parmesanost, hoisonsås olika soya såser även svamp plockar fram den femte smaken.
Mvh
Anders
Okänd10 februari 2010
Skrivet av jas65 den 10 feb 2010
Den femte smaken är ju ingen nyhet, den har ju alltid funnit hemma hos mig i form av parmesanost, hoisonsås olika soya såser även svamp plockar fram den femte smaken.
Mvh
Anders
Ja det är din egen tolkning av "den femte smaken"
Men inom livsmedelsindustrin började det redan 1866 när en tysk kemist upptäckte glutaminsyran, sedan utvecklades det vidare i Japan.
I dag är det E621 som är den officiella benämningen på den "femte smaken.
jas6510 februari 2010
Nej där har du Jan Gunnar fel. Visseligen så fann en Japan detta ämmne men det har funnits beskrivits i matlitteraturen om andra ämmnen som ger samma egenskaper förutom att nu har man detta på tub istället..
Exempel på produkter, där smaken naturligt förstärks av umami:
sojasås
miso
fermenterade svarta bönor
orientalisk fisksås
torkade räkor
torkad svamp
parmesan (och annan lagrad ost)
serrano- och parmaskinka
lufttorkad salami
soltorkade tomater
svamp som shiitake och matsutake (goliatmusseron)
quote]Skrivet av jan-gunnar-j den 10 feb 2010
Skrivet av jas65 den 10 feb 2010
Den femte smaken är ju ingen nyhet, den har ju alltid funnit hemma hos mig i form av parmesanost, hoisonsås olika soya såser även svamp plockar fram den femte smaken.
Mvh
Anders
Ja det är din egen tolkning av "den femte smaken"
Men inom livsmedelsindustrin började det redan 1866 när en tysk kemist upptäckte glutaminsyran, sedan utvecklades det vidare i Japan.
I dag är det E621 som är den officiella benämningen på den "femte smaken.
miss_flurrie10 februari 2010
E 621
Namn: mononatriumglutamat
Funktion: smakförstärkare
Framställning: syntetisk framställt av salt av glutaminsyra ( E 620)
Användningsområde: används i en mängd sammansatta produkter, exempelvis färdigrätter. är den vanligaste förekommande smakförstärkaren.
Kända hälsorisker: kan ge upphov till överkänslighetsreakioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. kan vara ohälsosamt för småbarn.
Notis: E620 heter glutamin syra ör en smakförstärkare och framställs genom mickrobiologisk jäsning.
källa: bok- den hemliga kocken av mats-eric nilsson
jimboz10 februari 2010
Kockar som är rädda om sitt anseende bör undvika detta ämne..Jag slutar helt gå på restaurang om jag får reda på att jag får i mig mer industriella tillsatser än vad jag får i dagens läge.
Meningen med mina besök är att testa vad kocken går för och inte vad han låtsas vara ...(N)
Okänd10 februari 2010
Det finns fyra smaker som vi människor kan känna, sött, salt, surt och beskt. Den femte smaken som den kallas är endast en påhittad smak. Det talas även i dag om en sjätte smak, fettets smak.
Men det är ju endast de fyra som våra smaklökar kan sortera!
Hur skulle det se ut om man kommer som gäst till Fredsgatan 12 i Stockholm och fick reda på att kockarna använde sig av den femte smaken i köket.
Ja det vore nog bara att plocka bort stjärnorna och lägga ner!
croxie6410 februari 2010
Gift på tub, med andra ord. MSG dödar smaklökarna och nervtrådarna som gör att vi kan känna smak. På lång sikt så är det inte värt det.
Personligen så är jag överkänslig och kan inte äta något som innehåller Glutamat längre, så det här kommer aldrig att finnas i mitt kök.
Linlock10 februari 2010
Skrivet av jas65 den 10 feb 2010
Den femte smaken är ju ingen nyhet, den har ju alltid funnit hemma hos mig i form av parmesanost, hoisonsås olika soya såser även svamp plockar fram den femte smaken.
Mvh
Anders
Mmmm, måste hålla med Jas här.. Det är inte "den femte smaken" i sig som det är fel på. Det är när den framställs på onaturlig väg i form av E621....
Okänd10 februari 2010
Jag kan inte förstå att man skall behöva att förstärka smaken i en maträtt.
Tänk en vällagad kalops.
Behövs det "smakförstärkare"?
Men, om råvarorna är så utarmade att det inte längre finns några smaker, vad gör man då?
Det händer aldrig hemma, du vet vilket kött som du inhandlat, lagar till din kalops som du alltid brukar göra, det blir lika gott som vanligt, utan E 621!
Begreppet "den femte smaken" borde kallas något annat, det finns bara fyra smaker.
Oavsett vad den kommersialiserade matindustrin försöker att pracka på oss!
Mistys10 februari 2010
Umami
Från Wikipedia
Umami betraktas idag som den femte grundsmaken.
Kikunae (1864-1936), professor i kemi vid Kejserliga universitetet i Tokyo, slog 1908 fast att den kemiska smakstommen i kött och alger bestod av glutaminsyra, och att man för att få fram likadan smak likaväl kunde få fram syrorna och deras salter ur andra animaliska eller vegetariska proteinerDen smak han syftade till gavs namnet umami vilket kan översättas ungefär till god/färsk smak.På språk som svenska och engelska används idag som regel det japanska namnet.
För att förhöja smaken av umami används framförallt natriumglutamat (i innehållsförteckningar på engelska angivet som monosodium glutamate eller MSG, även E621), ett ämne som beskylls för diverse skadliga effekter. Inga av dem har dock hittills bevisats vetenskapligt.[5]
Umami som kallas "den femte smaken" skulle man kunna säga är smaken av protein. Umami fungerar som en förstärkare för många andra smaker.
Exempel på produkter, där smaken naturligt förstärks av umami:
* sojasås
* miso
* fermenterade svarta bönor
* orientalisk fisksås
* torkade räkor
* torkad svamp
* parmesan (och annan lagrad ost)
* serrano- och parmaskinka
* lufttorkad salami
* soltorkade tomater
* svamp som shiitake och matsutake (goliatmusseron)
Många andra typer av fria aminosyror och liknande ämnen ger umamieffekt. Dessa ämnen kan bildas i stora mängder när proteiner bryts ner på rätt sätt. När mat lagras sker ofta en explosion i umamismaken. Även färska livsmedel som lök, tomat, skaldjur och selleri har en del umamismak.
Umami är således inte ett ämne påhittat av industrin från början utan finns naturligt i många livsmedel. Att sen industrin gjort ett kemiskt ämne med smaken umami ( E 621) är ju en annan sak som kanske är mindre bra. Men själva smaken umami har ju alltid funnits fast vi kanske inte riktigt haft ett namn på den :o
Okänd10 februari 2010
Du har kanske helt rätt Misty men glöm inte bort att det finns bara fyra smaker som vår hjärna kan registrera, sött, salt, surt och beskt.
Allt annat är gjort på konstlad väg och är bara till för att vilseleda smaklökarna och din hjärnas reaktion!
Detta gör livsmedelsindustrin för att dölja de usla råvaror man använder.
OK, det kanske smakar gott, men vad hade det smakat utan tillsatserna?
Det hade inte ens gått att sälja!
maithab10 februari 2010
Det är nog några här som inte hänger med i svängarna.
Det finns mer än fyra smaker som hjärnan kan registrera - nämligen fem (kanske visar vetenskapen något annat framöver) och den femte smaken kallas umami.
Den smaken är INTE gjord på kostlad väg för att vilseleda. Däremot kan man göra produkter och kemiska blandningar som kan smaka så, på samma sätt som man kan använda onaturliga kemiska blandningar för att få smaken sött. För den skull är ju inte smaken konstlad.
Mistys10 februari 2010
Skrivet av maithab den 10 feb 2010
Det är nog några här som inte hänger med i svängarna.
Det finns mer än fyra smaker som hjärnan kan registrera - nämligen fem (kanske visar vetenskapen något annat framöver) och den femte smaken kallas umami.
Den smaken är INTE gjord på kostlad väg för att vilseleda. Däremot kan man göra produkter och kemiska blandningar som kan smaka så, på samma sätt som man kan använda onaturliga kemiska blandningar för att få smaken sött. För den skull är ju inte smaken konstlad.
Precis vad jag försökte visa med mitt inlägg från wikipedia. Umami är en smak som inte är konstgjord utan finns. Att man sen tillverkar den på konstgjord väg är ju en annan historia.
Tack för ytterligare förtydligan.
Okänd10 februari 2010
Vad smakar umami?
Sött, salt, surt eller beskt?
Det är de fyra smaker som vår hjärna kan registrera.
Umami är ingen "riktig" smak!
Bara ett begrepp.
Om Umami vore en naturlig smak skulle man inte behöva att framställa den på konstgjort vis.
Den femte smaken har ingen plats inom gastronomin!
Där blandar man de fyra naturliga smakerna till smakuplevelser tillsammans med perfekta råvaror.
Gnurf10 februari 2010
Försök nu leka lite med tanken att det faktiskt möjligtvis eventuellt kanske KAN finnas ytterligare en smaksensation JGJ...en Smakens No5 så att säga...öppna ditt sinne, smaka på denna avlägsna möjlighet, och ta emot denna gåva från hjärnforskare och kemister. Free your Mind helt enkelt...som de sjunger i sången...:)
Det kan ju vara som med den där Spikmattan :D
http://www.youtube.com/watch?v=9tIYpvlQP_s
Mistys11 februari 2010
Skrivet av jan-gunnar-j den 10 feb 2010
Du har kanske helt rätt Misty men glöm inte bort att det finns bara fyra smaker som vår hjärna kan registrera, sött, salt, surt och beskt.
Allt annat är gjort på konstlad väg och är bara till för att vilseleda smaklökarna och din hjärnas reaktion!
Detta gör livsmedelsindustrin för att dölja de usla råvaror man använder.
OK, det kanske smakar gott, men vad hade det smakat utan tillsatserna?
Det hade inte ens gått att sälja!
Du kan väl inte mena att den femte smaken som finns( smaken av protein som forskarna säger) är gjord på konstlad väg när man lyckas hitta den naturligt i vissa råvaror som bla svamp,soja mm Hur konstgjort är det? Detta är egentligen ingen nyhet utan stod om det i tidningarna för några år sen också.
Sen finns det en konstgjord variant också men det är ju en annan sak. Man kan framställa surt och beskt också på konstgjord väg.
Okänd11 februari 2010
Det tillverkades 2001 ca 1,5 miljoner ton av den så kallade femte smaken, men då kallas den för "smakförstärkare" och har nummer E621!
Tänk om all världens matindustri kunde använda de råvaror som naturligt innehåller glutaminsyra i stället för dessa mängder av mononatriumglutamat som är framställt på kemisk väg, men som av vissa även felaktigt kallas för umami.
Alla restauranger borde vara skyldiga att visa upp på menyn om det använda MSG i sin matlagning.
De råvaror som naturligt innehåller aminosyror är helt ofarliga att äta, till skillnad mot E 621 som är förbjudet att använda i barnmat och djurfoder.
Det är precis vad den här länken handlar om, E 621 och inte umami!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6576721.ab
Så har matindustrin åter överträffat sig själv!
Den "femte smaken" kommer snart på tub.
E621 på tub är enligt artikeln "alla kockars dröm".
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6576721.ab
Så nu gör det inte så mycket om man misslyckas med smaksättningen, man tar bara en klick av "den femte smaken" så blir gästerna nöjda.
Det låter nästan som ett förtidigt aprilskämt!!??
Det låter nästan som ett förtidigt aprilskämt!!??
Den femte smaken är ju ingen nyhet, den har ju alltid funnit hemma hos mig i form av parmesanost, hoisonsås olika soya såser även svamp plockar fram den femte smaken.
Mvh
Anders
Den femte smaken är ju ingen nyhet, den har ju alltid funnit hemma hos mig i form av parmesanost, hoisonsås olika soya såser även svamp plockar fram den femte smaken.
Mvh
Anders
Ja det är din egen tolkning av "den femte smaken"
Men inom livsmedelsindustrin började det redan 1866 när en tysk kemist upptäckte glutaminsyran, sedan utvecklades det vidare i Japan.
I dag är det E621 som är den officiella benämningen på den "femte smaken.
Nej där har du Jan Gunnar fel. Visseligen så fann en Japan detta ämmne men det har funnits beskrivits i matlitteraturen om andra ämmnen som ger samma egenskaper förutom att nu har man detta på tub istället..
Exempel på produkter, där smaken naturligt förstärks av umami:
sojasås
miso
fermenterade svarta bönor
orientalisk fisksås
torkade räkor
torkad svamp
parmesan (och annan lagrad ost)
serrano- och parmaskinka
lufttorkad salami
soltorkade tomater
svamp som shiitake och matsutake (goliatmusseron)
quote]Skrivet av jan-gunnar-j den 10 feb 2010
Skrivet av jas65 den 10 feb 2010
Den femte smaken är ju ingen nyhet, den har ju alltid funnit hemma hos mig i form av parmesanost, hoisonsås olika soya såser även svamp plockar fram den femte smaken.
Mvh
Anders
Ja det är din egen tolkning av "den femte smaken"
Men inom livsmedelsindustrin började det redan 1866 när en tysk kemist upptäckte glutaminsyran, sedan utvecklades det vidare i Japan.
I dag är det E621 som är den officiella benämningen på den "femte smaken.
E 621
Namn: mononatriumglutamat
Funktion: smakförstärkare
Framställning: syntetisk framställt av salt av glutaminsyra ( E 620)
Användningsområde: används i en mängd sammansatta produkter, exempelvis färdigrätter. är den vanligaste förekommande smakförstärkaren.
Kända hälsorisker: kan ge upphov till överkänslighetsreakioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. kan vara ohälsosamt för småbarn.
Notis: E620 heter glutamin syra ör en smakförstärkare och framställs genom mickrobiologisk jäsning.
källa: bok- den hemliga kocken av mats-eric nilsson
Kockar som är rädda om sitt anseende bör undvika detta ämne..Jag slutar helt gå på restaurang om jag får reda på att jag får i mig mer industriella tillsatser än vad jag får i dagens läge.
Meningen med mina besök är att testa vad kocken går för och inte vad han låtsas vara ...(N)
Det finns fyra smaker som vi människor kan känna, sött, salt, surt och beskt. Den femte smaken som den kallas är endast en påhittad smak. Det talas även i dag om en sjätte smak, fettets smak.
Men det är ju endast de fyra som våra smaklökar kan sortera!
Hur skulle det se ut om man kommer som gäst till Fredsgatan 12 i Stockholm och fick reda på att kockarna använde sig av den femte smaken i köket.
Ja det vore nog bara att plocka bort stjärnorna och lägga ner!
Gift på tub, med andra ord. MSG dödar smaklökarna och nervtrådarna som gör att vi kan känna smak. På lång sikt så är det inte värt det.
Personligen så är jag överkänslig och kan inte äta något som innehåller Glutamat längre, så det här kommer aldrig att finnas i mitt kök.
Den femte smaken är ju ingen nyhet, den har ju alltid funnit hemma hos mig i form av parmesanost, hoisonsås olika soya såser även svamp plockar fram den femte smaken.
Mvh
Anders
Mmmm, måste hålla med Jas här.. Det är inte "den femte smaken" i sig som det är fel på. Det är när den framställs på onaturlig väg i form av E621....
Jag kan inte förstå att man skall behöva att förstärka smaken i en maträtt.
Tänk en vällagad kalops.
Behövs det "smakförstärkare"?
Men, om råvarorna är så utarmade att det inte längre finns några smaker, vad gör man då?
Det händer aldrig hemma, du vet vilket kött som du inhandlat, lagar till din kalops som du alltid brukar göra, det blir lika gott som vanligt, utan E 621!
Begreppet "den femte smaken" borde kallas något annat, det finns bara fyra smaker.
Oavsett vad den kommersialiserade matindustrin försöker att pracka på oss!
Umami
Från Wikipedia
Umami betraktas idag som den femte grundsmaken.
Kikunae (1864-1936), professor i kemi vid Kejserliga universitetet i Tokyo, slog 1908 fast att den kemiska smakstommen i kött och alger bestod av glutaminsyra, och att man för att få fram likadan smak likaväl kunde få fram syrorna och deras salter ur andra animaliska eller vegetariska proteinerDen smak han syftade till gavs namnet umami vilket kan översättas ungefär till god/färsk smak.På språk som svenska och engelska används idag som regel det japanska namnet.
För att förhöja smaken av umami används framförallt natriumglutamat (i innehållsförteckningar på engelska angivet som monosodium glutamate eller MSG, även E621), ett ämne som beskylls för diverse skadliga effekter. Inga av dem har dock hittills bevisats vetenskapligt.[5]
Umami som kallas "den femte smaken" skulle man kunna säga är smaken av protein. Umami fungerar som en förstärkare för många andra smaker.
Exempel på produkter, där smaken naturligt förstärks av umami:
* sojasås
* miso
* fermenterade svarta bönor
* orientalisk fisksås
* torkade räkor
* torkad svamp
* parmesan (och annan lagrad ost)
* serrano- och parmaskinka
* lufttorkad salami
* soltorkade tomater
* svamp som shiitake och matsutake (goliatmusseron)
Många andra typer av fria aminosyror och liknande ämnen ger umamieffekt. Dessa ämnen kan bildas i stora mängder när proteiner bryts ner på rätt sätt. När mat lagras sker ofta en explosion i umamismaken. Även färska livsmedel som lök, tomat, skaldjur och selleri har en del umamismak.
Umami är således inte ett ämne påhittat av industrin från början utan finns naturligt i många livsmedel. Att sen industrin gjort ett kemiskt ämne med smaken umami ( E 621) är ju en annan sak som kanske är mindre bra. Men själva smaken umami har ju alltid funnits fast vi kanske inte riktigt haft ett namn på den :o
Du har kanske helt rätt Misty men glöm inte bort att det finns bara fyra smaker som vår hjärna kan registrera, sött, salt, surt och beskt.
Allt annat är gjort på konstlad väg och är bara till för att vilseleda smaklökarna och din hjärnas reaktion!
Detta gör livsmedelsindustrin för att dölja de usla råvaror man använder.
OK, det kanske smakar gott, men vad hade det smakat utan tillsatserna?
Det hade inte ens gått att sälja!
Det är nog några här som inte hänger med i svängarna.
Det finns mer än fyra smaker som hjärnan kan registrera - nämligen fem (kanske visar vetenskapen något annat framöver) och den femte smaken kallas umami.
Den smaken är INTE gjord på kostlad väg för att vilseleda. Däremot kan man göra produkter och kemiska blandningar som kan smaka så, på samma sätt som man kan använda onaturliga kemiska blandningar för att få smaken sött. För den skull är ju inte smaken konstlad.
Det är nog några här som inte hänger med i svängarna.
Det finns mer än fyra smaker som hjärnan kan registrera - nämligen fem (kanske visar vetenskapen något annat framöver) och den femte smaken kallas umami.
Den smaken är INTE gjord på kostlad väg för att vilseleda. Däremot kan man göra produkter och kemiska blandningar som kan smaka så, på samma sätt som man kan använda onaturliga kemiska blandningar för att få smaken sött. För den skull är ju inte smaken konstlad.
Precis vad jag försökte visa med mitt inlägg från wikipedia. Umami är en smak som inte är konstgjord utan finns. Att man sen tillverkar den på konstgjord väg är ju en annan historia.
Tack för ytterligare förtydligan.
Vad smakar umami?
Sött, salt, surt eller beskt?
Det är de fyra smaker som vår hjärna kan registrera.
Umami är ingen "riktig" smak!
Bara ett begrepp.
Om Umami vore en naturlig smak skulle man inte behöva att framställa den på konstgjort vis.
Den femte smaken har ingen plats inom gastronomin!
Där blandar man de fyra naturliga smakerna till smakuplevelser tillsammans med perfekta råvaror.
Försök nu leka lite med tanken att det faktiskt möjligtvis eventuellt kanske KAN finnas ytterligare en smaksensation JGJ...en Smakens No5 så att säga...öppna ditt sinne, smaka på denna avlägsna möjlighet, och ta emot denna gåva från hjärnforskare och kemister. Free your Mind helt enkelt...som de sjunger i sången...:)
Det kan ju vara som med den där Spikmattan :D
http://www.youtube.com/watch?v=9tIYpvlQP_s
Du har kanske helt rätt Misty men glöm inte bort att det finns bara fyra smaker som vår hjärna kan registrera, sött, salt, surt och beskt.
Allt annat är gjort på konstlad väg och är bara till för att vilseleda smaklökarna och din hjärnas reaktion!
Detta gör livsmedelsindustrin för att dölja de usla råvaror man använder.
OK, det kanske smakar gott, men vad hade det smakat utan tillsatserna?
Det hade inte ens gått att sälja!
Du kan väl inte mena att den femte smaken som finns( smaken av protein som forskarna säger) är gjord på konstlad väg när man lyckas hitta den naturligt i vissa råvaror som bla svamp,soja mm Hur konstgjort är det? Detta är egentligen ingen nyhet utan stod om det i tidningarna för några år sen också.
Sen finns det en konstgjord variant också men det är ju en annan sak. Man kan framställa surt och beskt också på konstgjord väg.
Det tillverkades 2001 ca 1,5 miljoner ton av den så kallade femte smaken, men då kallas den för "smakförstärkare" och har nummer E621!
Tänk om all världens matindustri kunde använda de råvaror som naturligt innehåller glutaminsyra i stället för dessa mängder av mononatriumglutamat som är framställt på kemisk väg, men som av vissa även felaktigt kallas för umami.
Alla restauranger borde vara skyldiga att visa upp på menyn om det använda MSG i sin matlagning.
De råvaror som naturligt innehåller aminosyror är helt ofarliga att äta, till skillnad mot E 621 som är förbjudet att använda i barnmat och djurfoder.
Det är precis vad den här länken handlar om, E 621 och inte umami!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6576721.ab