Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

GI??

  • JennyV 29 augusti 2012

    Här har vi börjat ändra kosten lite och äter GI mat! Är inte helt insatt men vet att man ska undvika potatis, pasta, ris, vitt mjöl och socker! Slukar massa recept överallt för att få inspiration och variation men funderar över detta med högt GI?! Var går gränsen för högt GI? Äter bl.a ett bröd som inte innehåller socker, inte vetemjöl men har 36,7 gr kolhydrater/ 100 gr ( men bröd är väl inte bra att äta enligt GI ) äter även en musli som har 60 gr kolhydrater / 100 gr. Då måste det vara bättre att äta brödet? När man lagar mat är det svårt att veta hur mycket kolhydrater som är i maten? Någon som är lite mer insatt i GI??

  • Erajscha 29 augusti 2012

    GI handlar inte (som LCHF) att utesluta kolhydraterna utan att byta ut snabba kolhydrater (vitt mjöl, socker etc) mot fiberrika alternativ.

    När det gäller brödet kontra müslin så handlar det alltså inte bara om hur mycket kolhydrater det innehåller utan också hur mycket fibrer respektive socker det innehåller.

    När man lagar mat så kan man försöka tänka på att välja bort stärkelse-redningar, ströbröd och liknande och istället tänka på att tillföra fibrer, som PO-fiber istället för ströbröd t.ex. och grönsaker som innehåller mycket fibrer. Det handlar också om proportionerna på tallriken så att inte mängden kolhydrater sticker iväg.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Glykemiskt_index

    http://www.nyfikenvital.org/?q=node/590

  • Mistys 29 augusti 2012

    Precis som Erajscha skriver så får man skilja på GI och LCHF. När man äter LCHF ska man undvika livsmedel med kolhydrater i och hålla sig till ca 20-50g kolhydrater /dag. Lätt att följa, lätt att hålla koll utan tabeller mm.

    Äter man enligt GI ska man hålla sig till livsmedel som ligger under GI 70. Här måste man ta tabeller till hjälp då innehållsförteckningen på ett paket inte talar om vilket GI det har. Lite krångligare då man måste kolla innan man åker till affären. Sen kan även matlagningen påverka GI. Ex på det är potatis som har lägre GI dagen efter man kokt den och kanske använder den som stekt. Även syrliga ingredienser sänker GI på en måltid. Så tillsätter man ex citron i dressing blir GI lägre.

    Här finns en GI tabell som hjälp att hålla koll. Finns fler på nätet.

    http://matkalkyl.se/gi-lista.php

  • Linlock 29 augusti 2012

    Klaras goda GI dagar är en jättebra kokbok! Jag tycker inte GI är krångligt, uteslut snabba kolhydrater (vit pasta, vitt bröd, socker osv) helt enkelt till förmån för långsamma kolhydrater med mycket fibrer så är du snart hemma!

  • JennyV 30 augusti 2012

    Tycker detta är knepigt!!! Kokta morötter har ett GI på 85, kokt kålrot 75 men snabb nudlar som man hört man SKA undvika (pasta) ligger på 47?!! Lite knepigt med att hitta recept som passar!! Har lite svårt för bönor, aubergine, zucchini.... De är i många recept!! Tänkte laga rotmos med rimmad bog men kokt kålrot har ju högt GI?!!

  • johanna57 30 augusti 2012

    Till din rimmade bog kan du göra ett blomkålsmos istället. Det är jättegott.

  • Mistys 30 augusti 2012

    Skrivet av JennyV den 30 aug 2012

    Tycker detta är knepigt!!! Kokta morötter har ett GI på 85, kokt kålrot 75 men snabb nudlar som man hört man SKA undvika (pasta) ligger på 47?!! Lite knepigt med att hitta recept som passar!! Har lite svårt för bönor, aubergine, zucchini.... De är i många recept!! Tänkte laga rotmos med rimmad bog men kokt kålrot har ju högt GI?!!


    Jag håller med. Det är det som är så knepigt med att äta efter GI. Ex har chokladdragerade jordnötter lågt GI...är det ok då om man äter efter GI-listan? Nä även sunt förnuft, kunskap om livsmedlen, matlagningsmetoder mm måste läggas till. Gäller att man läser på ordentligt. Sen får man även lusläsa alla innehållsförteckningar. Grovt, fiberrikt bröd har inte alltid lågt GI, ibland innehåller de för mycket socker och då spricker det{question}

  • JennyV 31 augusti 2012

    Blomkålsmos är jättegott men inte till allt, börjar tröttna lite!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.