Min ostsås är bara hur tråkig som helst. (Mellanlagrad ost mjöl och gräddmjölk.) Någon som kan tipsa mig om lite roligare ostsås?
Jag har sökt på recepten men får spel när de flesta träffar visar sig handla om Keldas ostsås.
karoleen8 mars 2010
Tillsätt lite kryddor kanske? Paprikapulver kan ju göra en hel del. Eller chili, eller ja, vilken krydda du själv tycker om. Eller kanske testa med en ordentligt lagrad ost i blandning med mellanlagrad. Eller varför inte ha i lite ädelost om du gillar det, eller kanske gorgonzola - ostsås går att variera i oändlighet.
Marksten8 mars 2010
Gör en riktig berchamelsås först.
50 g smör
1 dl mjöl
Smält smöret, imed mjölet och koka det några minuter under omröring. Jätteviktigt.
Koka upp 9 dl mjölk med en halv lök och några krydd nejlikor.
Börja med att hälla i lite mjölk och rör ut såsen. Den ska hänga i vispen som en klump.
Fortsätt med att hälla i mjölken lite i taget tills du har en slät sås. Det kanske inte går all mjölk.
Koka den ett tag.
Riv i mycket cheddar ost och smaka av till den smakar som du vill ha den. Dra i lite salt och peppar.
Irjahed8 mars 2010
Pröva att krydda med lite riven muskot.
Arkenstone8 mars 2010
Skrivet av Marksten den 8 mar 2010
Gör en riktig berchamelsås först.
50 g smör
1 dl mjöl
Smält smöret, imed mjölet och koka det några minuter under omröring. Jätteviktigt.
Koka upp 9 dl mjölk med en halv lök och några krydd nejlikor.
Börja med att hälla i lite mjölk och rör ut såsen. Den ska hänga i vispen som en klump.
Fortsätt med att hälla i mjölken lite i taget tills du har en slät sås. Det kanske inte går all mjölk.
Koka den ett tag.
Riv i mycket cheddar ost och smaka av till den smakar som du vill ha den. Dra i lite salt och peppar.
Det var värst så komplicerat det kan vara att göra en bechamelsås. {shock}
Men det kanske är det som gör skillnaden? Kommer att testa!
marwis8 mars 2010
Säger bara...; Chèvre:).!
Marksten8 mars 2010
Det gör skillnad. Fast glömde att skriva att löken och nejlikorna ska inte vara med i såsen.
123Linnea8 mars 2010
Det är gott med ädelsost oxå!
Countrygirl8 mars 2010
Gör en bechamelsås, smält smör, lägg i mjöl, rör så att det blir en smet, häll i mjölk och en buljongtärning, släng i ostbågar som du låter smälta i såsen.
Voila! En fantastiskt god ostsås mycket enkelt. {skywalker}
mattant418 mars 2010
Brukar kunna ha i lite starkare mjukost om jag tycker det blir dålig smak på såsen med den rivna osten.
idea_8 mars 2010
Skrivet av mattant41 den 8 mar 2010
Brukar kunna ha i lite starkare mjukost om jag tycker det blir dålig smak på såsen med den rivna osten.
Jag också, brukar köra med mjukost greve... enkelt, gott och aldrig några problem med osmällta ostklumpar.
safir748 mars 2010
Jag brukar smaksätta min ostsås med riven parmesanost (färdig riven i påse)
Arkenstone8 mars 2010
Åh, va mycket bra tips! Ska prova det mesta. Är lite tveksam till ostbågarna..:s
Mistys8 mars 2010
En sak som en del inte vet är att vitsåsen ska koka ganska länge under omrörning innan man smaksätter. Inte bara koka upp och tjockna. Då får man bort den tråkiga mjölsmaken och slutresultatet blir bättre.
asasto8 mars 2010
Till pasta gjorde morsan denna sås till pasta som jag älskade då jag var yngre.
Bechamelsås (hemgjord) + riven ost ex. präst + tomatpure + torkad basilika + ev lite buljongtärning.
Countrygirl8 mars 2010
Skrivet av Arkenstone den 8 mar 2010
Åh, va mycket bra tips! Ska prova det mesta. Är lite tveksam till ostbågarna..:s
Det låter nog lite konstigt men det ger en fantastiskt god ostsmak till såsen. Du får testa en dag då du känner dig lite wild and crazy!{cowboy}
Arkenstone16 mars 2010
Skrivet av Marksten den 8 mar 2010
Gör en riktig berchamelsås först.
50 g smör
1 dl mjöl
Smält smöret, imed mjölet och koka det några minuter under omröring. Jätteviktigt.
Koka upp 9 dl mjölk med en halv lök och några krydd nejlikor.
Börja med att hälla i lite mjölk och rör ut såsen. Den ska hänga i vispen som en klump.
Fortsätt med att hälla i mjölken lite i taget tills du har en slät sås. Det kanske inte går all mjölk.
Koka den ett tag.
Riv i mycket cheddar ost och smaka av till den smakar som du vill ha den. Dra i lite salt och peppar.
Det lönade sig att göra bechamelsåsen på det här viset! Jättetack!
boz196516 mars 2010
Ska du ha ostsåsen till gratäng så är det här en perfekt sås, och jag lovar att den INTE är tråkig:
Gör en riktig berchamelsås först.
50 g smör
1 dl mjöl
Smält smöret, imed mjölet och koka det några minuter under omröring. Jätteviktigt.
Koka upp 9 dl mjölk med en halv lök och några krydd nejlikor.
Börja med att hälla i lite mjölk och rör ut såsen. Den ska hänga i vispen som en klump.
Fortsätt med att hälla i mjölken lite i taget tills du har en slät sås. Det kanske inte går all mjölk.
Koka den ett tag.
Riv i mycket cheddar ost och smaka av till den smakar som du vill ha den. Dra i lite salt och peppar.
Det lönade sig att göra bechamelsåsen på det här viset! Jättetack!
Jo, den blir god. Ibland är det små detaljer så gör det.
Min ostsås är bara hur tråkig som helst. (Mellanlagrad ost mjöl och gräddmjölk.) Någon som kan tipsa mig om lite roligare ostsås?
Jag har sökt på recepten men får spel när de flesta träffar visar sig handla om Keldas ostsås.
Tillsätt lite kryddor kanske? Paprikapulver kan ju göra en hel del. Eller chili, eller ja, vilken krydda du själv tycker om. Eller kanske testa med en ordentligt lagrad ost i blandning med mellanlagrad. Eller varför inte ha i lite ädelost om du gillar det, eller kanske gorgonzola - ostsås går att variera i oändlighet.
Gör en riktig berchamelsås först.
50 g smör
1 dl mjöl
Smält smöret, imed mjölet och koka det några minuter under omröring. Jätteviktigt.
Koka upp 9 dl mjölk med en halv lök och några krydd nejlikor.
Börja med att hälla i lite mjölk och rör ut såsen. Den ska hänga i vispen som en klump.
Fortsätt med att hälla i mjölken lite i taget tills du har en slät sås. Det kanske inte går all mjölk.
Koka den ett tag.
Riv i mycket cheddar ost och smaka av till den smakar som du vill ha den. Dra i lite salt och peppar.
Pröva att krydda med lite riven muskot.
Gör en riktig berchamelsås först.
50 g smör
1 dl mjöl
Smält smöret, imed mjölet och koka det några minuter under omröring. Jätteviktigt.
Koka upp 9 dl mjölk med en halv lök och några krydd nejlikor.
Börja med att hälla i lite mjölk och rör ut såsen. Den ska hänga i vispen som en klump.
Fortsätt med att hälla i mjölken lite i taget tills du har en slät sås. Det kanske inte går all mjölk.
Koka den ett tag.
Riv i mycket cheddar ost och smaka av till den smakar som du vill ha den. Dra i lite salt och peppar.
Det var värst så komplicerat det kan vara att göra en bechamelsås. {shock}
Men det kanske är det som gör skillnaden? Kommer att testa!
Säger bara...; Chèvre:).!
Det gör skillnad. Fast glömde att skriva att löken och nejlikorna ska inte vara med i såsen.
Det är gott med ädelsost oxå!
Gör en bechamelsås, smält smör, lägg i mjöl, rör så att det blir en smet, häll i mjölk och en buljongtärning, släng i ostbågar som du låter smälta i såsen.
Voila! En fantastiskt god ostsås mycket enkelt. {skywalker}
Brukar kunna ha i lite starkare mjukost om jag tycker det blir dålig smak på såsen med den rivna osten.
Brukar kunna ha i lite starkare mjukost om jag tycker det blir dålig smak på såsen med den rivna osten.
Jag också, brukar köra med mjukost greve... enkelt, gott och aldrig några problem med osmällta ostklumpar.
Jag brukar smaksätta min ostsås med riven parmesanost (färdig riven i påse)
Åh, va mycket bra tips! Ska prova det mesta. Är lite tveksam till ostbågarna..:s
En sak som en del inte vet är att vitsåsen ska koka ganska länge under omrörning innan man smaksätter. Inte bara koka upp och tjockna. Då får man bort den tråkiga mjölsmaken och slutresultatet blir bättre.
Till pasta gjorde morsan denna sås till pasta som jag älskade då jag var yngre.
Bechamelsås (hemgjord) + riven ost ex. präst + tomatpure + torkad basilika + ev lite buljongtärning.
Åh, va mycket bra tips! Ska prova det mesta. Är lite tveksam till ostbågarna..:s
Det låter nog lite konstigt men det ger en fantastiskt god ostsmak till såsen. Du får testa en dag då du känner dig lite wild and crazy!{cowboy}
Gör en riktig berchamelsås först.
50 g smör
1 dl mjöl
Smält smöret, imed mjölet och koka det några minuter under omröring. Jätteviktigt.
Koka upp 9 dl mjölk med en halv lök och några krydd nejlikor.
Börja med att hälla i lite mjölk och rör ut såsen. Den ska hänga i vispen som en klump.
Fortsätt med att hälla i mjölken lite i taget tills du har en slät sås. Det kanske inte går all mjölk.
Koka den ett tag.
Riv i mycket cheddar ost och smaka av till den smakar som du vill ha den. Dra i lite salt och peppar.
Det lönade sig att göra bechamelsåsen på det här viset! Jättetack!
Ska du ha ostsåsen till gratäng så är det här en perfekt sås, och jag lovar att den INTE är tråkig:
Sauce Mornay
Gör en riktig berchamelsås först.
50 g smör
1 dl mjöl
Smält smöret, imed mjölet och koka det några minuter under omröring. Jätteviktigt.
Koka upp 9 dl mjölk med en halv lök och några krydd nejlikor.
Börja med att hälla i lite mjölk och rör ut såsen. Den ska hänga i vispen som en klump.
Fortsätt med att hälla i mjölken lite i taget tills du har en slät sås. Det kanske inte går all mjölk.
Koka den ett tag.
Riv i mycket cheddar ost och smaka av till den smakar som du vill ha den. Dra i lite salt och peppar.
Det lönade sig att göra bechamelsåsen på det här viset! Jättetack!
Jo, den blir god. Ibland är det små detaljer så gör det.