Sist provat recept

Denna hade vi i lördags. Vääääldigt god.

Tomattäckt köttfärspaj
För: 6 personer
Tillagningstid: 1 timme och 20 minuter minuter

Matig och god köttfärspaj.

Ingredienser
Pajdeg:
4½ dl vetemjöl
200 g margarin
3 msk vatten

Fyllning:
500 g köttfärs
2 gula lökar
200 g champinjoner
1 msk margarin
1 msk vetemjöl
4 msk tomatpuré
2 dl vatten
½ köttbuljongtärning
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano
3-4 tomater
1-2 dl riven ost
1 vitlöksklyfta

Lägg till i inköpslistan
Beskrivning
Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen och låt den sedan vila i kylen i 30 minuter. Fräs under tiden köttfärs, lök och svamp. Tillsätt mjöl, tomatpuré, vatten, buljongtärning, salt, peppar. Låt koka i 10 minuter. Smaksätt med pressad vitlök.
Tryck ut 3/4 av degen i en pajform så att botten och kanterna blir täckta. Häll i köttfärsfyllningen. Lägg resten av pajdegen i en snodd runt kanten. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter i 225 grader. Ta ut formen och lägg på skivade tomater och strö över osten. Grädda ytterligare 10 minuter.

Gott med en grönsallad till.

Smaklig måltid!
Och denna hade vi oxå. Jag är böjd att hålla med om att den världens godaste.

Farmors kycklingpaj
För: 4 personer

Världens godaste kycklingpaj


Ingredienser
1 grillad kyckling
1 msk smör
200 g färska champinjoner
200 g hackad lök
1 grön paprika
1 röd paprika
2 msk mjöl
3 dl kaffegrädde
½ dl vatten
Salt
Peppar
Paprikapulver

Deg:
1½ dl vetemjöl
75 g smör
1½ msk vatten

Pensling:
1 ägg

Lägg till i inköpslistan
Beskrivning
Skär/dela kycklingen i mindre bitar. Skiva champinjoner, hacka löken och strimla paprikan.

Bryn svamp, lök och paprika. Strö över mjöl.
Späd med grädde och vatten.Blanda ner kycklingköttet och smaksätt med kryddorna.

Låt stuvningenkoka ca 20 min.
Späd ev med mera vatten.

Häll stuvningen i en smord form. Lägg på paj locket och tryck fast det mot kanterna, stick några hål i degen.Pensla med ägg.

Grädda i 225 grader tills locket fått fin färg ca 10 min.
Och denna som inte var fullt lika god tyvärr.

Räkpaj
För: 4 personer
Tillagningstid: 1 timme minuter

Jag vill dela med mig av ett recept på räkpaj. Den är lyxigt god.


Ingredienser
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g margarin
3 msk vatten
1 krm salt

Pajen:
200 g skalade räkor
125 g färskost, vitlök/örter
2 dl riven ost, gärna lagrad
2 ägg
1 vitlöksklyfta
2 dl matlagningsgrädde
2 msk hackad dill
Salt
Peppar

Lägg till i inköpslistan
Beskrivning
Börja med pajdegen:
Blanda i vetemjöl, vatten, kallt margarin och saltet i en bunke.När allt är sammansatt till en massa.

Knåda då ihop den till en klumpoch låt stå i kylen i 30 minuter.

Förbered pajen.
Rör samman den rivna osten,färskosten,äggen och dill.
Salta och peppra och pressa ner vitlöksklyftan.
Tillsätt grädden.

Ta ut pajdegen och tryck ut den i en pajform.
Förgrädda pajformen i ugnen tills den fått en gyllenbrun färg.

När du tagit ut pajformen från ugnen,ska du strö över räkorna i formen.

Häll över blandningen på räkorna och
grädda pajen i 175 grader i 25 minuter.

Låt pajen stå några minuter innan den ska ätas.(Då den blir lite fastare)
Servera gärna en god sallad till pajen.

Smaklig måltid!
Denna hade vi oxå i lördags. God men lite förutsägbar. Barnen gillade den.

Ost och skinkpaj med purjolök
För: 4 personer

En klassiskt ost & skinkpaj med purjolök


Källa: Lilljeppe
Uppladdad av: Lilljeppe

Ingredienser
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 msk grädde
1 msk vatten
1 äggula

Fyllning :
½ purjolök
200 gram rökt skinka
150 gram riven ost
4 ägg
2½ dl gräddmjölk
Salt
Grovmalen svartpeppar
1 tomat

Lägg till i inköpslistan
Beskrivning
Blanda alla ingredienserna till pajskalet i matberedaren eller för hand.
Låt degen vila en timme i kylskåp.
Kavla sedan ut den till en rund platta, (om du använder en rund pajform).
Klä formen med degen, nagga den med gaffel och grädda ca 10 min 225 grader.
Gör under tiden fyllningen. Strimla skinkan och hacka purjolöken fint.
Vispa ihop ägg + gräddmjölk och rör ner den rivna osten, salt & peppra!
Ta ut pajen ur ugnen och fyll den med skinka och purjolök, häll över äggsmeten & lägg på tomatskivor.
Några varv med pepparkvarnen och ställ in i ugnen igen!
Grädda ca 30 min.
Låt gärna pajen få stå & “vila” lite före servering så den “stabbar” till sig och inte är så lös.
Sist men inte minst hade vi denna supergoda gratäng i söndags.

Flytta detta recept Lyxig fiskgratäng
För: 4 personer

Lyxig fiskgratäng med mycket smak av räkor,


Källa: Egen bild
Uppladdad av: gosmosa

Ingredienser
Potatismos:
10-12 potatisar
1½-2 dl standardmjölk
1 ägg
1 msk smör eller margarin
Salt
Peppar

Fiskgratäng:
600 g spättafilé
1 tsk salt

Fyllning:
100-150 g skalade räkor
Ca 2 msk räkost
Rivet skal av ½ citron
2 msk finklippt dill

Gratängsås:
2½ dl matlagningsgrädde
125 g räkost
½ dl finklippt dill
En skvätt hummerfond

Garnering:
Potatismos (se ovan)
Räkor
Citron
Dill

Potatismos: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen.
Värm mjölken och häll den i moset. Tillsätt ägg och smör och smaka av med salt och peppar.
Fyllning: Hacka räkorna grovt. Blanda dem med de övriga ingredienserna till fyllningen.
Bred ut fisken och salta. Fördela fyllningen på filéerna och rulla ihop. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Spritsa ut det nu svalnade potatismoset runt gratängformens kanter.
Gratängsås: Vispa ihop grädde, räkost och dill och smaka av med lite hummerfond. Häll såsen över fisken. Gratinera på nedersta falsen i 20 - 30 minuter i 225 grader.
Garnera med skalade räkor, dill och citron.