Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Köttfärssås, många skepnader?

  • Prima 19 maj 2009

    Hur lagar du din köttfärssås till spagettin/pastan?

    Många lagar olika varje gång har jag förstått men har du nåt sätt som du föredrar...? Vad har du i, vad kryddar du med, lång eller kort-kok, vad serveras till?

    Nyfiken i en strut för att få respons på min favoriträtt :o)

    Själv så måste jag tyvärr hålla den väldigt enkel, köttfärssåsen. Mina barn äter inte annars... :(

    Det jag dock älskar att ha i är småtärnad morot, stekta champignoner, lök. Givetvis måste jag ha i vitlök. Ibland krossade tomater, eller passerade.

    Kryddar annars förutom detta med salt och grovmalen svartpeppar, en skvätt curry och ketchup eller tomatpure. Knorrs (även om jag inte eg gillar knorr så...) Kött och grillkrydda är oxå väldigt mumsig smak att tillsätta.

    Allra bäst blir köttfärsåsen utan kr. tomater, kryddas med Wighley´s(?) köttkrydda och så tillsätter man lite vatten och ketchup, det är min barndoms köttfärssås det! Fast jäkligt onyttig.,,,

    Ett litet tips som faktiskt inte är så dumt alls är att ha muskot i köttfärssåsen... blir himla gott men skippa då curryn, det passar inte ihop!
    Oregano är oxå gott att ha i men det använder jag helst bara om vi ska göra spagetti- och köttfärssoppa eller lasagne.


    Berätta nu, hur gör du? :D

  • Lenkan 19 maj 2009

    Jag brukar ha i lite vad jag har hemma för tillfället, ibland blir det lite creme fraiche eller matlagningsgrädde i. Oftast inte dock. Jag brukar fräsa hackad lök, vitlök och skivade champinjoner i ett par minuter innan jag har i färsen (gör alltid på oxfärs) och låter den steka med ett tag. Har jag krossade tomater hemma så åker de i, annars blir det vatten och en buljongtärning för att sedan ha i ketchup eller tomatpuré. En redning på mjöl och vatten gör att såsen blir matigare i konsistensen och räcker längre.
    Jag har alltid salt, svartpeppar, lite chili och mycket pizzakrydda i. Finns det lite salsa från senaste tex-mexen så åker det ned, likaså med tacokrydda. Jag tror aldrig att min köttfärssås har smakat lika två gånger!

  • popik 19 maj 2009

    Jag brukar ha riven morot och hackad blekselleri i min köttfärssås det ger väldigt god smak samt krossade tomater, lök, salt, peppar, chili och tomatpuré. Aldrig ketchup, gillar inte den söta smaken.

  • MosterNettan 19 maj 2009

    Hej,
    Jag håller med popik, aldrig ketchup, jag använder vanlig chilisås. Har även i lite samba oelek, jag gillar hetta.
    Det som karaktäriserar min köttfärssås är att jag lägger i några iskuber med rött vin, 3-4 st ungefär. Jag fryser in mina vinslattar!!!
    Sen är det ju naturligtvis dagsformen som avgör, som Lenkan säger, det är sällan det smakar likadant två gånger... Men gôtt blir det varje gång!

  • Erajscha 19 maj 2009

    Fler tips finns i den här tråden

    http://www.matklubben.se/matprat/husmanskost_vardagsmat_och_snabblagat_22/vad_har_du_i_din_koettfaerssaas__4873.html

  • Prima 19 maj 2009

    ska se om jag hittar min fars danska sambos recept... det är jättegott. Hon har i allt möjligt... och bla rödvin lixom MosterNettan... och så är det ett riktigt långkok... får puttra flera timmar!

    Hm. Får kanske damma av recepthyllan så jag hittar receptet ! :D

  • Prima 19 maj 2009

    Skrivet av popik den 19 maj 2009


    Jag brukar ha riven morot och hackad blekselleri i min köttfärssås det ger väldigt god smak samt krossade tomater, lök, salt, peppar, chili och tomatpuré. Aldrig ketchup, gillar inte den söta smaken.


    Har aldrig testat blekselleri i såsen. Men har hört om det och läst om det flera gånger... hänger nog upp mej på att det inte LÅTER gott.

    Hur smakar det? Om det går att beskriva...? :)

  • Mammamu 19 maj 2009

    Innan min dotter blev tomatallergiker, så tyckte jag att min köttfärssås var jättegod. Nu smakar den blaha......... Jag får ingen riktig stuns i den och tydligen är den ínte heller lika god som skolans tomatfria köttfärssås.

    Jag brukar fräsa lök tillsammans med nötfärs, duttar därefter i salt, vitpeppar, kalvfond, oregano, paprikapulver och chilipulver och låter det puttra ca 20 min.

    Jag kan heller inte använda kryddblandningar och buljonger med smakförstärkare i, eftersom min dotter är sk barnepileptiker och de bör undvika smakförstärkare.

    //En som VERKLIGEN saknar krossade tomater och chilisås i maten .................

  • gimmiahug 19 maj 2009

    Skrivet av Prima den 19 maj 2009

    Skrivet av popik den 19 maj 2009


    Jag brukar ha riven morot och hackad blekselleri i min köttfärssås det ger väldigt god smak samt krossade tomater, lök, salt, peppar, chili och tomatpuré. Aldrig ketchup, gillar inte den söta smaken.


    Har aldrig testat blekselleri i såsen. Men har hört om det och läst om det flera gånger... hänger nog upp mej på att det inte LÅTER gott.

    Hur smakar det? Om det går att beskriva...? :)


    Lök, morot och selleri (rot- eller stjälk-) är en klassisk grund till grytor, såser och buljonger; det blir liksom en ovanligt fyllig smak av dessa tre! Sellerin smakar inte speciellt mycket selleri när den fått koka i sin sås så även om det inte låter så skitkul så ÄR det faktiskt det! Prova! Mirepoix kallas grönsakstrion som man aldrig slutar använda när man väl börjat. :D

  • Disen 19 maj 2009

    Vad har ni för färs? jag använder alltid blandfärs. Tycker nöt blir för torr och fläsk för fet.
    Har nästan alltid en liten skvätt grädde eller klick crème fraiche.
    Köttbuljong, grillkrydda, paprikapulver och narturligtvis lök har jag nästan alltid i.
    Tar ofta ut av de kryddor som jag har hemma. Ibland vill grabben ha tacosmak.
    Har inga "stående" kryddor, utan blandar lite. Men i slutet blir det nästan samma smak.
    Inga långkok här. Snabbt ska det gå.
    Spagetti eller makaroner till är vad dom vill ha här hemma.

  • asaedetun 19 maj 2009

    Hej!
    Min köttfärssås smakar nog också olika varje gång.
    Men jag använder alltid nötfärs,gillar inte blandfärs,det blir så "fettigt" då.
    Oftast har jag gul lök, vitlök, ketchup och en skvätt grädde i.
    Ibland kan jag ha i soltorkade tomater och fetaost i, då är det jättegott med färsk oregano i.

  • Prima 20 maj 2009

    Skrivet av gimmiahug den 19 maj 2009

    Skrivet av Prima den 19 maj 2009

    Skrivet av popik den 19 maj 2009


    Jag brukar ha riven morot och hackad blekselleri i min köttfärssås det ger väldigt god smak samt krossade tomater, lök, salt, peppar, chili och tomatpuré. Aldrig ketchup, gillar inte den söta smaken.


    Har aldrig testat blekselleri i såsen. Men har hört om det och läst om det flera gånger... hänger nog upp mej på att det inte LÅTER gott.

    Hur smakar det? Om det går att beskriva...? :)


    Lök, morot och selleri (rot- eller stjälk-) är en klassisk grund till grytor, såser och buljonger; det blir liksom en ovanligt fyllig smak av dessa tre! Sellerin smakar inte speciellt mycket selleri när den fått koka i sin sås så även om det inte låter så skitkul så ÄR det faktiskt det! Prova! Mirepoix kallas grönsakstrion som man aldrig slutar använda när man väl börjat. :D

    Intressant!! Ska definitivt prova :o) Ska den rivas, hackas...?
    Mirepoix är det själva grönsakstrion eller nåt man köper i pulveriserad form?

  • Prima 20 maj 2009

    Skrivet av asaedetun den 19 maj 2009

    Hej!
    Min köttfärssås smakar nog också olika varje gång.
    Men jag använder alltid nötfärs,gillar inte blandfärs,det blir så "fettigt" då.
    Oftast har jag gul lök, vitlök, ketchup och en skvätt grädde i.
    Ibland kan jag ha i soltorkade tomater och fetaost i, då är det jättegott med färsk oregano i.


    Det låter jättegott m soltorkade tomater o feta i... hm, undrar om familjen köpt det... !? *kliar mej i huvudet* Det är jag som är gourmen i familjen - haha!

    Sen är det ju ett måste för mej med Heinz ketchup till pasta... alla andra sorter smakar.... typ... plastflaska! :)

  • gimmiahug 20 maj 2009

    Skrivet av Prima den 20 maj 2009

    Intressant!! Ska definitivt prova :o) Ska den rivas, hackas...?
    Mirepoix är det själva grönsakstrion eller nåt man köper i pulveriserad form?


    Mirepoix är grönsakerna! :) Det finns säkert någon som kan Franska här inne som vet vad det betyder egentligen....! Man finhackar blandningen (fast i ärlighetens namn har jag rivit grönsakerna någon gång, i stressens ögonblick, det gick bra det med!)

  • ros 20 maj 2009

    :)Hej!
    Min köttfärssås blir olika från gång till gång
    Men ungefär så här:
    Bryner finhackad lök och pressad vitlök, tillsätter blandfärsen och bryner tills den har fått färg, rivna morötter, lite mjöl, vatten, veg buljong, grädde, crémefraiche, salt, grovmalen svartpeppar, oregano, ketchup, chilisås
    Olika tillsatser: champinjoner, persilja mm

  • LEDIVO 20 maj 2009

    Här kommer min varitan
    Köttfärssås med spagetti på mitt vis

  • sufly 20 maj 2009

    Skrivet av asaedetun den 19 maj 2009

    Hej!
    Min köttfärssås smakar nog också olika varje gång.
    Men jag använder alltid nötfärs,gillar inte blandfärs,det blir så "fettigt" då.
    Oftast har jag gul lök, vitlök, ketchup och en skvätt grädde i.
    Ibland kan jag ha i soltorkade tomater och fetaost i, då är det jättegott med färsk oregano i.


    Hallå,hallå!
    Apropå, "fettig" köttfärs, så har jag ett tips till er som vill äta lite mindre fett. Ta en tallrik eller en större skål och lägg i hushållspapper och sedan häller du på din färdigstekta köttfärs där så fettet sugs upp, precis som man gör med bacon. Eller så kan du hälla köttfärsen i ett durkslag och hälla över hett vatten, dock ej kokande. Så försvinner fettet.
    Sen är det bara att äta och njuta av din lite magrare köttfärs.

  • Mammamu 20 maj 2009

    Skrivet av gimmiahug den 20 maj 2009

    Skrivet av Prima den 20 maj 2009

    Intressant!! Ska definitivt prova :o) Ska den rivas, hackas...?
    Mirepoix är det själva grönsakstrion eller nåt man köper i pulveriserad form?


    Mirepoix är grönsakerna! :) Det finns säkert någon som kan Franska här inne som vet vad det betyder egentligen....! Man finhackar blandningen (fast i ärlighetens namn har jag rivit grönsakerna någon gång, i stressens ögonblick, det gick bra det med!)


    Mire poix är ett köksfranskt uttryck för en finhackad blandning av lök, morötter och selleri som används som ingrediens vid tillagning av bland annat fond. Ordet kommer av Gaston Pierre de Lévis-Mirepoix, vars kock skapade blandningen.

  • viralottan 20 maj 2009

    Ännu en köttfärssås

    Här gör jag ett försök att infoga mitt godaste köttfärssåsrecept :p

  • mia-59-staff 29 maj 2009

    Min son äter ogärna grönsaker men älskar köttfärssås-därför river jag på rivjärn-lök,vitlök,morrot,selleri,en bit zucchini(squach-stavas det så?) och bryner lätt i olivolja-därefter bryner jag köttfärsen och blandar allt med tomatpure' och passerade tomater.
    Förutom salt och pepper lägger jag i en kvist rosmarin och en skvätt rödvin.Sedan får det sakta puttra på spisen ett bra tag.........................Köttfärssåsen uppskattas även av min man som är italienare.Jag gör alltid dubbel sats och fryser in till veckan därpå.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.