Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Groddar

  • idea_ 12 april 2010

    Försökte hitta igen den gammla orginaltråden, men när jag öppnar upp den blir det bara knasigt, den fungerar inte som den ska helt enkelt.

    Har blivit inspirerad av mama97mia och hennes tråd om kommande köksprojekt. För en dryg vecka sedan blev det alfa alfa groddar följt av mungböns groddar som blev färdiga i går... Ska nog prova att grodda gröna linser härnäst eftersom det ska gå... :) Så gott med "färska grönsaker" som är hemodlade :D

    Ända problemet är att jag får minska ner på mängden frön/bönor som jag lägger ner i burken, min stackars enlitersburk blir så överfull.... En deciliter alfa alfa frön, färdiggroddade, kunde jag precis pressa ner i en 1,2 liters förvaringsburk,,,, Samma mängd mungböner rymdes, efter groddning, i en glassburk... storlek två liter... Förstår inte när det står på paketet att de ökar i mängd ca 6 ggr... Men jag klagar inte då det är gott(A).

    Funderar på om jag bara ska köra en halv deciliter linser när jag startar groddning i morgon... men chansen är att jag provar en deciliter där med... de får det bara lite trångt, och avbrytna groddar är också ätbara...:DD

  • The_mama97mia 12 april 2010

    Hej, visst är det gött med groddar!
    Jag kör bara några msk alfalfagroddar, har man för mkt i burken så ruttnar det mkt fortare....
    Gröna linser har jag inte testat än.
    Mungbönor körde jag också bara max en halv dl.

    Grodda på!

  • MissLo 12 april 2010

    Jag investerade i en groddburk som jag köpte i hälsokostbutiken. Den tar två lager samtidigt och det blir så enkelt med sköljning. För det mesta groddar jag alfa-alfa och mungbönor.

  • Okänd 12 april 2010

    Jag groddar också alfa-alfa men det brukar vara så mycket i påsarna. Jag tar hela påsen.

  • MissLo 12 april 2010

    Skrivet av danniella den 12 apr 2010

    Jag groddar också alfa-alfa men det brukar vara så mycket i påsarna. Jag tar hela påsen.



    Menar du att du använder hela påsen på en gång ???

  • Okänd 13 april 2010

    Skrivet av ML den 12 apr 2010

    Skrivet av danniella den 12 apr 2010

    Jag groddar också alfa-alfa men det brukar vara så mycket i påsarna. Jag tar hela påsen.



    Menar du att du använder hela påsen på en gång ???


    Ja jag tar hela påsen men jag har en stor plastburk med grönt lock med hål i. Sen har jag den upp o ner hela tiden så överflödigt vatten rinner ut. vi är storkonsumenter av groddar.

  • The_mama97mia 13 april 2010

    passar på att puffa lite - jag letar fortfarande efter de ultimata solrosfröna att grodda, utan att behöva köpa så-frön - det blir ju skitdyrt i så fall.
    Jag är mycket förtjust i solrosskott.
    Däremot tycker jag att ärtskott var överrklamerat, gillade inte smaken alls.

  • asasto 13 april 2010

    Skrivet av mama97mia den 13 apr 2010

    passar på att puffa lite - jag letar fortfarande efter de ultimata solrosfröna att grodda, utan att behöva köpa så-frön - det blir ju skitdyrt i så fall.
    Jag är mycket förtjust i solrosskott.
    Däremot tycker jag att ärtskott var överrklamerat, gillade inte smaken alls.


    Jag vet flera som köper solrosfrön för fåglar i stor säck som de groddar så det kan ju vara ett alternativ, det kan ju inte vara något giftigt i dem för då skulle man nog inte få ge dem till djur, det brukar ju vara hårdare regler på vad djurmat får innehålla än människomat.

  • The_mama97mia 13 april 2010

    har tidigare köpt typ "fågelfrön" men det har inte gått så jättebra att grodda...
    Mkt skräp blir det.
    Vi funderar vidare...

  • Sockertroll1 13 april 2010

    Hej
    Jag ska bara berätta om min erfarenhet av groddning. Jag tycker det är gott med groddar. Men min familj är tveksam till dessa tingestar. Jag gjorde som man brukar tog en glasburk och hällde på alfa alfa frön, sen hade jag sett något gör-fräckt rödbetsgroddar, i någon mat tidning. De måste man prova. Sen köpte jag psyllium frö det ska nog gå tänkte jag. Jag för varade dessa under disk bänken i mellan sköljningarna. Men så fick gubben se detta och sa att han inte tänkte äta något som stått där vi brukar ha påhälsning av möss i mellan åt. Kontentan blev att ingen i familjen ville prova mina alfaalfa groddar. Rödbetorna grodde inte alls Psylliumfröna blev en äcklig gegga som inte ville gro alls. Jag köper nog mina groddar färdiga i fortsättningen
    Sockertroll1

  • The_mama97mia 13 april 2010

    Sockertroll1, hihi, du får grodda i lönndom hädanefter...
    Jag har min burk stående på diskbänken i ett mörkt hörn.

  • Lenael 13 april 2010

    (L) Härligt att fler än jag älskar groddar. Groddar gärna ärtskott och solrosskott men har inte hittat några billiga sorter. (17:-/påse) {question} Har någon det får ni gärna berätta. Mungbönor kan man ju köpa bland torkade ärtor och gryn så det blir ju inte dyrt.

  • The_mama97mia 13 april 2010

    Alfalfa-frön är prisvärt, du får en påse på typ 500 gram för runt 30 spänn, räcker hur länge som helst.

  • frucaos 14 april 2010

    Åh, mamma97mia, jag började undra om jag fattat fel alla dessa år - att det faktiskt inte heter alfalfa ...
    Jag har bara provat solrosfrön - men körde till skott - och de låg för trångt och hann mögla ... får köra mindre mängd nästa gång.
    Hur äter ni groddarna? I sallad förstås, men finns det annat man kan göra med dem? Woka .... mer?

  • Okänd 14 april 2010

    Skrivet av ML den 12 apr 2010

    Jag investerade i en groddburk som jag köpte i hälsokostbutiken. Den tar två lager samtidigt och det blir så enkelt med sköljning. För det mesta groddar jag alfa-alfa och mungbönor.


    En sådan har jag med, det blir mestadels alfalfagroddar men också rädisgroddar och solrosgroddar. Munggroddar och ärtgroddar gillar jag inte alls..

    Ang vad man kan använda dem till mer än i sallader så tycker jag att de är så goda som de är så jag äter dem helst naturella som enskild grönsak till middag, som dekoration på laxplankan eller "vanlig" plankstek, istället för sallad till tacos och tillsammans med makrill i tomatsås, kaviar eller annat gott pålägg på mackorna..
    Groddar,rökt kalkon, avokado,ost och pärltomater på mackan är bara såå gott om än lite svår-ätet :P

  • The_mama97mia 14 april 2010

    Rädisgroddar? den var ny? Köper du så-frön och groddar då alltså, hur mkt går det på?

  • Lenael 15 april 2010

    Oh så kul tråd.
    Har hört talas om rödbetsskott.
    Vad använder man då för frön?
    Jag tar gärna emot fler tips. {question}

  • Okänd 17 april 2010

    Skrivet av mama97mia den 14 apr 2010

    Rädisgroddar? den var ny? Köper du så-frön och groddar då alltså, hur mkt går det på?


    Oj.. vad det kostar vet jag inte men ja jag brukar köpa så-frön och så groddar jag bara några åt gången och blandar upp med alfalfafröna =)

  • asasto 17 april 2010

    Runåbergs frö har rättikfrö i sitt groddfrösortiment och det smakar precis likadant som rädisgroddar de hör till samma släkte

    Dessa är priserna Runåbergs tar som bör vara något billigare än att använda små fröpåsar som oftast inte innehåller så värst många gram.
    20g 35kr
    100g 90kr
    250g 190kr

  • Mistys 17 april 2010

    Ursäkta en novis och kanske dum fråga men hur gör man? Verkar jätte intressant!
    Burk, lock med hål ok? Men sen då ? Odlade ju krasse under skoltiden, på vadd men antar att det är något annat. Skölja??? Vad då , hur då och hur ofta? Hjälp! Detta vill jag testa.....{bashful}

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.