Röka i klotgrill!

Dela
Jag fick en fråga om hur man gör när man röker i en klotgrill så efter att ha svarat personen ifråga så lägger jag ut det här också eftersom det kanske kan vara av intresse även för andra.

Jag vet inte hur andra gör när de röker i sin klotgrill, det kan mycket väl vara att de gör helt annorlunda och har invändningar mot min metod, men så här brukade jag göra när jag bodde på landet och det funkade fint. Dock så är det kanske inget du ska ägna dig åt på balkongen i din lägenhet i stan.

Man kan givetvis bara varmröka, det säger sig självt. Och det är egentligen ganska enkelt att röka i grillen.

Det finns rökspån att köpa i välsorterade butiker. Vilket träslag du väljer är helt upp till dig och din smak. Man också röka med te som man köper i lösvikt i vilken butik som helst.

Lägg spånen i blöt i vatten minst en halvtimme. Under tiden som spånen drar så tänder du upp grillen på vanligt vis, men du använder bara en tredjedel av mängden kol du normalt brukar använda.

Packa in 1-1½ dl av de blöta men avrunna spånen i en löst paket av aluminiumfolie och "pricka" hål med en gaffel ett antal gånger i ovansidan på paketet så att röken kan ta sig ut.

Raka in glöderna till ena sidan av grillen och lägg foliepaketet ovanpå glöden. Lägg på gallret. Lägg det du ska röka på motsatt sida av grillen så att det inte hamnar ovanför glöden, vi vill ju inte ha stekyta på det vi röker. Lägg på locket och öppna spjället på locket.

Ett foliepaket varar ungefär en halvtimme så det kan vara idé att göra i ordning ett par-tre foliepaket beroende på hur hårt du vill röka din fisk, köttbit eller vad det nu är.

Redigerat den 21 jul 2012 kl. 02:03
För litet antal eller för små hål i folien kanske. Eller också låg paketet kanske inte direkt i glöderna. Eller så kanske spånen inte hade fått rinna av tillräckligt? De ska vara genomfuktiga, men inte plaskvåta, då kokar de istället för att börja glöda och ryka. Anledningen till att man fuktar spånen är att man inte vill att de ska brinna upp direkt. Prova att blötlägga kortare tid, t.ex. 10 minuter istället och låt dem rinna av ordentligt i en sil eller ett durkslag innan du packar in dem.

Det kräver lite experimenterande, men man hittar vad som funkar bäst för ens egen grill efter att gjort det ett par-tre gånger. Börja med att röka lite billigare fisk eller styckdetaljer tills du har fått in "rätta knycken" så att säga.
Skrivet av Herr_Falukropp den 22 jul 2012

Chrisq har FEL!!!

Jag röker ofta i grillen och resultatet blir precis lika bra som med en "riktig" rök.
Följ Mithrandirs eller Mama97mia's råd så är succén garanterad.


Jag håller med dig. Det handlar om att "stänga in" röken tillsammans med det livsmedel som ska rökas. Om man gör det i en röklåda/-skåp eller i en grill har ingen större betydelse.
Skrivet av Herr_Falukropp den 22 jul 2012

Chrisq har FEL!!!

Jag röker ofta i grillen och resultatet blir precis lika bra som med en "riktig" rök.
Följ Mithrandirs eller Mama97mia's råd så är succén garanterad.
såg detta nu o du får ju tycka vad du vill o jag med rök på
Skrivet av Scooby-Doo den 26 jul 2012

Jag vill testa att röka i min grill, men vet inte riktigt vad jag ska testa först.
Vad är enklast att röka som första försök, kött eller fisk?


Du bör börja med lite billigare fisk och styckdetaljer tills du har "fått in rätta knycken" s.a.s. Det tar ett par gånger.

Fisk är annars det som lättast tar till sig röken och tar inte lika lång tid att röka. Kompakt kött tar lite längre tid. Färs, som t.ex. burgare ligger på medium. Jag hade nog börjar med burgare eller nån annan färsrätt om jag skulle börjat om från början igen. En hamburgare behöver inte så mycket rök för att smaka bra.

Lycka till!
Skrivet av Mithrandir den 26 jul 2012

Skrivet av Scooby-Doo den 26 jul 2012

Jag vill testa att röka i min grill, men vet inte riktigt vad jag ska testa först.
Vad är enklast att röka som första försök, kött eller fisk?


Du bör börja med lite billigare fisk och styckdetaljer tills du har "fått in rätta knycken" s.a.s. Det tar ett par gånger.

Fisk är annars det som lättast tar till sig röken och tar inte lika lång tid att röka. Kompakt kött tar lite längre tid. Färs, som t.ex. burgare ligger på medium. Jag hade nog börjar med burgare eller nån annan färsrätt om jag skulle börjat om från början igen. En hamburgare behöver inte så mycket rök för att smaka bra.

Lycka till!


Tack! Nu ska jag försöka röka nästa vecka.
Nu har jag testat att röka både lax och makrill i klotgrillen och det blev sååååå gott.

Jag la briketterna på varsin sida av grillen och la på blötlagda spån direkt på glöden, ca en näve på varsin sida. Sen på med fisken i mitten som fick ligga där och "röka till sig" i ung 15-20 min under locket.

Kryddade laxfilèn med citronpeppar och makrillen rensade jag och fyllde med dill.

Har rökt förr i röklåda men detta var lika bra så det blir klotgrillen i fortsättningen.

Så Tack Mithrandi för tipset.
Skrivet av Disen den 4 aug 2012

...Så Tack Mithrandi för tipset.


Varsågod! Kul att du gillade mitt tips.

Jag har som sagt gjort på det viset förr, när jag inte hade grannar direkt inpå mig som kunde störas av röken. Så jag vet att det fungerar - trots att ett par surpuppor ovan säger att det inte gör det. De uttalar sig utan att ha provat på det själv.

I ett hyreshus i sta'n funkar det ju inte, så jag får nöja mig med butikens alternativ.

-------
Edit: rättat lite.

Redigerat den 4 aug 2012 kl. 09:08