Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lamm

  • slatten32 5 mars 2011

    Varken jag eller min sambo har någonsin lagat lamm men något vi vill prova på.
    Vad bör man tänka på? Hur krydda och marinera rätt för att det inte ska smaka "kofta".
    Vilka "delar" bör man börja med som nybörjare? Filé, kotlett?

  • sju 5 mars 2011

    Jag brukar krydda lamm väldigt klassiskt med citron, rosmarin och vitlök och det brukar bli gott.

    Jag vet inte vad som skulle vara lättast att lyckas med, men kanske en lammstek som bryns och sedan får gå i ungen. Cirka 175 grader tills steken är rosa inuti (använd stektermometer och ugnsbaka till ca 60-65 grader).

    Edit: hade skrivit citron två ggr

  • Marksten 5 mars 2011

    Lamminnerfile är svårt nästan att misslyckas med. Hacka ner en kruka rosmarin, strö på filérna och sno in de i folie. In i ugnen och kör dom till 58 grader. Ta ur och efterstek dom i stekpanna på hög värme 2 minuter. Salta och peppra.
    Kanon!

  • MatAnders 6 mars 2011

    Lamm har en speciell köttsmak (väldigt god) och det var länge sedan det smakade kofta i SverIge i alla fall, men äter man det i t.e.x Grekland som jag har gjort så kan man ha otur med för "gamla" lamm och då kan det bli en kofta smak. Om du vill vara säker på att inte få kofta smak så börja lite light med stek eller filé innan du går över till rygg,bog m.m eftersom dessa delar har mer fett och det är fettet som kan orsaka en "speciell" smak, jag gillar det men det kanske är något man lär sig efter tiden.
    Om du gillar lamm så kan du sedan pröva att grilla vilket är underbart gott men satsa då på kotletter eller be dom kapa upp fina grillskivor av t.e.x rygg (mycket billigare än kotlett och mer kött.
    En god lammstek med potatisgratäng är en höjdare och vad gäller kryddning föredrar många just rosmarin.
    Hur som helst hoppas du kommer gilla lamm.

  • Hilmer54 6 mars 2011

    Skrivet av slatten32 den 5 mar 2011

    Varken jag eller min sambo har någonsin lagat lamm men något vi vill prova på.
    Vad bör man tänka på? Hur krydda och marinera rätt för att det inte ska smaka "kofta".
    Vilka "delar" bör man börja med som nybörjare? Filé, kotlett?



    Kofta kan man inte krydda bort.
    Dåligt slaktat lamm smakar kofta.
    Om slaktarens händer tar i ullen och vidrör köttet bli det kofta.
    En skicklig slakare är medveten om detta.

  • jbson 6 mars 2011

    De enda 2 gångerna jag har försökt mig på lamm så har det luktat o smakat kofta! Otur värre för jag älskar lamm...
    1a gången för ca 8 år sedan köpte jag fin lammfärs och gjorde lammfärsbiffar i någon god tomatsås, lät jättegott men blev rena katastrofen!
    Nu andra gången köpte jag grytbitar av lamm och skulle göra någon indisk korma rätt, blev katastrof det med!
    Så de få gånger man går ut o äter så blir det lamm för hela slanten!!!

    Jag lägger till tråden i favoriter och tar också tacksamt emot alla tips! {laugh}

  • sikaal 6 mars 2011

    Skrivet av jbson den 6 mar 2011

    De enda 2 gångerna jag har försökt mig på lamm så har det luktat o smakat kofta! Otur värre för jag älskar lamm...
    1a gången för ca 8 år sedan köpte jag fin lammfärs och gjorde lammfärsbiffar i någon god tomatsås, lät jättegott men blev rena katastrofen!
    Nu andra gången köpte jag grytbitar av lamm och skulle göra någon indisk korma rätt, blev katastrof det med!
    Så de få gånger man går ut o äter så blir det lamm för hela slanten!!!

    Jag lägger till tråden i favoriter och tar också tacksamt emot alla tips! {laugh}


    Du tror inte att du hade för hög temperatur? Bryn inte i för hög värme!! Sedan är det ,som sagts förut, viktigt att slakten går rätt till.

  • Cilla71a 6 mars 2011

    Lite tips från en äldre tråd. http://www.matklubben.se/matprat/oenskelaadan_41/lammbakben_recepttips__11208.html

  • Maca 6 mars 2011

    Brukar göra lammframdel jag smörjer in lamm med citron, saltar, rosmarin och vitlök .Steker lammet i ugnen på 175¤. {eat}

  • slatten32 7 mars 2011

    Tackar för alla input!
    Blir troligen till att laga lamm till helgen :-)

  • jbson 11 mars 2011

    Skrivet av sikaal den 6 mar 2011

    Du tror inte att du hade för hög temperatur? Bryn inte i för hög värme!! Sedan är det ,som sagts förut, viktigt att slakten går rätt till.


    Fick tag på ett gäng fina lammkotletter, ska testa och steka dem försiktigt i stekpannan... Håll tummarna!

  • The_mama97mia 11 mars 2011

    Håller med flera ovan angående kryddning - citron, rosmarin och MYCKET vitlök gillar jag till lamm!
    Lycka till!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.