Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Frysa färskpotatis??

  • majamia 12 juni 2008

    Någon som vet om man kan frysa in färskpotatis och om man då ska frysa in den rå eller förvälld eller kokt?? :o
    Det går ju att köpa frusen i affären men jag är osäker på om den är behandlad på något vis innan?
    :D

  • frucaos 12 juni 2008

    Det är väl med färskpotatis som gammal potatis att den gärna blir vattnig när man fryser in den - eller har jag fel?
    Potatis är en av de få saker jag inte brukar frysa in.

  • zonale 12 juni 2008

    Potatis är vad jag vet olämplig att frysa in och det måste i synnerhet gälla rå potatis. Har aldrig provat med rå men tycker inte heller att tillagade rätter med potatis blir goda efter att ha varit frysta.:)

  • matnjutaren 12 juni 2008

    Färskpotatis går alldeles utmärkt att frysa in. Du ska bara förvälla dem. Kyla av dem och låta dem torka innan du stoppar dem i en plastpåsar eller frysburk.
    Jag brukar ta så sent jag kan av de sista nypotatisen och sen har jag det på nyårsafton. Du kan tro att det är uppskattat av mina gäster! :D(Y)
    Visst blir de en liiiiten aning "vattniga" men smakar alldeles utmärkt, antingen som "nykokta" eller om man vill steka dem. (Y)

    Lycka till! (L)

  • matnjutaren 12 juni 2008

    Skrivet av matnjutaren den 12 jun 2008

    Färskpotatis går alldeles utmärkt att frysa in. Du ska bara förvälla dem. Kyla av dem och låta dem torka innan du stoppar dem i en plastpåsar eller frysburk.
    Jag brukar ta så sent jag kan av de sista nypotatisen och sen har jag det på nyårsafton. Du kan tro att det är uppskattat av mina gäster! :D(Y)
    Visst blir de en liiiiten aning "vattniga" men smakar alldeles utmärkt, antingen som "nykokta" eller om man vill steka dem. (Y)

    Lycka till! (L)


    (Ps. Glöm inte frysa in dill till. :) Ds.)

  • The_mama97mia 12 juni 2008

    Vilkte roligt tips! Hade jag ingen aaaaning om ju! TÄnk att spara nypotatissmaken till i vinter. Måste testas!
    Tack Matnjutaren!

  • matnjutaren 12 juni 2008

    Skrivet av mama97mia den 12 jun 2008

    Vilkte roligt tips! Hade jag ingen aaaaning om ju! TÄnk att spara nypotatissmaken till i vinter. Måste testas!
    Tack Matnjutaren!

    Så lite så..(L)
    Men, egentligen om man tänker logiskt..hehe så finns det ju potatis av alla de former och sorter i våra frysdiskar i affären. :)
    Och vill man vara riktigt "präktig" så kan man förfritera dem, precis som Findus å Felix å allt vad de heter gör. :D(Y)

  • 12 juni 2008

    Jag har inte provat själv, men min förra svärmor kokade färskpotatis (utan salt i vattnet), högst två, tre minuter. Kylde snabbt av dem i isvatten, la dem på frottéhandduk för att torka, frös in i påsar, gärna tillsammans med dill.

    När man tar fram dem lägger man potatisarna i lite kokhett vatten,
    lägg på locket tills potatisarna blivit varma.

    Jättegott! Inte alls vattnig som "vanlig" potatis gärna blir!

  • ros 12 juni 2008

    Jag tror inte att det blir särskilt gott med nypotatis som har varit frusen. Fryser man ner potatisgratäng så blir det inte samman resultat efter att grädda den igen. Det blir "blaskit".
    Har du förmycket nypotatis så kan du koka den och göra goda potatissallader. Just potatissallad på nypotatis smakar väldigt gott.
    Här är ett av alla goda recept som finns här på matklubben.
    Vårlig potatissallad
    Lycka till(Y)

  • 12 juni 2008

    Skrivet av Nemorosa den 12 jun 2008

    Jag har inte provat själv, men min förra svärmor kokade färskpotatis (utan salt i vattnet), högst två, tre minuter. Kylde snabbt av dem i isvatten, la dem på frottéhandduk för att torka, frös in i påsar, gärna tillsammans med dill.

    När man tar fram dem lägger man potatisarna i lite kokhett vatten,
    lägg på locket tills potatisarna blivit varma.

    Jättegott! Inte alls vattnig som "vanlig" potatis gärna blir!


    Inte meningen att jag skulle upprepa tipset som redan kommit in...så går det när man skriver svaret, glömmer i ca 20 min att trycka på skicka-knappen... :'(

  • matnjutaren 12 juni 2008

    Skrivet av ros den 12 jun 2008

    Jag tror inte att det blir särskilt gott med nypotatis som har varit frusen. Fryser man ner potatisgratäng så blir det inte samman resultat efter att grädda den igen. Det blir "blaskit".
    Har du förmycket nypotatis så kan du koka den och göra goda potatissallader. Just potatissallad på nypotatis smakar väldigt gott.
    Här är ett av alla goda recept som finns här på matklubben.
    Vårlig potatissallad
    Lycka till(Y)


    Jag kan intyga att det smakar precis som om du nyss varit och hämtat dem i trädgårdslandet! :D
    Våga prova en gång.(L)(Y)

    Mvh/Marita

  • ros 12 juni 2008

    Skrivet av matnjutaren den 12 jun 2008

    Skrivet av ros den 12 jun 2008

    Jag tror inte att det blir särskilt gott med nypotatis som har varit frusen. Fryser man ner potatisgratäng så blir det inte samman resultat efter att grädda den igen. Det blir "blaskit".
    Har du förmycket nypotatis så kan du koka den och göra goda potatissallader. Just potatissallad på nypotatis smakar väldigt gott.
    Här är ett av alla goda recept som finns här på matklubben.
    Vårlig potatissallad
    Lycka till(Y)


    Jag kan intyga att det smakar precis som om du nyss varit och hämtat dem i trädgårdslandet! :D
    Våga prova en gång.(L)(Y)

    Mvh/Marita

    Tack för tipset. Det ska jag pröva när våra nypotatisar är färdiga för att plockas upp!(Y)

  • ros 12 juni 2008

    (Y)Att frysa in dill, persilja, gräslök, mangold mm och ha tillhands i frysen under hela säsongen är väldigt bra. (Y)

  • zonale 12 juni 2008

    Otroligt att det blir ett bra resultat , man lär så länge man lever.:) Är det speciellt just när det gäller färskpotatis?? Har aldrig hört någon som har fryst in potatis rå. Intressant.

  • majamia 12 juni 2008

    Tack snälla för alla tips! (Y)Jag hoppas så att någon skulle svara precis så som matnjutaren. Nu ska jag prova. Jag har köpt frusna nypotatis och dom är väldigt goda tycker vi.
    Detta år ska jag ge det en chans :D

  • evaldo 12 juni 2008

    Vare sig det är färsk- eller gammal potatis så blir den inte alls god att frysa. Den får en sötaktig bismak som inte är god och vattnig. Jag rekomenderar att inte frysa överhuvudtaget.

  • matnjutaren 12 juni 2008

    Skrivet av evaldo den 12 jun 2008

    Vare sig det är färsk- eller gammal potatis så blir den inte alls god att frysa. Den får en sötaktig bismak som inte är god och vattnig. Jag rekomenderar att inte frysa överhuvudtaget.


    Beror nog på hur "petig" man är men jag tycker å mina gäster tycker att det smakar alldeles förträffligt. :)
    Har gjort så i många år och än..hi hi har ingen dött av det. (L)
    Men allt är ju som baken...delad...:p

  • matnjutaren 12 juni 2008

    Skrivet av Nemorosa den 12 jun 2008

    Skrivet av Nemorosa den 12 jun 2008

    Jag har inte provat själv, men min förra svärmor kokade färskpotatis (utan salt i vattnet), högst två, tre minuter. Kylde snabbt av dem i isvatten, la dem på frottéhandduk för att torka, frös in i påsar, gärna tillsammans med dill.

    När man tar fram dem lägger man potatisarna i lite kokhett vatten,
    lägg på locket tills potatisarna blivit varma.

    Jättegott! Inte alls vattnig som "vanlig" potatis gärna blir!


    Inte meningen att jag skulle upprepa tipset som redan kommit in...så går det när man skriver svaret, glömmer i ca 20 min att trycka på skicka-knappen... :'(


    Spelar ju ingen roll kära du. (L)
    Men vad trevligt att du också har smakat och som jag, tycker det är UNDERBART gott. :D(Y)

  • Kochang 6 mars 2013

    Redan som liten pojkspoling fick jag lära mig att potatis, det "går inte" att inte frysa ner. Från många olika håll hörde jag detta, även i hem"kunskapen" i skolan.
    Döm om min förvåning när jag nyss fick se färskpotatis i frysdisken i butiken. Helt utan tillsatser. Jag köpte en påse och rusade hem, kokade upp vatten, och jajamen, vilken otrolig njutning. Jag äter nypotatis mer eller mindre varje dag till middag så länge det finns att köpa.
    Idag googlade jag angående detta och hittade snabbt till denna tråden.
    Jag har ju ett stort (extra) frysskåp inkopplat året om som mest brukar vara halvfullt. När årets färskpotatisar börjar ta slut till hösten ska jag fylla den frysen med gissa vad!!
    Butiken säger sig ha haft fryst färskpotatis väldigt länge. Tänk att jag aldrig sett detta i en enda butik.

    Jag läste igenom tråden här och undrar nu bara om nån kanske har nåt ytterligare tips på hur man får bra resultat. Förvälla/koka lite, torka, sen frysa ner. Nånting annat?

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.