Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Våfflor i gjutjärnlagg !!HJÄLP!!

  • redd 21 augusti 2008

    Eftersom det gamla våffeljärnet hade laggt av och jag har trevliga minne från mormor som gjorde våfflor i lagg på spisen så införskaffades en lagg för 400:- i skeppshults butik i sommras. Skulle göra våfflor härom dagen och det hela slutade i katastrof.

    Problemet var främst att smeten fastnade i laggen så när man öppnade den så hade man 2st halvor som man sedan fick försöka pilla bort..

    Finns det någon som använder gjutjärnslagg och kan hjälpa mig?

  • redd 21 augusti 2008

    Eller är det någon speciel smet man skall använda, gjorde äggvåfflor när det gick åt skogen.

  • 2mammamu 22 augusti 2008

    (H)Hej
    Du måste nog värma in laggen med rapsolja eller smör
    värm försiktigt så att smöret går in i pannan.

    Efteråt skölj bara i varmt vatten
    Jag tror att du måste värma in den nya pannan i omgångar
    med rapsolja eller smör.
    Och diska den aldrig i diskmedel

    Så här har jag gjort med mina gjutgärnspannor.
    Hoppas att detta fungerar
    Hälsningar E

  • zudette 22 augusti 2008

    Det kan nog vara att järnet är nytt!!!! Tror att gjutjärn kräver lite "ingräddningstid" för att det ska bli riktigt bra!

  • salsa 22 augusti 2008

    Smörj in laggen med margarin/smör/olja och sätt in det i 100 grader varm ugn några timmar. Då blir det infettat. Laggen ska vara öppen.

    Jag var tvungen att göra av med mitt när vi köpte ny spis, då funkade inte laggen längre.

    Och som 2mammamu så diska aldrig med diskmedel.

    Lycka tillmed gräddandet:D

  • redd 22 augusti 2008

    Men det var ju själva F-N.. Hade inte en tanke på att järnet behövde brännas in och ändå har jag enbart gjutjärnspannor hemma... Får skylla på att det var 6år sedan jag senast hade ett nytt järn som behövde brännas in..

    Extra tack till salsa för tipset om att lägga in det i ugnen. låter som en riktigt smidig ide.

    Och eftersom jag ni har hittat lite experter på området får jag väll passa på att fråga lite mer ;)
    Hur varmt skall man ha det när man gräddar? (vad har ni spisen på för temperatur?) Jag har en tendens att vilja ha det så varmt som möjligt vid alla tillfällen men är inte säker på att det är en bra startegi när man gör våfflor.

  • salsa 24 augusti 2008

    Jag igen, :)
    När det begav sig så värmde jag upp laggen på högsta värmen(6) och sen sänkte den till 4. Men jag föreslår att du provar dig fram eftersom spis och plattor var från slutet på 70 talet.
    Jag klickade i smör vid varje gräddning och vände laggen två gånger. Bäst är att göra egen smet och inte använda sig av de färdiga pulversorterna. Det blir godare oxå(Y)

    Tycker vi kan ha minst en våffeldag till om året det är ju så :Dgott

  • redd 24 augusti 2008

    Skrivet av salsa den 24 aug 2008

    Jag igen, :)
    När det begav sig så värmde jag upp laggen på högsta värmen(6) och sen sänkte den till 4. Men jag föreslår att du provar dig fram eftersom spis och plattor var från slutet på 70 talet.
    Jag klickade i smör vid varje gräddning och vände laggen två gånger. Bäst är att göra egen smet och inte använda sig av de färdiga pulversorterna. Det blir godare oxå(Y)

    Tycker vi kan ha minst en våffeldag till om året det är ju så :Dgott


    Börja varmt och sedan sänka med andra ord får ta och testa det nästa gång. Tackar för tippset i alla fall.. Man är ju hyggligt skadad som våffeljärnsbarn ;)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.