Är det någon som kan tipsa mig hur man gör ett pajskal där kanterna INTE ramlar ner. Jämt när jag gör pajskal så blir resultatet en pajbotten bara. Kanterna försvinner.
Jag använder alltid riktigt smör, mjöl och några matskedar vatten, knådar ihop förhand. Trycker ut i form, har testat att grädda direkt, efter en stund i kylen, efter en stund i frysen men får inte till det..
Vad gör jag för fel??
marwis8 augusti 2010
Täck kanterna på formen med folie när förgräddar pajskalet! Förgräddar man inte tycker jag aldrig det är något problem med kanter som "försvinner"
Roggan8 augusti 2010
Jag brukar använda "Mat-Tinas" recept på pajdeg, finns här på MK. Behöver inte förgräddas och blir alltid bra för mig.
mariaengstrom8 augusti 2010
Kanske skall tillägga att jag alltid brukar förgrädda för att få ett krispigt skal.
The_mama97mia8 augusti 2010
Jag förgräddar, prickar botten och täcker kanterna med remsor av al folie. Sen sparar jag såna remsor, använder dom om o om igen för pajskal.
EmelieSv8 augusti 2010
Hej!
Jag använder alltid detta recept för "vanlig" pajdeg:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
1 msk matolja
1 äggula
2-3 msk kallt vatten
ev. lite salt
Vet inte om varken matoljan eller äggulan är nödvändiga egentligen, men jag tycker denna blir bra, så jag vågar inte ändra på nått.
Brukar sedan trycka ut degen i pajformen direkt, och sedan ställa alltihop i frysen där den oftast brukar bli kvar tills den är helt frusen. Sedan naggar jag botten, och det brukar även bli några stick i kanterna, och förgräddar på 200 grader i ca 10 min.
Visst glider den ner litegrann, men inte helt, jag tycker att det bli tillräckligt med kant kvar.
redd8 augusti 2010
? har aldrig haft det problemet och använder det här receptet för skalet.
Tack för era svar! Skall definitivt prova folie-tricket nästa gång.
boz19658 augusti 2010
Enklare än folie är att du fyller upp skalet med gula ärter. De stabiliserar kanterna och håller dem på plats, så slipper du hålla på och riva, vika och krama till alufolie. Ärterna kan du förvara i en tät plastburk mellan gångerna, för de går att använda många gånger.
Gammalt kocktrick :)
maithab9 augusti 2010
Ett tips som jag fått och kan dela med mig av kavla ut degen mellan plastfolie (större än form+kanthöjd) och sedan dra av ena sidan och lägga på degen i pajformen, trycka till och dra av den andra plastfolien. Degen ska komma över kanten och sedan skäras av med kniv kant i kant. Då (tillsammans med knepet med att täcka med aluminiumfolie) minimeras risken att den kasar ner vid förgräddningen.
Jag har lärt mig att pajdeg ska hållas kall och att man INTE ska bearbeta degen för hand utan låta en assistent med knivar göra jobbet. Vattnet ska helst vara iskallt, så man kan med fördel lägga en isbit i vattnet som håller det kallt.
Roskerstin9 augusti 2010
Jag gör först som maithab ovan, men sedan förgräddar jag pajskalet med folie över och det är den blanka sidan som skall vara nedåt, trycker till försiktigt in mot kanterna och gräddar i 10-15 min. Tar ut pajskalet och bort med folien försiktigt, penslar därefter med en äggula eller vita över HELA pajskalet inklusive upp på kanterna och sedan in igen med pajskalet i ugnen i 7 min. Tar ut pajskalet och fyller med fyllningen och gräddar färdigt. Detta förfaringssätt gör att pajskalet behåller sin krispighet oavsett vad det är för fyllning i, då ägget bildar en hinna över pajskalet.
Är det någon som kan tipsa mig hur man gör ett pajskal där kanterna INTE ramlar ner. Jämt när jag gör pajskal så blir resultatet en pajbotten bara. Kanterna försvinner.
Jag använder alltid riktigt smör, mjöl och några matskedar vatten, knådar ihop förhand. Trycker ut i form, har testat att grädda direkt, efter en stund i kylen, efter en stund i frysen men får inte till det..
Vad gör jag för fel??
Täck kanterna på formen med folie när förgräddar pajskalet! Förgräddar man inte tycker jag aldrig det är något problem med kanter som "försvinner"
Jag brukar använda "Mat-Tinas" recept på pajdeg, finns här på MK. Behöver inte förgräddas och blir alltid bra för mig.
Kanske skall tillägga att jag alltid brukar förgrädda för att få ett krispigt skal.
Jag förgräddar, prickar botten och täcker kanterna med remsor av al folie. Sen sparar jag såna remsor, använder dom om o om igen för pajskal.
Hej!
Jag använder alltid detta recept för "vanlig" pajdeg:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
1 msk matolja
1 äggula
2-3 msk kallt vatten
ev. lite salt
Vet inte om varken matoljan eller äggulan är nödvändiga egentligen, men jag tycker denna blir bra, så jag vågar inte ändra på nått.
Brukar sedan trycka ut degen i pajformen direkt, och sedan ställa alltihop i frysen där den oftast brukar bli kvar tills den är helt frusen. Sedan naggar jag botten, och det brukar även bli några stick i kanterna, och förgräddar på 200 grader i ca 10 min.
Visst glider den ner litegrann, men inte helt, jag tycker att det bli tillräckligt med kant kvar.
? har aldrig haft det problemet och använder det här receptet för skalet.
Gudomlig köttfärspaj
Tack för era svar! Skall definitivt prova folie-tricket nästa gång.
Enklare än folie är att du fyller upp skalet med gula ärter. De stabiliserar kanterna och håller dem på plats, så slipper du hålla på och riva, vika och krama till alufolie. Ärterna kan du förvara i en tät plastburk mellan gångerna, för de går att använda många gånger.
Gammalt kocktrick :)
Ett tips som jag fått och kan dela med mig av kavla ut degen mellan plastfolie (större än form+kanthöjd) och sedan dra av ena sidan och lägga på degen i pajformen, trycka till och dra av den andra plastfolien. Degen ska komma över kanten och sedan skäras av med kniv kant i kant. Då (tillsammans med knepet med att täcka med aluminiumfolie) minimeras risken att den kasar ner vid förgräddningen.
Jag har lärt mig att pajdeg ska hållas kall och att man INTE ska bearbeta degen för hand utan låta en assistent med knivar göra jobbet. Vattnet ska helst vara iskallt, så man kan med fördel lägga en isbit i vattnet som håller det kallt.
Jag gör först som maithab ovan, men sedan förgräddar jag pajskalet med folie över och det är den blanka sidan som skall vara nedåt, trycker till försiktigt in mot kanterna och gräddar i 10-15 min. Tar ut pajskalet och bort med folien försiktigt, penslar därefter med en äggula eller vita över HELA pajskalet inklusive upp på kanterna och sedan in igen med pajskalet i ugnen i 7 min. Tar ut pajskalet och fyller med fyllningen och gräddar färdigt. Detta förfaringssätt gör att pajskalet behåller sin krispighet oavsett vad det är för fyllning i, då ägget bildar en hinna över pajskalet.