Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Koktid för bönor

  • Loppan83 24 januari 2011

    Kokar både svarta bönor & kidneybönor till morgondagens middag. Hur långe ska man koka dom
    (Svarta bönor 1.5 dl & kidneybönor 2 dl)

  • Herr_Falukropp 24 januari 2011

    Rent generellt för bönor gäller att de ska koka tills de är färdiga.

  • Loppan83 24 januari 2011

    Skrivet av Herr_Falukropp den 24 jan 2011

    Rent generellt för bönor gäller att de ska koka tills de är färdiga.


    Tack

  • The_mama97mia 24 januari 2011

    hoho... det var ju hjälpsamt..

  • The_mama97mia 25 januari 2011

    http://www.menyse.com/4.15516/varufakta/koktider-bonor/

    Om du ändå ska blötlägga och koka bönor tycker jag du ska göra en större mängd, du kan ju frysa in dom kokta.

  • boz1965 25 januari 2011

    Skrivet av Herr_Falukropp den 24 jan 2011

    Rent generellt för bönor gäller att de ska koka tills de är färdiga.


    Hmm... Du låter nästan som min gamle kökschef när man frågade honom om saker - alltid kryptiska svar. Visserligen lite kul, men kanske inte fullt så informativt som man kanske skulle vilja att det var... :)

  • Loppan83 25 januari 2011

    Skrivet av mama97mia den 25 jan 2011

    http://www.menyse.com/4.15516/varufakta/koktider-bonor/

    Om du ändå ska blötlägga och koka bönor tycker jag du ska göra en större mängd, du kan ju frysa in dom kokta.


    Tack för tipset ;)

  • frucaos 25 januari 2011

    Har för mig att de kräver ett par timmar i alla fall.

    Har läst på - blötlägg 5-10 timmar i dubbel mängd vatten.
    Sen kokar du i rikligt med vatten 45-60 min. Om du vill ha dem mer lättsmälta byter du kokvatten efter 10 minuter.
    Svarta bönor går fortare - har inte hittat nån tid för dem, men de är mindre, så det är väl logiskt. Prova 30 minuter.

  • Riss 26 januari 2011

    Ett bra tips för när man kokar bönor eller kikärtor är att inte hälla salt i vattnet för då blir de aldrig mjuka. Salta i stället när de är färdigkokta.
    Man kan blötlägga över natten eller i några timmar men jag har ofta kokat dem utan blöt läggning det tar bara lite längre tid då. ;)

  • redd 26 januari 2011

    Skall man äta bönor ofta så är en tryckkokare efter vad jag förstått vara en gudagåva. Tar under halva tiden.

  • kattgnag 26 januari 2011

    Läs på påsen! Där står skrivet hur lång koktid de ska ha. MEN förkorta gärna tiden och provsmaka! Står det 60 minuter brukar jag tima 30 minuter, provsmaka och sen ev lägga till 15 min vid behov. Gå på din egen smak-känsla. :-)

  • kattgnag 26 januari 2011

    Och som mamamia sa, ska du koka så koka upp hela påsen (eller vilken mängd du nu har) och frys in resten i t.ex 3-dl-mängder. Så slipper du "makemanget" med att blötlägga liten mängd och koka dito. Tuta å kör - allt på en gång - och frys in det du inte behöver här och nu!

  • svengelsk 26 januari 2011

    Jag sprider ut mina kokta bönor och kikärter i en långpanna innan jag fryser dem. Sedan skakar jag ner dem i en plastlåda och kan ta fram vad jag behöver.
    Min nya tryckkokare är så effektiv att koktiden vid tryck bara är fem minuter, om jag låter trycket sjunka utan att öppna ventilen.

  • brorene 27 januari 2011

    Hej!
    Jag har läst att gamla bönor behöver längre koktid men hittar sällan någon uppgift om när de förpackats om jag inte köper Saltå Kvarns bönor. Så du får göra som förut berättats, provsmaka.
    Saltå Kvarn har en intressant hemsida, den sporrade mig fast jag inte är vegetarian. Jag gör storkok, mest för att det är praktiskt.
    Hälsningar från
    brorene

  • monfo 27 januari 2011

    Jag har nu i flera dagar försökt att koka svartbönor, men trotts blötläggning och dubbel koktid så är de "hårda" Så nu undrar jag om svarta bönor är hårdare än andra? Eller beror det på att jag bara ätit konserverade bönor förut?!

  • Anemona35 2 februari 2011

    Skrivet av monfo den 27 jan 2011

    Jag har nu i flera dagar försökt att koka svartbönor, men trotts blötläggning och dubbel koktid så är de "hårda" Så nu undrar jag om svarta bönor är hårdare än andra? Eller beror det på att jag bara ätit konserverade bönor förut?!


    Det är väldigt stor skillnad på egenkokta bönor och konserverade. Jag äter inte konserverade alls, just för att de är så mjuka och mosiga. Känns inte som att de gör någon nytta eller tillför något i min mat, bara som utfyllnad. Lite som pulvermos.

    Men jag tycker väl inte att svarta bönor är hårdare än andra bönor.
    Blötlägger alltid (alla sorters bönor) över natten och kokar morgonen efter. Kokar bönsorter för sig också, blandar inte innan kokning. Och utan salt som någon annan skrev. Ett, eller två paket åt gången och sen in i frysen i portionspåsar.

  • The_mama97mia 2 februari 2011

    Hehe, läsa på påsen ja. Det funkar inte alltid så bra, de flesta av mina påsar har ingen instruktion på sig. DÄrför har jag en oöppnad påse Quinoa som säkert är för gammalt nu, vet inte hur jag ska göra, samt en annan oöppnad (mod ä) påse gula halverade linser Dhal.
    Men som jag sagt i ngn annan tråd, det blir väl billigt att kasta sen om jag misslyckas. FÅr ta nya tag inspirerad av denna tråd!
    (Y)

  • Anemona35 2 februari 2011

    Den mesta quinoan kokas mellan 15-20 minuter om du ska äta den som "gryn" eller istället för ris. Kokar du den i 25-30 min så blir det gröt istället. :)
    Håller läääänge, så den är nog inte gammal. Prova.

    Koka i dubbla mängden buljong bara. Vi äter en del quinoa, både svart, röd och vit. Gott och enkelt, och bra med proteiner, glutenfritt. Och kan användas till mycket.
    Men godast i sallader tycker jag.

  • The_mama97mia 2 februari 2011

    Skrivet av Anemona35 den 2 feb 2011

    Den mesta quinoan kokas mellan 15-20 minuter om du ska äta den som "gryn" eller istället för ris. Kokar du den i 25-30 min så blir det gröt istället. :)
    Håller läääänge, så den är nog inte gammal. Prova.

    Koka i dubbla mängden buljong bara. Vi äter en del quinoa, både svart, röd och vit. Gott och enkelt, och bra med proteiner, glutenfritt. Och kan användas till mycket.
    Men godast i sallader tycker jag.


    Jag tackar för detta, kan du också tala om detta med sköljningens vara eller icke vara, eller tid o antal vatten? Har sett olika bud på detta.

  • Anemona35 2 februari 2011

    Jag sköljer alla sorter. Men vet inte om det behövs egentligen. Det har bara blivit en vana sen första gången.

    Sedan kokar jag upp buljong, dubbelt så mycket än quinoan.
    4 dl buljong, eller vatten + buljongtärning och när det kokar i med 2 dl quinoa och koka i max 15 minuter.
    Så gör jag med alla sorter och färger.

    Kokar det längre blir det gröt som sagt, vilken jag inte gillar ;)

    3 av mina barn äter det gladeligen och det fjärde suckar och petar i sig en del.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.