Landskapsspecialiteter!

Dela
Skrivet av monac den 31 aug 2008

DET FINNS EN BOK OM "LANDSKAPSRÄTTER".....
kolla på biblioteket eller titta på Adlibris


Tack för tipset! Skall kolla efter den, men det skulle vara roligare, om medlemmarnas egna recept, själv är jag uppvuxer i Mexiko, men också i Göteborg och har stort intresse av just landskapsrätter
Skrivet av farmoringer den 31 aug 2008

Skrivet av Annper den 31 aug 2008

Här nere i Skåne äter vi mycket sill och ål; rögad ål och luad ål! Spettkakan ska vi inte glömma, mums! Äppelkaka gjord på kavring och äppelmos = Släbbosnus!



Rögad ål vad är det?


Rögad är skånska, betyder rökt. Är alltså rökt ål!!
Recept på slättbosnus

Slättbosnus

En skånsk rätt

Skrivet av festmaten, 12 jun 2008

 
Skrivet av kalasmad den 31 aug 2008

Skrivet av farmoringer den 31 aug 2008

Skrivet av Annper den 31 aug 2008

Här nere i Skåne äter vi mycket sill och ål; rögad ål och luad ål! Spettkakan ska vi inte glömma, mums! Äppelkaka gjord på kavring och äppelmos = Släbbosnus!



Rögad ål vad är det?


Rögad är skånska, betyder rökt. Är alltså rökt ål!!
Recept på slättbosnus

Slättbosnus

En skånsk rätt

Skrivet av festmaten, 12 jun 2008

 


Jag tackar så mycket! har satt in den i min kokbok under " Landskapsrätter
Jag undar om det bara är här uppe vi äter blöta o bryta(brutten) Blöta som är vanligast till jul dvs dopp i grytan, ljusugnsbröd värms i skinkspad, men vi äter det ofta men dopppar då o buljong. Bryta, då bryter man ned samma typ av bröd i kall mjölk och gärna sylt till. Men jag tror detta är vanligare i mina föräldrars generation. (är drygt 50 år)
Skrivet av gladavmat den 31 aug 2008

Jag undar om det bara är här uppe vi äter blöta o bryta(brutten) Blöta som är vanligast till jul dvs dopp i grytan, ljusugnsbröd värms i skinkspad, men vi äter det ofta men dopppar då o buljong. Bryta, då bryter man ned samma typ av bröd i kall mjölk och gärna sylt till. Men jag tror detta är vanligare i mina föräldrars generation. (är drygt 50 år)


Jag har hört talas om blöta, men det var tunnbröd i bitar som blandades med gräddmjölk och lingon??????
Skrivet av gladavmat den 31 aug 2008

Jag undar om det bara är här uppe vi äter blöta o bryta(brutten) Blöta som är vanligast till jul dvs dopp i grytan, ljusugnsbröd värms i skinkspad, men vi äter det ofta men dopppar då o buljong. Bryta, då bryter man ned samma typ av bröd i kall mjölk och gärna sylt till. Men jag tror detta är vanligare i mina föräldrars generation. (är drygt 50 år)


Bryta var klassisk frukost när jag som barn var och hälsade på min systers svärföräldrar i Långbäcken (Lappland). Gottigt!

Småland är väl ostkakan, skall vara hemmagjord, grädde och jordgubbssylt tycker jag!