Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tips på mat när killen är så kräsen?

  • KimOfDrac 4 januari 2011

    Min pojkvän är jätte kräsen när det gäller mat och jag börjar få slut på idéer.
    Han äter inte grönsaker, bär, svamp, lax, kall sås, soppor, grytor, pizza, varma mackor eller gratänger...

    I princip allt vi äter är köttbullar, köttfärssås, kyckling eller sprödbakad vit fisk med potatis och någon tråkig sås (typ brunsås eller gräddsås)

    Jag behöver hjälp!

  • Cassiopeya 4 januari 2011

    Jag tycker det är märkligt med folk som är så kräsna! Hur kan man rationalisera och säga att soppor inte är goda tex? Det finns ju tusen varianter, och någon borde han väl gilla? Eller har han provat alla? Gör en tacosoppa till han så får du se vad han säger :)

    Om han äter köttfärsås och köttbullar kanske han äter köttfärslimpa?

    Chili con carne?

    Piroger med köttfärsfyllning?

    Omelett?

    Pasta carbonara borde han väl gilla!

    Inte lätt att komma på nytt när han verkar äta inget :S Lär honom äta en ny sak i taget! Så där kan han väl inte hålla på hela livet{question}

  • Mistys 4 januari 2011

    Varför ska du stå för ideérna?? Låt honom ta ansvar för sitt matintag så äter du det du är sugen på. Kanske inte det svar du ville ha men varför ska inte du få äta av all den goda maten för att han vägrar?

  • marilyn 4 januari 2011

    Låt honom laga maten!!

  • LISSAN59 4 januari 2011

    En vuxen KARL ska inte ha så knasiga ideer!!Säg till honom att växa upp och inte va så barnslig!!Kan undra vad han har haft föe curling MAMMA till morsa!!!Låt han äta det som serveras, passar det inte får han väl gå hungrig!!(N)

  • svengelsk 4 januari 2011

    Håller med ovanstående. Du ska säga ifrån tidigt i ert förhållande, annars kommer det att påverka din mathållning och ert framtida sociala umgänge. Det kan vara fråga om ett sätt att kontrolera sin omgivning.

  • Isia88 4 januari 2011

    Haha, håller med en hel del här. Även om det nog vore trevligast att äta tillsammans.

    Något jag verkligen avskyr är när människor, förutom sin kräsenhet med sin egen mat, DESSUTOM ska sitta och äckla sig över andras. "Men UUUEEE vafan är DET du ääter??? *låtsas klöka*" Nu kan ju inte jag veta om Kimonas pojkvän är sådan där, kom bara att tänka på det när jag läste den gradens kräsenhet. :)

    Oroa dig inte, han kommer knappast svälta ihjäl för att du inte lagar mat åt honom :) I ett hushåll med två personer får man faktiskt mötas lite halvvägs och vågar han inte testa nya grejer så är det ganska så hans problem.

  • Helvina 4 januari 2011

    Håller med föregående talare, så där kräsen får man inte vara. :)

    Vi har två favoriter här hemma: Mammas specialsås, och pappas specialsås.
    Mammas består av en Bon Jour vitlöksost, ett par dl grädde/matlagningsgrädde och strimlad skinka. Salt och peppar, förstås. Serveras med pasta.
    En annan - som kanske din pojkvän föredrar - är Pappas:
    Strimla skinka, ner i stekpanna. Häll i ett paket grädde, smaka av med salt, peppar och soja. Jättesmarrigt! Det serverar vi ofta med spaghetti.
    Lycka till, både med maten och honom. :)

  • Josses 4 januari 2011

    Har en god vän som har samma problem som du!
    Hennes sambo äter inget som inte har gått igenom kvarnen...
    Alltså bara korv och köttfärs.

    När han var liten så åt han kyckling och en slimsa kycklingskinn fastnade i halsen
    och hans mamma röjde upp himmel och jord för detta och blev skogsnojjig
    när det gällde hans mat.
    Nu är han över 40 år och det är jobbigt att bjuda dem på mat och jag vet att min vän
    är så less på deras mathållning. Deras barn är den ena likadan som sin far och äter ingenting.

    det har hänt när vi har ätit tillsammans och jag har frågat om han inte kan smaka det som vi andra ska äta så har jag fått till svar "-varför ska jag äta det som smakar bajs? ,
    det är ju inget gott"
    Gissa om det var en som höll på att kasta stekpannan på honom!{angry-annoyed}
    Hur kan en normal vuxen man svara på detta vis när det är barn runtomkring???

    Jag håller med någon tidigare skrivare att låt honom laga sin egen mat om din inte duger och
    det är inte heller dumt att låta honom testa en maträtt i taget.

    Lycka till!:)

  • FruAst 5 januari 2011

    Byt pojkvän!

    Nej skämt åsido, du får lära honom att smaka och äta din mat. Låt honom laga och äta sin mat själv. Matkräsna människor är trist och absolut ett välfärdsproblem.

    Josses! Jag tvivlar på att din kompis smakat på just bajs! Det har ingen, antingen får han korrigera sin svenska eller så kan han ju äta skit! Människor behöver tugga maten, det är nyttigt för magar tänder käkmuskulatur mm.

  • Marksten 5 januari 2011

    Oftast när någon säger att : det äter inte jag eller det tycker inte jag om... så är det fördommar.
    Oftast har dom aldrig ens smakat på det. Eller så var det väldigt länge sedan dom gjorde det.

    Min granne sa till mig att han tyckte inte om fisk. Jag frågade varför och han sa bara . det är inte gott. och det gällde all fisk. Precis som han hade smakat alla sorter.

    Jag ska laga fisk till dig sa jag. Det ända du behöver göra är att ta minst två gafflar med mat i munnen. Gillar du det inte så lagar jag något annat till dig.

    Dagen kom när jag skulle laga mat och han kom in alldels hålögd och sa att han hade inte sovit något i natt för fisken skull.
    Jag grillade färsk laxfile och han tog en tugga och tittade på mig och svalde. Han tog en till och svalde. Sen sa ...det är var bland det godaste jag ätit.

  • miramamman 5 januari 2011

    Skrivet av svengelsk den 4 jan 2011

    Håller med ovanstående. Du ska säga ifrån tidigt i ert förhållande, annars kommer det att påverka din mathållning och ert framtida sociala umgänge. Det kan vara fråga om ett sätt att kontrolera sin omgivning.



    Håller med lissan och ovanstående. Och du gör honom inte nån tjänst genom att tillåta ett sånt barnsligt beteende.
    Han är ju vuxen nu och då får man ibland äta det man inte gillar... sånt är livet!

  • Cassiopeya 5 januari 2011

    Jag lyssnade på radio häromkvällen. Då pratade de just om detta med mat, varför man tycker om en del mat och inte annan. En forskare påstod då att man måste äta något minst sju gånger och gör man det är sannolikheten stor att man kommer gilla det sedan. Kan inte låta bli och le och tänka på mig själv. Avskydde oliver, soltorkade tomater, fetaost mm förut. Sen hux flux är det något av det godaste jag vet \o/

    Om man däremot har ätit något och sedan kräkts, till exempel vid matförgiftning/magsjuka, är det riktigt svårt att lära sig att tycka om det igen. Inte så konstigt. Det är ju vår överlevnadsinstinkt som säger ifrån. Det finns inbyggt i oss att inte äta saker vi kräkts av eftersom det antagligen är giftiga saker (man får tänka långt tillbaks när vi åt rötter, nötter och annat vi hittade i naturen;)).

    Min sambo var också kräsen när vi träffades och påstod att han inte åt ditt och inte datt. Nu äter vi det mesta, utom stekt falukorv och grillad kyckling med ris och currysås. Maträtter vi båda två har förätit oss på. Kämpa på och servera varierad kost! Är man hungrig äter man {pirate}

  • jas65 5 januari 2011

    Hej,
    Kräsen är han väl inte utan är inskränk. Nu vet jag inte om det var färdigpanerad vitfisk och färdiga köttbullar. Men köp en kokbok och låt honom laga maten.

  • MatAnders 5 januari 2011

    Ett annat knep kan ju vara att du frossar i det du gillar så kan han sitta och äta scans köttbullar och pulvermos så ska du se att han tillslut blir lite nyfiken att smaka :)

  • ScarlettRose 5 januari 2011

    Trodde min sambo var kräsen :P
    Kan varmt rekommendera att tvinga på honom mat han påstår att han inte gillar. Ofta visar det sig när man väl smakar att det är godare än man tror. Vill minnas att min sambo brukade säga att han inte gillade soppa, men så blev han tvungen att smaka och ändrade uppfattning. Det samma gäller lax, det trodde han inte heller att han var så förtjust i, men det har nu blivit hans favoritfisk.
    Man kan lära sig att äta det mesta om man bara vågar prova.
    Hade själv en lista på saker jag inte tyckte om, men nu provar jag alltid allt som serveras, även om det inte var längesen jag smakade och ogillade det. Det har lett till att jag har kunnat stryka flera saker från den listan :)

  • Penne 5 januari 2011

    Äter han inte tex kycklingfilé i bitar i sås? Det är ju inte precis som en gryta, men köttet är ju blandat med såsen iaf. OM sånt funkar så skulle du ju kunna börja göra mer sånna rätter, och sen "våga" mer o mer?

  • boz1965 5 januari 2011

    Skrivet av Kimona den 4 jan 2011

    Min pojkvän är jätte kräsen när det gäller mat och jag börjar få slut på idéer.
    Han äter inte grönsaker, bär, svamp, lax, kall sås, soppor, grytor, pizza, varma mackor eller gratänger...

    I princip allt vi äter är köttbullar, köttfärssås, kyckling eller sprödbakad vit fisk med potatis och någon tråkig sås (typ brunsås eller gräddsås)

    Jag behöver hjälp!



    Varför inte bara säga åt killen att han antingen får äta det som dukas fram eller så får han laga maten själv? :D

  • KimOfDrac 5 januari 2011

    Okej "kräsen" kanske är att ta i, han blev tvångsmatad med grönsaker av sin puckade farsa när han var barn så han har dåliga minnen som hindrar honom, men det är lite löjligt att han inte äter grytor men äter kött och sås.
    Han lagar ofta mat, men som sagt så blir det tråkigt att köra samma hela tiden. Han har vågat smaka vissa saker så jag ska testa att koka morötter och sånt till mig och se om han vågar smaka på en iaf ;)

  • Bumbis 5 januari 2011

    Han tycker om köttfärssås och han tycker om potatis. Gör en potatisgratäng med köttfärsås emellan. Ta ingen ost överst för det är kanske det han inte gillar eftersom han inte gillar pizza som dom flesta gillar. Gillar du gratinerat med ost tar du det på hälften av formen. Låt den stå i ugnen så att det är ordentligt färdigt. Lycka till.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.