Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Frysa lök?

  • mar8jut 2 februari 2012

    Hej!
    Är det någon som har erfarenhet av att djupfrysa hackad lök?
    Jag tycker att det skulle vara praktiskt att ha lösfryst lökhack i en plastbytta och ta en grabbnäve när man behöver, istället för att ha halvvissna lökar i svalskåpet.
    Sprider det lukt och smak till annat?
    Blir kvalitén densamma?
    Hälsningar
    effuM

  • littlejohn 2 februari 2012

    Jag har aldrig fyst rå lök, men jag brukar koka den i ca 2 min och sedan frysa. --det blir bra.

  • Glitterfia 2 februari 2012

    Jag brukar frysa rå hackad lök i en fryspåse när det blir över efter en tacokväll exempelvis.. Fungerar ypperligt. Super att hitta igen när man ska steka ex pytt eller liknande. Häller den djupfryst i pannan. Har inte känt någon lukt.
    Jag gör lika med purjolök. Strimlar färsk rakt ner i en fryspåse eller en sådan påse med "dragkedja".

  • Tufsigitofsen 2 februari 2012

    Det går ju att köpa hackad lök i affär så det går säkert bra. kanske lite "sladdrigare" i konsistensen bara. Men jag misstänker att smaken smittar som dill har en förmåga att göra. Dill förvarar jag i glasburkar i frysen för att minska "smittan"

  • boz1965 3 februari 2012

    Om du bara förvarar löken i en lufttät burk så ska det inte vara några problem som jag ser det. Men använd inte din finaste Tupperware till det, utan istället en burk du inte bryr dig så mycket om, för lökdoften/-smaken går aldrig ur igen.

  • Vetebullen 3 februari 2012

    Har inte fryst rå lök, men stekt hackad lök har jag fryst in ett år då jag fick väldigt mycket gul lök men inte hade så bra förvaringsmöjligheter. Det gick alldeles utmärkt. Hade dubbla förpackningar för säkerhets skull. Praktiskt i portionsförpackningar, bara att ta fram så mycket du behöver för tillfället. (H)

  • zudette 3 februari 2012

    Fryser också överbliven lök från t ex tacokvällen. Jag brukar slå in den aluminiumfolie (pressa ihop så det blir minimalt med luft i paketet) så det håller tätt. Jag tycker det räcker gott att bara packa den så. Det blir en klump av lök att lägga i tex köttfärssåsen eller pytten. Ett bra sätt att ta tillvara rester.

  • boz1965 3 februari 2012

    Ett annat tips som också funkar alldeles briljant är att steka en del av löken och frysa in i istärningstråg. När de är helt frysta så är det bara att lägga över dem i en fryspåse och frysa nästa omgång lök. Två "löktärningar" är precis lagom till exempelvis en portion pannbiff.

  • MosterNettan 3 februari 2012

    Skrivet av boz1965 den 3 feb 2012

    Ett annat tips som också funkar alldeles briljant är att steka en del av löken och frysa in i istärningstråg. När de är helt frysta så är det bara att lägga över dem i en fryspåse och frysa nästa omgång lök. Två "löktärningar" är precis lagom till exempelvis en portion pannbiff.


    Jag hade glömt bort det tipset, gjorde det ofta förut när jag var gift och sonen bodde hemma. Då var det ofta tacokvällar hemma hos mig

    Istärningslådor är bra till mycket, bl a vinslattar!

  • MrsC 3 februari 2012

    Jag brukar frysa in purjolök skuren i "slantar". Det perfekt till soppor och grytor (Y) och sallader!!

  • daddyrox 3 februari 2012

    Skrivet av MosterNettan den 3 feb 2012

    Skrivet av boz1965 den 3 feb 2012

    Ett annat tips som också funkar alldeles briljant är att steka en del av löken och frysa in i istärningstråg. När de är helt frysta så är det bara att lägga över dem i en fryspåse och frysa nästa omgång lök. Två "löktärningar" är precis lagom till exempelvis en portion pannbiff.


    Jag hade glömt bort det tipset, gjorde det ofta förut när jag var gift och sonen bodde hemma. Då var det ofta tacokvällar hemma hos mig

    Istärningslådor är bra till mycket, bl a vinslattar!


    Vinslattar?? Vad använder det till sedan??

  • MosterNettan 3 februari 2012

    Daddyrox.

    Jag använder som smaksättare i såser och grytor. Ser alltid till att ha i frysen, fyller på alltefter. Har ju heller ingen betydelse vilken sort, bara det är rött. Vitt vin däremot har jag aldrig fryst in. ska testa det, kan vara bra i fiskrätter.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.