Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ostsås?

  • Arkenstone 8 mars 2010

    Min ostsås är bara hur tråkig som helst. (Mellanlagrad ost mjöl och gräddmjölk.) Någon som kan tipsa mig om lite roligare ostsås?
    Jag har sökt på recepten men får spel när de flesta träffar visar sig handla om Keldas ostsås.

  • karoleen 8 mars 2010

    Tillsätt lite kryddor kanske? Paprikapulver kan ju göra en hel del. Eller chili, eller ja, vilken krydda du själv tycker om. Eller kanske testa med en ordentligt lagrad ost i blandning med mellanlagrad. Eller varför inte ha i lite ädelost om du gillar det, eller kanske gorgonzola - ostsås går att variera i oändlighet.

  • Marksten 8 mars 2010

    Gör en riktig berchamelsås först.
    50 g smör
    1 dl mjöl
    Smält smöret, imed mjölet och koka det några minuter under omröring. Jätteviktigt.
    Koka upp 9 dl mjölk med en halv lök och några krydd nejlikor.

    Börja med att hälla i lite mjölk och rör ut såsen. Den ska hänga i vispen som en klump.
    Fortsätt med att hälla i mjölken lite i taget tills du har en slät sås. Det kanske inte går all mjölk.

    Koka den ett tag.
    Riv i mycket cheddar ost och smaka av till den smakar som du vill ha den. Dra i lite salt och peppar.

  • Irjahed 8 mars 2010

    Pröva att krydda med lite riven muskot.

  • Arkenstone 8 mars 2010

    Skrivet av Marksten den 8 mar 2010

    Gör en riktig berchamelsås först.
    50 g smör
    1 dl mjöl
    Smält smöret, imed mjölet och koka det några minuter under omröring. Jätteviktigt.
    Koka upp 9 dl mjölk med en halv lök och några krydd nejlikor.

    Börja med att hälla i lite mjölk och rör ut såsen. Den ska hänga i vispen som en klump.
    Fortsätt med att hälla i mjölken lite i taget tills du har en slät sås. Det kanske inte går all mjölk.

    Koka den ett tag.
    Riv i mycket cheddar ost och smaka av till den smakar som du vill ha den. Dra i lite salt och peppar.

    Det var värst så komplicerat det kan vara att göra en bechamelsås. {shock}
    Men det kanske är det som gör skillnaden? Kommer att testa!

  • marwis 8 mars 2010

    Säger bara...; Chèvre:).!

  • Marksten 8 mars 2010

    Det gör skillnad. Fast glömde att skriva att löken och nejlikorna ska inte vara med i såsen.

  • 123Linnea 8 mars 2010

    Det är gott med ädelsost oxå!

  • Countrygirl 8 mars 2010

    Gör en bechamelsås, smält smör, lägg i mjöl, rör så att det blir en smet, häll i mjölk och en buljongtärning, släng i ostbågar som du låter smälta i såsen.

    Voila! En fantastiskt god ostsås mycket enkelt. {skywalker}

  • mattant41 8 mars 2010

    Brukar kunna ha i lite starkare mjukost om jag tycker det blir dålig smak på såsen med den rivna osten.

  • idea_ 8 mars 2010

    Skrivet av mattant41 den 8 mar 2010

    Brukar kunna ha i lite starkare mjukost om jag tycker det blir dålig smak på såsen med den rivna osten.


    Jag också, brukar köra med mjukost greve... enkelt, gott och aldrig några problem med osmällta ostklumpar.

  • safir74 8 mars 2010

    Jag brukar smaksätta min ostsås med riven parmesanost (färdig riven i påse)

  • Arkenstone 8 mars 2010

    Åh, va mycket bra tips! Ska prova det mesta. Är lite tveksam till ostbågarna..:s

  • Mistys 8 mars 2010

    En sak som en del inte vet är att vitsåsen ska koka ganska länge under omrörning innan man smaksätter. Inte bara koka upp och tjockna. Då får man bort den tråkiga mjölsmaken och slutresultatet blir bättre.

  • asasto 8 mars 2010

    Till pasta gjorde morsan denna sås till pasta som jag älskade då jag var yngre.

    Bechamelsås (hemgjord) + riven ost ex. präst + tomatpure + torkad basilika + ev lite buljongtärning.

  • Countrygirl 8 mars 2010

    Skrivet av Arkenstone den 8 mar 2010

    Åh, va mycket bra tips! Ska prova det mesta. Är lite tveksam till ostbågarna..:s


    Det låter nog lite konstigt men det ger en fantastiskt god ostsmak till såsen. Du får testa en dag då du känner dig lite wild and crazy!{cowboy}

  • Arkenstone 16 mars 2010

    Skrivet av Marksten den 8 mar 2010

    Gör en riktig berchamelsås först.
    50 g smör
    1 dl mjöl
    Smält smöret, imed mjölet och koka det några minuter under omröring. Jätteviktigt.
    Koka upp 9 dl mjölk med en halv lök och några krydd nejlikor.

    Börja med att hälla i lite mjölk och rör ut såsen. Den ska hänga i vispen som en klump.
    Fortsätt med att hälla i mjölken lite i taget tills du har en slät sås. Det kanske inte går all mjölk.

    Koka den ett tag.
    Riv i mycket cheddar ost och smaka av till den smakar som du vill ha den. Dra i lite salt och peppar.


    Det lönade sig att göra bechamelsåsen på det här viset! Jättetack!

  • boz1965 16 mars 2010

    Ska du ha ostsåsen till gratäng så är det här en perfekt sås, och jag lovar att den INTE är tråkig:

    Sauce Mornay

  • Marksten 16 mars 2010

    Skrivet av Arkenstone den 16 mar 2010

    Skrivet av Marksten den 8 mar 2010

    Gör en riktig berchamelsås först.
    50 g smör
    1 dl mjöl
    Smält smöret, imed mjölet och koka det några minuter under omröring. Jätteviktigt.
    Koka upp 9 dl mjölk med en halv lök och några krydd nejlikor.

    Börja med att hälla i lite mjölk och rör ut såsen. Den ska hänga i vispen som en klump.
    Fortsätt med att hälla i mjölken lite i taget tills du har en slät sås. Det kanske inte går all mjölk.

    Koka den ett tag.
    Riv i mycket cheddar ost och smaka av till den smakar som du vill ha den. Dra i lite salt och peppar.


    Det lönade sig att göra bechamelsåsen på det här viset! Jättetack!


    Jo, den blir god. Ibland är det små detaljer så gör det.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.