Enkla göra-själv-recept så man slipper tillsatser & e-nummer
AngieH5 september 2013
Hej!
Vet inte om det här är rätt ställe att starta den här tråden på, men here we go.
Jag har blivit mer och mer intresserad av att hitta mat utan tillsatser, e-ämnen, färgämnen, konserveringsmedel, gifter och annat. Köper mycket ekologiskt och läser innehållsförteckningar hela tiden, men jag tycker det ibland känns hopplöst att hitta bra produkter.
Därför gör jag vissa saker själv, typ äppelmos, inlagda rödbetor, saft och sylt och sånt.
Tänkte att vi kunde ha en tråd där vi delar med oss av väl beprovade egna varianter av sådant man annars köper färdigt.
Här finns världens eklaste äppelmosrecept:
http://angiehults.blogspot.se/2013/09/recept-appelmos.html
Och om nån har ett bra ketchuprecept så fram med det!!
elleave6 september 2013
Fick det här receptet av en vän idag:
Ketchup, Grundrecept: 1 kg skurna tomater, 2 dl socker, 2 dl vinäger, 1 tsk salt. Koka ihop i minst en timma. Mixa så den blir slät. Krydda med vad du känner för.
Något som innehåller massor av osunda tillsatser är köpt majonäs. Jag har en grymt recept på en egen majjo som är snabb och aldrig skär sig. Det enda man behöver är en bra stavmixer och ingredienser som håller samma temperatur.
1 ägg
2 dl rapsolja (ej kallpressad)
1 msk syra (t.ex. citronjuice eller vinäger)
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
Häll allt i en djup skål, sätt stavmixern i botten och kör.
Om man sedan pressar i en vitlöksklyfta och eventuellt blandar ut med lite crème fraiche har man en grym aioli! Majjon står sig ungefär en vecka i kylen.
Hej!
Vet inte om det här är rätt ställe att starta den här tråden på, men here we go.
Jag har blivit mer och mer intresserad av att hitta mat utan tillsatser, e-ämnen, färgämnen, konserveringsmedel, gifter och annat. Köper mycket ekologiskt och läser innehållsförteckningar hela tiden, men jag tycker det ibland känns hopplöst att hitta bra produkter.
Därför gör jag vissa saker själv, typ äppelmos, inlagda rödbetor, saft och sylt och sånt.
Tänkte att vi kunde ha en tråd där vi delar med oss av väl beprovade egna varianter av sådant man annars köper färdigt.
Här finns världens eklaste äppelmosrecept:
http://angiehults.blogspot.se/2013/09/recept-appelmos.html
Och om nån har ett bra ketchuprecept så fram med det!!
Fick det här receptet av en vän idag:
Ketchup, Grundrecept: 1 kg skurna tomater, 2 dl socker, 2 dl vinäger, 1 tsk salt. Koka ihop i minst en timma. Mixa så den blir slät. Krydda med vad du känner för.
Det här provade jag ikväll, blev jättegott:
Egen tacokrydda
Tomatketchup
Ajvar relish
Beurre Café de Paris
E-nummerfri tacokrydda
Ghee
Kebabmarinad
Kryddblandning till moussaka
New Orleans Hot Cajun Remoulade
Sauce Mornay
Vitlökssmör à-la BoZ
Äppelsmör
Åh så bra!
Ska testa ketchupen i helgen!
angiehults.blogspot.com
Att göra äppelsaft själv är busenkelt!
http://madame-edith.blogspot.se/2013/09/recept-appelsaft-ca-2-liter-i-fredags.html
Ketchupen ska jag absolut prova!
Något som innehåller massor av osunda tillsatser är köpt majonäs. Jag har en grymt recept på en egen majjo som är snabb och aldrig skär sig. Det enda man behöver är en bra stavmixer och ingredienser som håller samma temperatur.
1 ägg
2 dl rapsolja (ej kallpressad)
1 msk syra (t.ex. citronjuice eller vinäger)
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
Häll allt i en djup skål, sätt stavmixern i botten och kör.
Om man sedan pressar i en vitlöksklyfta och eventuellt blandar ut med lite crème fraiche har man en grym aioli! Majjon står sig ungefär en vecka i kylen.