Varken jag eller min sambo har någonsin lagat lamm men något vi vill prova på.
Vad bör man tänka på? Hur krydda och marinera rätt för att det inte ska smaka "kofta".
Vilka "delar" bör man börja med som nybörjare? Filé, kotlett?
sju5 mars 2011
Jag brukar krydda lamm väldigt klassiskt med citron, rosmarin och vitlök och det brukar bli gott.
Jag vet inte vad som skulle vara lättast att lyckas med, men kanske en lammstek som bryns och sedan får gå i ungen. Cirka 175 grader tills steken är rosa inuti (använd stektermometer och ugnsbaka till ca 60-65 grader).
Edit: hade skrivit citron två ggr
Marksten5 mars 2011
Lamminnerfile är svårt nästan att misslyckas med. Hacka ner en kruka rosmarin, strö på filérna och sno in de i folie. In i ugnen och kör dom till 58 grader. Ta ur och efterstek dom i stekpanna på hög värme 2 minuter. Salta och peppra.
Kanon!
MatAnders6 mars 2011
Lamm har en speciell köttsmak (väldigt god) och det var länge sedan det smakade kofta i SverIge i alla fall, men äter man det i t.e.x Grekland som jag har gjort så kan man ha otur med för "gamla" lamm och då kan det bli en kofta smak. Om du vill vara säker på att inte få kofta smak så börja lite light med stek eller filé innan du går över till rygg,bog m.m eftersom dessa delar har mer fett och det är fettet som kan orsaka en "speciell" smak, jag gillar det men det kanske är något man lär sig efter tiden.
Om du gillar lamm så kan du sedan pröva att grilla vilket är underbart gott men satsa då på kotletter eller be dom kapa upp fina grillskivor av t.e.x rygg (mycket billigare än kotlett och mer kött.
En god lammstek med potatisgratäng är en höjdare och vad gäller kryddning föredrar många just rosmarin.
Hur som helst hoppas du kommer gilla lamm.
Hilmer546 mars 2011
Skrivet av slatten32 den 5 mar 2011
Varken jag eller min sambo har någonsin lagat lamm men något vi vill prova på.
Vad bör man tänka på? Hur krydda och marinera rätt för att det inte ska smaka "kofta".
Vilka "delar" bör man börja med som nybörjare? Filé, kotlett?
Kofta kan man inte krydda bort.
Dåligt slaktat lamm smakar kofta.
Om slaktarens händer tar i ullen och vidrör köttet bli det kofta.
En skicklig slakare är medveten om detta.
jbson6 mars 2011
De enda 2 gångerna jag har försökt mig på lamm så har det luktat o smakat kofta! Otur värre för jag älskar lamm...
1a gången för ca 8 år sedan köpte jag fin lammfärs och gjorde lammfärsbiffar i någon god tomatsås, lät jättegott men blev rena katastrofen!
Nu andra gången köpte jag grytbitar av lamm och skulle göra någon indisk korma rätt, blev katastrof det med!
Så de få gånger man går ut o äter så blir det lamm för hela slanten!!!
Jag lägger till tråden i favoriter och tar också tacksamt emot alla tips! {laugh}
sikaal6 mars 2011
Skrivet av jbson den 6 mar 2011
De enda 2 gångerna jag har försökt mig på lamm så har det luktat o smakat kofta! Otur värre för jag älskar lamm...
1a gången för ca 8 år sedan köpte jag fin lammfärs och gjorde lammfärsbiffar i någon god tomatsås, lät jättegott men blev rena katastrofen!
Nu andra gången köpte jag grytbitar av lamm och skulle göra någon indisk korma rätt, blev katastrof det med!
Så de få gånger man går ut o äter så blir det lamm för hela slanten!!!
Jag lägger till tråden i favoriter och tar också tacksamt emot alla tips! {laugh}
Du tror inte att du hade för hög temperatur? Bryn inte i för hög värme!! Sedan är det ,som sagts förut, viktigt att slakten går rätt till.
Cilla71a6 mars 2011
Lite tips från en äldre tråd. http://www.matklubben.se/matprat/oenskelaadan_41/lammbakben_recepttips__11208.html
Maca6 mars 2011
Brukar göra lammframdel jag smörjer in lamm med citron, saltar, rosmarin och vitlök .Steker lammet i ugnen på 175¤. {eat}
slatten327 mars 2011
Tackar för alla input!
Blir troligen till att laga lamm till helgen :-)
jbson11 mars 2011
Skrivet av sikaal den 6 mar 2011
Du tror inte att du hade för hög temperatur? Bryn inte i för hög värme!! Sedan är det ,som sagts förut, viktigt att slakten går rätt till.
Fick tag på ett gäng fina lammkotletter, ska testa och steka dem försiktigt i stekpannan... Håll tummarna!
The_mama97mia11 mars 2011
Håller med flera ovan angående kryddning - citron, rosmarin och MYCKET vitlök gillar jag till lamm!
Lycka till!
Varken jag eller min sambo har någonsin lagat lamm men något vi vill prova på.
Vad bör man tänka på? Hur krydda och marinera rätt för att det inte ska smaka "kofta".
Vilka "delar" bör man börja med som nybörjare? Filé, kotlett?
Jag brukar krydda lamm väldigt klassiskt med citron, rosmarin och vitlök och det brukar bli gott.
Jag vet inte vad som skulle vara lättast att lyckas med, men kanske en lammstek som bryns och sedan får gå i ungen. Cirka 175 grader tills steken är rosa inuti (använd stektermometer och ugnsbaka till ca 60-65 grader).
Edit: hade skrivit citron två ggr
Lamminnerfile är svårt nästan att misslyckas med. Hacka ner en kruka rosmarin, strö på filérna och sno in de i folie. In i ugnen och kör dom till 58 grader. Ta ur och efterstek dom i stekpanna på hög värme 2 minuter. Salta och peppra.
Kanon!
Lamm har en speciell köttsmak (väldigt god) och det var länge sedan det smakade kofta i SverIge i alla fall, men äter man det i t.e.x Grekland som jag har gjort så kan man ha otur med för "gamla" lamm och då kan det bli en kofta smak. Om du vill vara säker på att inte få kofta smak så börja lite light med stek eller filé innan du går över till rygg,bog m.m eftersom dessa delar har mer fett och det är fettet som kan orsaka en "speciell" smak, jag gillar det men det kanske är något man lär sig efter tiden.
Om du gillar lamm så kan du sedan pröva att grilla vilket är underbart gott men satsa då på kotletter eller be dom kapa upp fina grillskivor av t.e.x rygg (mycket billigare än kotlett och mer kött.
En god lammstek med potatisgratäng är en höjdare och vad gäller kryddning föredrar många just rosmarin.
Hur som helst hoppas du kommer gilla lamm.
Varken jag eller min sambo har någonsin lagat lamm men något vi vill prova på.
Vad bör man tänka på? Hur krydda och marinera rätt för att det inte ska smaka "kofta".
Vilka "delar" bör man börja med som nybörjare? Filé, kotlett?
Kofta kan man inte krydda bort.
Dåligt slaktat lamm smakar kofta.
Om slaktarens händer tar i ullen och vidrör köttet bli det kofta.
En skicklig slakare är medveten om detta.
De enda 2 gångerna jag har försökt mig på lamm så har det luktat o smakat kofta! Otur värre för jag älskar lamm...
1a gången för ca 8 år sedan köpte jag fin lammfärs och gjorde lammfärsbiffar i någon god tomatsås, lät jättegott men blev rena katastrofen!
Nu andra gången köpte jag grytbitar av lamm och skulle göra någon indisk korma rätt, blev katastrof det med!
Så de få gånger man går ut o äter så blir det lamm för hela slanten!!!
Jag lägger till tråden i favoriter och tar också tacksamt emot alla tips! {laugh}
De enda 2 gångerna jag har försökt mig på lamm så har det luktat o smakat kofta! Otur värre för jag älskar lamm...
1a gången för ca 8 år sedan köpte jag fin lammfärs och gjorde lammfärsbiffar i någon god tomatsås, lät jättegott men blev rena katastrofen!
Nu andra gången köpte jag grytbitar av lamm och skulle göra någon indisk korma rätt, blev katastrof det med!
Så de få gånger man går ut o äter så blir det lamm för hela slanten!!!
Jag lägger till tråden i favoriter och tar också tacksamt emot alla tips! {laugh}
Du tror inte att du hade för hög temperatur? Bryn inte i för hög värme!! Sedan är det ,som sagts förut, viktigt att slakten går rätt till.
Lite tips från en äldre tråd. http://www.matklubben.se/matprat/oenskelaadan_41/lammbakben_recepttips__11208.html
Brukar göra lammframdel jag smörjer in lamm med citron, saltar, rosmarin och vitlök .Steker lammet i ugnen på 175¤. {eat}
Tackar för alla input!
Blir troligen till att laga lamm till helgen :-)
Du tror inte att du hade för hög temperatur? Bryn inte i för hög värme!! Sedan är det ,som sagts förut, viktigt att slakten går rätt till.
Fick tag på ett gäng fina lammkotletter, ska testa och steka dem försiktigt i stekpannan... Håll tummarna!
Håller med flera ovan angående kryddning - citron, rosmarin och MYCKET vitlök gillar jag till lamm!
Lycka till!