Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Konsistens på rättika?

  • Arkenstone 28 september 2009

    Anledningen till frågan är att jag i ett tv-program hörde dem säga att rättika smakar ungefär som rädisor. Intressant tyckte jag som gillar rädisor i sallad, men är mindre intresserad av att stå och skiva dessa små tingestar. Rättikan var ju mer rejäl. Så nästa gång jag var i affären köpte jag en rättika som visserligen smakade bra men konsistensen var torr och träig. Jag hade förväntat mig att den skulle ha ungefär samma krispiga konsistens som rädisor. (N) Så nu vet ju inte jag om rättikan jag köpte var en typisk rättika, eller om den var redo för pensionen?

  • gimmiahug 28 september 2009

    Njae, rättika ska ju vara lite saftig och krispig, precis som rädisor (om än mindre "kompakt" i sin krispighet om det låter vettigt) så din rättika var nog en tradig en. Kul att höra att du provade, rättika är helt klart en underanvänd grönsak i mitt tycke så hoppas du inte blivit avskräckt av oturen i ditt första-köp!

  • Arkenstone 28 september 2009

    Bra! Då ska jag kolla grönsaksdisken i morgon igen, för smaken var som sagt trevlig. Och nu när jag vet bättre kommer de att få sin rättika tillbaka om den inte är bra. Jag misstänker att det inte är så stor omsättning på den varan så risken finns väl att man får en dålig igen. Men jag ska undersöka den lite bättre den här gången.. Tack för klargörandet. (Y)

  • sussisus 28 september 2009

    Jag gillar att använda rättika i pyttipanna och rotsaksgratänger.
    Funderar på att bara smörsteka och ha på sidan om, bara för att den är så god.

    För att undvika träigheten kan du ju även riva rättikan.

  • enAnnan 7 oktober 2009

    Jag gillar oxå att använda rättika, både kall och varm.
    Den är perfekt att byta ut potatis mot i gratänger och pytter - tycker att den har lite samma konsistens som potatis.

    Men gör man gratäng på den bör man koka den mjuk först och sedan ha kortare tid i ugnen.

    Så prova gärna igen. Många affärer kanske inte själva vet när den är gammal och "mjuk" och låter den ligga kvar till försäljning, tyvärr...

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.