Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tillagning av Grishjärta?

  • Najica 17 mars 2013

    Då grishjärta är så oerhört billigt (~30kr/kg!) och man är student tänkte jag kolla
    om någon av er hade något bra sätt att tillaga det på, testat att googla men får mest fram
    vaga förslag så som "strimlat, i grytor, ugn" och lite sånt, men undrar om det finns
    något mer konkret med lite mer beskrivningar (hur ska man skära det, exempel på bra kryddor osv) :D Så alla sorters förslag är välkomna!

  • DoctorWho 17 mars 2013

    Jag testade att söka med Yahoo och hittade dessa 3 recept.

    Gryta på svinhjärta

    INGREDIENSER

    2 st svinhjärtan
    1 kruka persilja
    10 st sviskon, urkärnade
    1 tsk salt
    1 tsk svartpeppar
    1 msk mjöl eller 2..
    1 msk eller 2 msk olja att steka i

    Rensa svinhjärtanen från klaffar och kraftiga vener och artärer Skär dem i bitar, ca 1,5-2cm i fyrkant. Skär sviskonen i bitar. Tag bort stjälkarna från persiljan.Värm oljan i en relativt bredbottnad gryta. Bryn hjärtbitarna. Fyll på vatten så det knappt täcker bitarna. Koka upp, skumma. Salta, peppra och sätt till persilja och sviskon. Koka under lock en timme. Känn efter med en sticka om de är möra, om inte, ge dem 10-15 min till. Skaka ihop mjölet och lite vatten, red av såsen.
    Serveringsförslag: Kokt potatis och inlagda rödbetor är klassiskt, men lite råkost till är inte dumt.


    Hjärtkollaps, förlåt, hjärtkalops

    RECEPTMAKARE: PETER JÄGERBRO

    Portioner: 4

    Tid: 1-2 timmar

    Jag använde tryckkokare för att få ner koktiderna. Använder ni en vanlig gryta, sjud köttet minst dubbelt så lång tid som i receptet. I sig säger bara receptet hur jag gjorde precis då, variera som ni vill. Förbättringsförslag:

    Kör hjärtat 15 minuter i tryckkokaren innan resterande kött läggs i.
    Vinäger eller ättika i grytan skulle ha varit gott.
    Bred senapen på brödskivor och lägg i grytan för att reda den.

    1 hjärta av gris (ca 600 g)
    400 g kalvrygg eller fläskfilé
    1 msk dijonsenap
    1 medelstor morot, i bitar
    10 fasta potatisar, skalade, i stora bitar
    2 lagerblad
    1 tsk kryddpeppar, grovmald
    1 tsk vitpeppar, grovmald
    Salt
    1 stor, skivad gul lök
    Smör

    Skär rent köttet från överdrivna fettansamlingar och senor. Skär i 2-3 cm tärningar.
    Bryn köttet och löken ordentligt i smör i omgångar, lägg över i tryckkokaren, lägg även i morot, peppar, senap och en tesked salt.
    Slå över ca 2 dl vatten (köttet släpper mer vätska under kokningen).
    Ta upp till tryck och koka 20-25 minuter. Kyl ner, öppna och lägg i potatisen. Ta upp till tryck igen och koka ca 10 minuter. Låt svalna.
    Smaka av med salt, vitpeppar och senap. Mosa runt lite med en sked för att reda grytan med potatisen.


    Stekt hjärta

    Hjärta kokas helt i 9 minuter i vatten med salt. Skär i skivor ca. 2 cm tjocka, doppad i mjöl med salt och peppar. Stek i rikligt, brynt smör över svag värme i ca. 10 minuter. Lägg lite buljong i kastrullen och låt det stå och puttra i ca. 10 minuter. Krydda med salt, peppar och lite socker.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.