Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Paradisäpple, hur ser dom ut?

  • Kathy 2 september 2011

    Jag fick tips om var ett Paradisäppleträd stod. Körde dit och då står det ett med små mörkt röda äpple som hänger i klassar och ser nästan ut som körsbär. Bredvid står det ett annat med lite större äpple som skiftar i färg från gul till rött.
    Kan någon säga vilka av dessa som är Paradisäpple och som man koka den goda gelén av?
    Trodde man kunde ladda upp en bild, men det kan man tydligen inte?

  • husmusen88 2 september 2011

    Paradisäpple är väl de där små röda äpplena som växer i klasar liksom.
    Länk til lbåde recept och hur de ser ut: http://blogg.alltommat.se/monikasmat/2009/09/17/paradisets-applen/

  • Kathy 2 september 2011

    Så ser inte dom ut som jag plockade.

  • Kathy 2 september 2011

    Jag har lagt upp en bild med samma fråga i ett trädgårdforum :
    http://forum.odla.nu/index.php?showtopic=111096&st=0#entry1455218

  • husmusen88 2 september 2011

    Då var det nog inte paradisäpplen..
    Det finns en sort som heter värmlands paradisäpplen, kanske sånna du sett? http://www.imitt.nu/Paradisapple.htm

  • Majainorr 3 september 2011

    De kanske är lite olika till utseendet?!
    Mina skiftar i gul/grönt/rött när de sitter kvar i trädet. När de sen faller till marken så är de övervägande röda med lite inslag av gult. Och stora som körsbär.

  • Roggan 3 september 2011

    Det finns många olika sorter paradisäpplen. Röda, gul-röda, gula... Såg på odla.nu att någon lagt in samma fråga och bilder. De röda äpplena där är antagligen en purpurapel eller en bärapel. De går säkert också att använda. De större äpplena är nog paradisäpplen. Är de riktigt sura är de nog det. Se länk: http://forum.odla.nu/index.php?showtopic=111096

    De vanligaste paradisäpplena (tror jag), som man kokar gelé av är en sort som heter John Downie. Se länk: http://www.kattkristin.se/blomseptember.htm

    Jag brukar göra en äppeldryck på dem genom att koka 5 liter vatten som får svalna. Sen blandar man i fem liter skivade paradisäpplen och en påse vinsyra eller citronsyra. Låt stå svalt i två dygn och rör om då och då. Sila av och blanda i 1-2 kg socker. Rör tills allt löst sig. Tillsätt Atamon om de ska förvaras i flaska svalt. Annars går det ju att frysa också om man har plats till det. Blandas ut ca 50/50 med vatten.

  • boz1965 3 september 2011

    Så här ser de ut: http://www.mark-ju.net/images/crab_apple.jpg

    De är ofta plommonformade och mellan 2-3 cm och 5 cm stora och otroligt sträva i smaken. Men de är goda matäpplen.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.