Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Snabba och långsamma kohydrater

  • DevourMe 6 juni 2008

    Hejsan,:)
    Jag har fundering om vad som är långsamma- snabba kohydrater

    Jag vet att ris och pasta är snabba och bröd och knäcke bröd

    men är all bröd snabba?:o
    är potatis också snabba? kan man göra de långsamma?
    är alfagrodor snabba eller långsamma?
    och böner, linder, quinoa, bulgur couscous mm...
    tack

  • enAnnan 7 juni 2008

    Potatis som kokas och sedan kallnar blir lite bättre i kolhydratväg, annars är potatis medelsnabba till snabba kolhydrater.
    Mos och pommes är värst.

    Ju "hårdare" konsistens desto långsammare kolhydrater. Allt som är poröst och enkelt att gå genom tarmarna är snabbt.

    Pasta är bättre än potatis i kolhydratsväg, koka al dente så är den inte alls illa.
    Bönor, linser, quinoa och bulgur är oxå bra mat, couscous lite sämre.

    OBS! Att jag kallar det bra eller sämre mat är bara i snabba kolhydrater räknat. Jag skulle aldrig råda någon att INTE äta potatis t e x.
    Så ni får alla ta vad jag skriver som ett mått på kolhydrater, inget annat.

  • DevourMe 8 juni 2008

    Skrivet av enAnnan den 7 jun 2008

    Potatis som kokas och sedan kallnar blir lite bättre i kolhydratväg, annars är potatis medelsnabba till snabba kolhydrater.
    Mos och pommes är värst.

    Ju "hårdare" konsistens desto långsammare kolhydrater. Allt som är poröst och enkelt att gå genom tarmarna är snabbt.

    Pasta är bättre än potatis i kolhydratsväg, koka al dente så är den inte alls illa.
    Bönor, linser, quinoa och bulgur är oxå bra mat, couscous lite sämre.

    OBS! Att jag kallar det bra eller sämre mat är bara i snabba kolhydrater räknat. Jag skulle aldrig råda någon att INTE äta potatis t e x.
    Så ni får alla ta vad jag skriver som ett mått på kolhydrater, inget annat.


    aah, så allt dom bryts ner snabbare är snabba kolhydrater, så grovt börd o ck knäckebröd bordej u då vara ganska långsamma:P?

  • systeryster 8 juni 2008

    Allra snabbast är ju det förädlade varianterna, som socker och vetemjöl. där vi tagit bort det mesta av fibrerna och sugit ut det gottaste såatt näringen blir snabbt tillgänglig.Får vi inte tillräckligt med kolhydrater skapas ju lätt det sockersug man inte kan motstå, som kompensation för all föda man inte hunnit få i sig på dagen.
    När jag kommer hem från jobbet kan allt som sitter löst hamna i munnen, innan jag hinner bli förståndig och skrapa en morot eller något.

  • enAnnan 8 juni 2008

    Grovt bröd med mycket hela korn är okej, men knäckebröd är mycket luft och poröst (de flesta sorter) så det räknas som mindre okej. När man pratar om långsamma kolhydrater alltså.

    Sedan beror det ju på vad man jämför med. Äter man en knäckemacka istället för en vanlig vit rostad så är ju knäcke bättre. :)

    Fast jag är lite tvärtemot 888888888 ;)
    mycket stärkelse och socker (kolhydrater) skapar MER sug efter snabba kolhydrater. För då vill man ha tillbaka energin snabbt.

    De långsamma kolhydraterna skapar mindre sötsug, än de snabba.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.