Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Praktiska basmatvaror

  • VonLuzig1 23 juli 2008

    Hej jag har just flyttat hemifrån till min första egna lägenhet och behöver lite tips på praktiska basmatvaror. Vill lägga till att jag tycker väldigt mycket om att laga mat och då även mer komplicerade maträtter, så ge mig tips på alla matvaror ni kan komma på^^ Tack på förhand. //Linda

  • Annras 23 juli 2008

    De basvaror som jag själv oftast har hemma är väl vetemjöl, strösocker, havregryn, flingor, bordssalt, flingsalt, olika sorters peppar, kakao, bakpulver, vaniljsocker, pärlsocker, florsocker, farinsocker, blockchoklad, sirap, honung, kinesisk soya, svensk soja, margarin, ägg, rapsolja, olivolja, vinäger, ketchup, tomatpuré, kaviar, kanel, curry, malen ingefära, cayennpeppar, chilipeppar .......... ja, det är väl vad jag kommer på så i en hast.

    Lycka till med det egna boendet, Linda! (Y)

  • VonLuzig1 23 juli 2008

    Åh, tack så väldigt mycket:D

  • monac 23 juli 2008

    ris,olika fonder,lök(alla sorter)frysta bär för blixtsnabb smoothei tillvekning. fish sås,soya...gärna japansk. Krossade/passerade tomater. Burkar med olika bönor. och fetaost & oliver finns alltid hemma hos mig. Samt färska grönsaker & frukt såklart(Y)

  • Evia 23 juli 2008

    Pasta i olika former, svamp, lök. ost, lite kryddor, mjölk och bacon( ingen basvara ) Detta har jag alltid hemma och då kan jag fixa ihop en middag snabbt o lätt.
    Lycka till med det nya hemmet.
    Evia

  • The_mama97mia 23 juli 2008

    Vad kul att flytta hemifrån... Men vilken svår fråga tycker jag... Och det kan bli dyrt för dig om du tänker att du ska skaffa ALLT på en gång....
    EN sån sak som kryddor är ju en grej som man liksom bygger upp lite efterhand.
    Men som torra basvaror tänker jag som andra förut här: olika sorters mjöl och gryn, bakpulver, vaniljsocker, maizenaredning, gelatinpulver, kakao, nudlar, pasta, linser, ärtor, bönor, nudlar, couscous/bulgur m.m.

    I mitt konservskåp måste alltid finnas passerade tomater, krossade tomater, majs, makrill i tomatsås, diverse grönsakskonserver m.m. Jag brukar bunkra ibland på typ Ö&B.

    Sen är det guld att ha bra olja hemma, vinäger, soja, fisksås, sambal oelek, olika fonder/buljonger, currypaste, m.m,m.m.

    Och sist men inte minst - man måste ha bra knivar. Jag lagar gärna mat hemma hos andra, men stör mig ofta på att det inte finns bra kniv eller bra skärbräda.... Vad gäller råvaror och ingredienser räknar jag ofta med att det får jag ta med mig själv för alla har inte det o det hemma...

    Lycka till! Hälsar mammaMia
    PS mina föräldrar bodde i SÄffle tio år, på Mångatan. Ta ett bad vid Duse Udde åt mig är du rar.. DS

  • Agi007 23 juli 2008

    Du klarar dig säkert mycket länge pa om du foljer de svar du redan fatt! Jag tycker ocksa att det är bra att ha en del konserver hemma, typ tomater, tonfisk, kikärtor, majs osv. Det kan du kopa där du far mycket for pengarna

    Dessutom har jag foljande i min kyl: senap (använder gärna fransk), tabasco, parmesan ost och frusna ärtor i min frys.

    Ha det kul i din nya lya!

  • Nallepuh13 23 juli 2008

    Lycka till med din nya lägenhet(Y)

  • Tiol 23 juli 2008

    Jätteroligt att du skall flytta till din första lägenhet, lycka till med det.

    När det gäller basvaror så är det förstås väldigt beroende på vilken sorts mat som du lagar. Sätt dej ned och fundera över vad du har ätit för mat hemma och skriv ned en lista på vad du haft för olika basvaror till det. Så kanske du kan köpa på dej olika varor efter hand. Ett tips för kompisar som kommer och hälsar på i nya lägenheten är, att köpa med ett par kryddburkarr var, ( skriv en lista vad du gillar) eftersom jag tycker att kryddor är en sådan sak som gör att maten blir smakrik. Men det är också dyrt att köpa in så man har ett lager.
    Vill tipsa dej om att tänka dej för så att du läser på förpackningarna så att hållbarheten är bra på det du handlar. Speciellt på vissa varor och burkar som man öpppnar, så kanske de bara håller en vecka i öppnad burk. Då det gäller att tänka till lite dä, eller ta en annan produkt som håller bättre. Eller så får du laga större sats av viss mat så du slipper slänga halvätna burkar.

    Försök att skriva veckomatsedel och planera inköpen av mat efter det, då vet man mera vad man har i kyl och frys. Då sparar man pengar också . Baka eget bröd själv eller tillsammans med kompisar, det är både roligt , blir godare och det blir billigare än att köpa i affären.

    Hoppas detta kunde hjälpa dej något. Lycka till med flytten.
    kram..........TIOL:p

  • MatAnders 24 juli 2008

    Får säga grattis jag med!
    Detta kanske är ett litet sidospår på din fråga men skulle verkligen tipsa om att skaffa dig en lergryta den kommer du ha mycket nytta av (svårt att misslyckas med något i den) Sen är ju som mamma97mia skrev att hellre köpa bra grejor än att försöka fylla med massa billiga tillbehör med en gång. Om du har någon invandrarbutik i närheten så kan du köpa billigt ris i t.e.x 5-10 kg som räcker länge.
    Nä resten får du klura ut själv det är ju kul det med...

  • maithab 24 juli 2008

    Mitt tips är också att först tänka efter vad DU lagar för sorts mat.
    För det som passar den ena som basvaror passar inte nödvändigtvis den andra.
    För att få veta vad man behöver gäller det att tänka efter och planera vad man vill laga och sedan handla basvaror efter det.

    För att få bättre ekonomi i ett ensamhushåll så kan man använda frysen mer. På varor som ska förbrukas inom en viss tid efter öppnandet kan man oftast frysa ner det som blir över och använda senare i matlagning, alternativt laga rejäla portioner som man kan värma sen.

  • tina62 24 juli 2008

    Grattis vá kul!

    Börja med att fråga dej själv vad du äter mest ex, pasta, ris osv.
    Sen kommer då vilka kryddor använder jag?
    Behöver sedan socker, mjöl, soya aosv.

    Börja så det blir alldeles för dyrt för dej annars.

    Kram och lycka till!

  • Feffy 30 juli 2008

    Det här försöker vi se till att alltid ha hemma:
    Pasta
    Ris
    Krossade tomater
    Tonfisk
    Flingsalt
    Salt
    Hel peppar (till kvarn och för grytor)
    Basilika
    Citron peppar
    Kokosmjölk
    Majs
    Linser
    Bönor
    Köttfärs (fryst)
    Kyckling (fryst)
    Chilli sås
    Ägg
    Olivolja
    Margarin
    Morötter

    Mjöl
    Bakpulver
    Vaniljsocker
    Cacao
    Socker
    Havregryn

    Vi försöker låta bli att småhandla utan storhandlar en till två gånger i månaden och håller koll på extrapriser. När det är extrapriser på bla. kyckling och köttfärs köper vi på oss lite som man kan frysa in. Använder frysen en hel del men det beror ju helt och hållet på hur stor frys man har. Listan ovan är sådant som vi använder oss mycket av hemma. Tänk efter vad du själv gillar för mat och vad du på så sätt kan ha hemma. Mycket går att ha hemma så länge man har utrymme för det. Men det blir dyrt om man ska bygga upp ett lager på en gång. Satsa på kvalitetsvaror som håller. Vill folk ge flyttpresenter är ofta kökstillbehör och matkorgar något man kan önska sig om man vill. Lycka till.

  • ros 30 juli 2008

    :)Hej och lycka till med din nya lägenhet

    Basvaror är ju individuellt

    Mitt förslag: pasta, ris, ketchup, senap, mjöl, salt, konserver med champinjoner, majs, krossade tomater mm.

    En del kryddor finns att köpa i mindre burkar likaså Sweet Chilli och andra "flytande" smakförstärkare.

    :)Ett råd: Man lär sig genom hela livet att planera och göra de viktigaste inköpen.
    Köp inte för mycket på en gång om det inte går att frysa in eller ska tillagas.

    Skriv ner vad du lagar för mat under några veckor och se vad du behöver.

    Man kan inte laga sina älskringrätter varje dag utan försök att variera lite.

    (Y)Ett tips: Ha alltid en inköpslista på gång. När du kommer på något som du behöver eller märker att snart är ex pastan slut. Skriv upp det direkt.

    Planera dina inköp. "För ska man bara köpa pasta, så blir det oftast mycket mer"

    Gillar du att baka, så behövs det ingredienser till det.

    Lycka till!(Y)(Y)(Y)

  • frucaos 30 juli 2008

    Om du inte redan har det så rekommenderar jag dig att investera i en bra frys - då får du möjlighet att frysa in bröd, kakor, matlådor och som tidigare nämnt, varor som du köpt mer av eftersom det var extrapris.
    Bra så här års att bunkra med bär - gratis och användbart!
    Jag fyllde lätt ett frysskåp när jag var student, ska man ha ett par tre brödsorter att välja mellan och några kakor att bjuda vänner på, samt gör storkok (jaja, typ 4-6 p) ibland, så fylls frysen fort.

  • UllaC 30 juli 2008

    Mitt barnbarn Terese flyttade till egen lägenhet den 2 juni. Vi åkte och handlade basvaror och frysvaror tillsammans. Det var sådant som är skrivet här ovan. Det kostade mellan 1000-1500:-, så det är inte billigt att flytta hemifrån. Lycka till!!!:D(Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.