Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Potatis

  • e_p_a2000 19 november 2007

    Potatis är en viktig del i min matlagning. När jag var liten så åt vi potatis nästan varje dag, trots det så har jag rätt dålig koll på olika sorter. Mina föräldrar äter bara King Edvard, att ens föreslå en annan sort är som att svära i kyrkan. Själv tycker jag att det är roligt att testa lite olika sorter.

    Är det någon som har tips på någon ovanlig eller spännande sort?

    Vad har ni för favorit sort?

  • SofieL 19 november 2007

    Jag älskar mandelpotatis:D, speciellt till fisk. Den är väldigt lätt att koka sönder, så direkt som vattnet kokat upp, slår jag av värmen, men låter kastrullen stå kvar i ca 20 min. Då blir de jättebr(Y). På sommarn glödsteker vi sill, och då e mandelpotatis den enda potatis jag vill ha:D. Annars så brukar jag köpa rödskalig optatis, vet ej namnet på den.. Men den e god.

  • Okänd 19 november 2007

    Jag köper för det mesta king Edvard, men älskar blå mandel.Den är inte så lätt att få tag i numera.
    Gul mandel är också gott, men svår att koka.Passar man inte koket så är det mos direkt.Vi äter mycket potatis i vår familj.Det tröttnar jag aldrig på.(Y)

  • tuden 19 november 2007

    Det blir oftast king Edvard som vi äter i våran familj potatis är gott och man kan göra så mycket med den :)(Y)

  • imse 19 november 2007

    Skrivet av SofieL den 19 nov 2007

    Jag älskar mandelpotatis:D, speciellt till fisk. Den är väldigt lätt att koka sönder, så direkt som vattnet kokat upp, slår jag av värmen, men låter kastrullen stå kvar i ca 20 min. Då blir de jättebr(Y). På sommarn glödsteker vi sill, och då e mandelpotatis den enda potatis jag vill ha:D. Annars så brukar jag köpa rödskalig optatis, vet ej namnet på den.. Men den e god.



    Hej
    Mandelpotatis är en favoritpotatis även för mig. Jag blir väldigt sugen av din beskrivning. Odlar ni själva eller köper du??
    Jag tror att den rödskaliga du köper är Asterix, det är en fast potatissort.:)

  • imse 19 november 2007

    Här kommer lite mer i potatisväg :)
    Det här är några tips på vanliga och ovanliga höst och vinterpotatisar.
    Asterix - passar bra som bakpotatis
    Blå Kongo - väldigt blå och fin tappar lite av färgen när man tillagar den.
    Mandelpotatis - Norrländsk gosak som lätt kokar sönder
    Sava - verkar vara en potatis som passar till det mesta.

  • SofieL 19 november 2007

    imse: Jag köper potatisen i vår lokala affär, jag försökte odla potatis förut, en liten fåra, men det hände inget.. HAde varit kul om man kunde gräva upp sin egen potatis:D. Vi har ju en jordkällare, så förvaring har vi ju. Jag vet att vi hade ett par potatissorter när jag var yngre, som vi odlade hos min farmor. Vi kallade dom för blå och gula krokar. Dom var iallafall jättegoda.
    Om du ska glödsteka sill, köp mjukt tunnbröd, bred på rikligt med smör, hackad rödlök och så såklart mandelpotatis och sill. Ååå va mumsigt, blir bara såå sugen! Kanske ska försöka glödsteka sill i kokspisen i vinter:D, sommaren e lite för långt bort.

  • ThomasP 19 november 2007

    Sparrispotatis är en bra men dyr sort//Thomas

  • Amika 19 november 2007

    Jag äter mest king edward, men odlar själv sparris potatis och mandelpotatis på somrarna. :) Sparrispotatisen är så otroligt god!
    Men är det någon som har provat vit drottning? Jag har ätit den en enda gång och blev kär, den var helt underbar! Men sen har jag inte hittat den... Varken att köpa i affär eller som sättpotatis...
    Har någon en aning om hur man kan få tag på den?

  • evaldo 20 november 2007

    Jag använder en rödaktig potatis, den är fast och god kommer inte ihåg namnet på den.
    Mjölig använder jag mjölig potatis t ex King Edward.
    Det finns så många sorters potatis, mera än man känner till.

  • e_p_a2000 20 november 2007

    Har ätit mandelpotatis hos min kusin i norrland men jag har inte sett den sorten i Göteborg, har inte letat heller precis. Men har fått för mig att den sorten är vanligare norröver

  • evaldo 20 november 2007

    Utan potatis kan man inte leva.

  • morgana 20 november 2007

    Blå Kongo kan nog bli väldigt intressant för dig, den är speciellt god som kokt till cremefraiche/gräddfil/majonnäs.

  • Aspholme 20 november 2007

    Jag som är född i Mandellandet / Tornedalen kokar dessa enl. följande. När potatisnålen precis går in i Potatisen, så häller jag ur vattnet och lägger på ett lock och ställer den på en kall platta, Potatisarna eftermognar under locket ca. 1015 min. i den värme som finns kvar och de spricker garanterad inte.

  • anluk 20 november 2007

    Mandelpotatis är en klar favorit!!!!!

  • foxan 20 november 2007

    älskar potatis i alla dess sorter ;) har ni tips på bra potatisrätter hör av er =):)

  • evaldo 20 november 2007

    Jag planterade lite potatis i en rabatt som jag inte viste vad jag skulle göra med den. Jag fick ganska mycket potatis faktiskt, och gott med egenodlad potatis.
    Den var en tidig sort och hette Maria, jättegod.
    Utbudet i butikerna är begränsat till några få sorter, synd, det borde finnas mer.

  • imse 20 november 2007

    Skrivet av SofieL den 19 nov 2007

    imse: Jag köper potatisen i vår lokala affär, jag försökte odla potatis förut, en liten fåra, men det hände inget.. HAde varit kul om man kunde gräva upp sin egen potatis:D. Vi har ju en jordkällare, så förvaring har vi ju. Jag vet att vi hade ett par potatissorter när jag var yngre, som vi odlade hos min farmor. Vi kallade dom för blå och gula krokar. Dom var iallafall jättegoda.
    Om du ska glödsteka sill, köp mjukt tunnbröd, bred på rikligt med smör, hackad rödlök och så såklart mandelpotatis och sill. Ååå va mumsigt, blir bara såå sugen! Kanske ska försöka glödsteka sill i kokspisen i vinter:D, sommaren e lite för långt bort.


    Oj du vad gott det låter. Jag ska följa ditt tips ovan det blir bra att glödsteka sillen i min bakugn, det blir himla fin glödbädd där.(Y)//i

  • Lena 20 november 2007

    Vi kör med mandel, king edward m.fl.(Y)

  • SofieL 20 november 2007

    imse: Ja testa det i bakugnen, du blir garanterat inte besviken:D, det e såå gott, och så mysigt att kunna göra det året runt:p. Jag ska garanterat planera in en gödstekt-sill dag i december(Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.