Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Nordic cooker, sloe cooker

  • Jeppesmatte 2 augusti 2012

    Undrar om någon har en nordic cooker eller annan "slow cooker" gryta? Är väldigt sugen på att köpa en då det känns som att den skulle kunna rädda vardagen... MEN jag är lite osäker på om barnen kommer att äta maten då de generellt är motståndare till sås. Skulle därför vilja ha tips om lite möjliga recept för att kunna bilda mig en uppfattning om det är lönt att införskaffa en gryta!

    Tacksam för alla hälp...

  • Emilsven 22 augusti 2012

    Ännu en pryl i köket jag inte behöver vilket blev tydligt efter några veckor. Att slänga ner maten i en gryta innan man åker till jobbet och äta den när man kommer hem. Maskinen innebär att du måste skiva potatisen eller vad du vill tillaga på morgonen innan barnen ska till skolan eller dagis. Kanske roligt i början men i slutänden har det blivit dyra måltider.

    Tillaga när du kommer hem och du kan då variera mera och det blir faktiskt mycket fräschare. Satsa pengarna på maten istället.

    Tankarna går till bakmaskinen, jo jag hade en sådan också

  • tomospj 23 augusti 2012

    Skrivet av Jeppesmatte den 2 aug 2012

    Undrar om någon har en nordic cooker eller annan "slow cooker" gryta? Är väldigt sugen på att köpa en då det känns som att den skulle kunna rädda vardagen... MEN jag är lite osäker på om barnen kommer att äta maten då de generellt är motståndare till sås. Skulle därför vilja ha tips om lite möjliga recept för att kunna bilda mig en uppfattning om det är lönt att införskaffa en gryta!

    Tacksam för alla hälp...


    Jag har haft flera ''Slow cookers'' under årens lopp och tycker att de funkar jättebra. MEN - nu gillar vi såsiga rätter, grytor etc. Allt kött blir mört och smälter i munnen. Men man måste såklart ha lite framförhållning vilket ju inte passar alla om man ska iväg tidigt på morgonen. Det viktigaste (för mig) är att den är tillräckligt rymlig så att det lönar sig att laga en stor gryta. En annan viktig sak är att den inte får laga maten alltför snabbt (ha alltför hög effekt). Den jag använder nu kan utan vidare stå på ''Low'' i upp till tio timmar eller mer utan att grytan känns ''överkokt''. Har också haft en som går alltför snabbt, även på ''Low'', och den funkade bara om man var hemma och kunde slå av den i tid. Man börjar med att bryna t.ex. kött (på spisen) och ev. grönsaker, slår på lite vatten och sen sköter den sig själv. Man kan lägga i en hel kyckling också (t.ex. på en bädd av grönsaker) eller laga vegetariskt förstås. Man måste inte laga ''såsigt'', men lite vätska i botten bör man nog ha. Problemet är att man inte kan avgöra hur snabbt dom går förrän man har köpt den. Dom ska i princip inte dra mer ström än en glödlampa på Low. Man kan också köra dom på High, och då funkar dom som vilken gryta som helst - men då går det nog lika fort som på spisen. På 80-talet användes dessa ofta på restauranger just därför att maten hålls varm och fräsch i timmar.

  • doftliljan 23 augusti 2012

    Jag var i USA i somras och blev övertygad av släkten att det räddar en arbetande mamma. Jag köpte en kopia på tretti.se för att testa... 395:- fraktat och klart! Den är på 6,5 liter och jag har gjort en burgundisk gryta och en älg gryta. Älggrytan blev såsig och krämig då jag hällde i grädden och redning sista halvtimmen. Båda har jag kört på LOW i ca 8 timmar. Nu vill jag bara ha massor av recept så jag kan bli lite mer inspirerad. Jag har lagt allt i grytan kvällen innan och ställt i kylen över natten. Man kanske får beräkna lite längre tid då grytan blir kall, men mitt har blivit perfekt på 7-8 timmar....

  • tomospj 25 augusti 2012

    Skrivet av doftliljan den 23 aug 2012

    Jag var i USA i somras och blev övertygad av släkten att det räddar en arbetande mamma. Jag köpte en kopia på tretti.se för att testa... 395:- fraktat och klart! Den är på 6,5 liter och jag har gjort en burgundisk gryta och en älg gryta. Älggrytan blev såsig och krämig då jag hällde i grädden och redning sista halvtimmen. Båda har jag kört på LOW i ca 8 timmar. Nu vill jag bara ha massor av recept så jag kan bli lite mer inspirerad. Jag har lagt allt i grytan kvällen innan och ställt i kylen över natten. Man kanske får beräkna lite längre tid då grytan blir kall, men mitt har blivit perfekt på 7-8 timmar....


    Jag använder mina ''vanliga'' recept, men det finns särskilda kokböcker för ''slow cooking'' som underlättar i början när man kanske är lite osäker på hur lång tid det tar. Men man lär sig fort. Man har ju lärt sig hur mikrovågsugnen funkar, och det var nog egentligen lite knepigare. Jag har för mig att det går dubbelt så fort att köra på High som på Low, och High motsvarar väl ung. vanlig matlagning på spisen skulle jag tro. Men jag lagar helt på känn numera, och hitintills har inget blivit förstört. Men som sagt beror det på effekten. I min förra gick det för fort och maten var klar på 4 tim. på Low, och det var inte särskilt praktiskt. En av fördelarna är ju nämligen att maten kan stå kvar i grytan på varmhållning tills att alla hunnit hem.

  • tomospj 25 augusti 2012

    Skrivet av doftliljan den 23 aug 2012

    Jag var i USA i somras och blev övertygad av släkten att det räddar en arbetande mamma. Jag köpte en kopia på tretti.se för att testa... 395:- fraktat och klart! Den är på 6,5 liter och jag har gjort en burgundisk gryta och en älg gryta. Älggrytan blev såsig och krämig då jag hällde i grädden och redning sista halvtimmen. Båda har jag kört på LOW i ca 8 timmar. Nu vill jag bara ha massor av recept så jag kan bli lite mer inspirerad. Jag har lagt allt i grytan kvällen innan och ställt i kylen över natten. Man kanske får beräkna lite längre tid då grytan blir kall, men mitt har blivit perfekt på 7-8 timmar....


    Förresten - vad är det för märke du köpte? Det låter som om din har lagom effekt. Tänkte köpa en som present åt min dotter.

  • jas65 26 augusti 2012

    Verkar vara en onödig pryl. Allt detta kan du gör vid spisen själv.

  • doftliljan 28 augusti 2012

    Förresten - vad är det för märke du köpte? Det låter som om din har lagom effekt. Tänkte köpa en som present åt min dotter.

    Jag köpte märket centurion och jag tror du söker på Slow cockers på deras sida. Den har Low, High och auto. Tyvärr ingen varmhållning. Jag köpte denna just för att testa om det var en grej för mig eller en pryl som bara ommer att stå. Känner att det är hur smidigt som helst, nu puttrar en kalopt tills jag kommer hem från jobbet :-)

  • doftliljan 28 augusti 2012

    Skrivet av jas65 den 26 aug 2012

    Verkar vara en onödig pryl. Allt detta kan du gör vid spisen själv.


    Meningen med den här prylen är att du lämnar den precis som om du har en lampa tänd en hel dag. Inget pass, kokar inte över. Om du har tiden att stå vid spisen så fungerar det givetvis. Jag känner att jag uppskattar att lägga tiden på annat. Just nu puttrar en härlig kalopt tills jag kommer hem från jobbet strax efter 16...vem äter kalops en vardag? Jag köpte en kopia eftersom jag ville testa om det var en bra grej eller en onödig pryl. So far so Good!

  • jas65 28 augusti 2012

    Hur smakade kaloppsen?

  • doftliljan 2 september 2012

    Skrivet av jas65 den 28 aug 2012

    Hur smakade kaloppsen?


    Supersmaskens och köttet bara smälte i munnen... Om det är någon som undrar så hade jag den igång från 7:45 till 16:15 och jag tog "tempen" när jag kom hem. Den visade då på 95 grader. Hällde få i majzena redning och satte den på high till potatisen var kokta...

  • MatAnni 19 januari 2013

    Jag har precis fått en nordic cooker som jag varmt kan rekommendera. Kalops blev fantastisk i den, jag testade igår efter att ha sett att doftliljan hade testat i sin.
    Är det någon annan som har testat nordiccooker? - jag tänkte laga fisk imorgon och det är klart att det finns recept på deras hemsida men tänkte om någon har tips på fler? :)

  • El21 25 januari 2013

    Skrivet av MatAnni den 19 jan 2013

    Jag har precis fått en nordic cooker som jag varmt kan rekommendera. Kalops blev fantastisk i den, jag testade igår efter att ha sett att doftliljan hade testat i sin.
    Är det någon annan som har testat nordiccooker? - jag tänkte laga fisk imorgon och det är klart att det finns recept på deras hemsida men tänkte om någon har tips på fler? :)



    Håller med! Vilken fantastisk pryl!
    Vilken fiskrätt blev det? Jag tycker om Sydfransk fiskgryta från nordic cookers hemsida :)
    Tänkte laga en rödbetsgryta imorgon som en väninna har lagat (också från hemsidan) spännande!!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.