:D När jag sitter och läser olika inlägg, kom jag och tänka på vad är det som är så typiskt maträtt, eller bakverk för ditt landskap. Jag kommer från Dalsland, och jag kunde inte komma på någon speciell maträtt härifrån, däremot vad som är mycket vanligt är att man baka "kaka" = brödkaka. Hur är det hos er? Skulle vara roligt och veta vad som är typiskt för erat landskap.:D:D:D
MammaModesty25 januari 2008
Här i värmland där jag bor så är det nog värmlandskorv som är speciellt dock har korven flera namn och kan ätas lite olika. namnen är värmlandskorv eller potatiskorv och den innehåller köttfärs fläskfärs potatis och lök man gör korv i ett fjällster tojck som fläskkorv och kokar den, man äter den antingen till rotmos eller speciellt till jul. men man kan också äta den som "korvbulla" och då sparar man smeten som den är och gör som pannbiffar och äter potatismos till detta tycker jag är den godaste varianten.
Då jag är inflyttad till värmland från dalarna (är inflyttad till dalarna också) så finns det lite specialiteter där också och det jag kommer nämna är bröd som kommer från Gagnef där min f.d svärmor kommer ifrån där bakar man något som heter ärtbulla(L) och det är som thekakor med bla potatis och ärtmjöl i, detta bröd bakas oftast till jul och för mig är det ett måste att ha ärtbulla med julskina och en öl kvällen före julafton. det är lite speciell smak på brödet och alla tycker inte om det pga ärtmjölet) men jag bara älskar det... tyvärr är det svårt att få tag på ärtmjöl här i värmland så jag får be barnen handla åt mig när de kommer hem... :p
Mammamu25 januari 2008
Jag kommer från Ångermanland och här äter vi gärna SURSTRÖMMING!! Surströmmingen skall filéas och läggas på en hård tunnrödsmörgås med mycket smör, ett lager kokt mosad potatis, rå hackad gul lök, gräslök, skivade tomater och rommen från strömmingen om du har sådan tur att du fick en strömming med rom! Ev. kan du klicka på lite gräddfil eller creme fraiche. Vik ihop smörgåssen och ät den tillsammans med en god kall öl!!!! Mums tycker iallafall jag .........:p
MammaIrene25 januari 2008
Jag kommer från Bohuslän och här har vi ju våran underbara äggost!!!!
Den är fantastiskt god och jag brukar göra den till jul och påsk.
Vasslen som blir efteråt brukar jag använda till att göra fantastiskt goda frallor elelr bullar av.
Mvh Irene(Y)
25 januari 2008
Skrivet av celice den 25 jan 2008
:D När jag sitter och läser olika inlägg, kom jag och tänka på vad är det som är så typiskt maträtt, eller bakverk för ditt landskap. Jag kommer från Dalsland, och jag kunde inte komma på någon speciell maträtt härifrån, däremot vad som är mycket vanligt är att man baka "kaka" = brödkaka. Hur är det hos er? Skulle vara roligt och veta vad som är typiskt för erat landskap.:D:D:D
En dalslänning här!!
jag har läst att här i dalsland så är det Lingonsylt eller kantarellsoppa, likaså gädda, lax eller älgstek.
farmoringer25 januari 2008
Här tror jag det är surströmming och palt.....Är ju inflyttad så jag är inte riktigt säker..
Thordsson25 januari 2008
Öland har bara en riktig landskapsrätt. ÖLÄNDSKA KROPPKAKOR!!!!:p
imse25 januari 2008
Med Norrbottninskt påbrå så vill jag nog säga att palt är det som jag förknippar mest med mitt hemlandskap.
Som inflyttad Värmlänning vill jag nog slå ett slag för Nävgröt och fläsk. Det var finnarna som tog med sig detta när det invandrade till norr och västra Värmland. Det är skrädmjöl man gör själva gröten på, sen serverar man stekt fläsk och kröser till.
Det är gott men riktig skogshuggarmat, man får sk paltkoma av den här rätten också.
Norrbotten=Värmland(Y)
Okänd25 januari 2008
Sovatten med klimp(Älgköttsoppa)
:p
anluk25 januari 2008
Småland: Måste vara ostkakan och isterband. Är inte uppvuxen med småländska matrötter eftersom mina föräldrar inte kommer härifrån
Kicki83 februari 2008
Västerbotten
När man bor 1,5mil från Burträsk så måste man nog säga alla rätter med WB, Västerbottensost.
Annars tror jag att älgrätterna är vanliga och naturligtvis tunnbröd.
Lotten_J4 februari 2008
I Norrbotten borde nog det mest typiska vara surströmming och palt tror jag. Det jag själv föredrar är ju såklart surströmmingen. Sen tror jag nog också att beroende på var i Norrbotten så har nog alla sin "specialare"..... bara som detta med palt, då är det ju Piteå man tänker på och som idag är klassiskt för just palten, vet inte om det alltid varit så.
Libra4 februari 2008
Håller med Lotten....fast surströmmingen är inte det jag föredrar...(N)
nä...en riktigt god PALT vill en pitebo ha......:D:p
mistralwind4 februari 2008
Jämtland: Mjukbröd (mjukt tunnbröd) med både vit getost och röd mese, det ska alltså vara både och. Mese är annars mycket lokalt i Jämtland/Härdedalen och in en bit i Norge på samma breddgrader :) Personligen måste jag erkänna att jag har lite svårt för getost... hehehe.
tina624 februari 2008
Bleking, vet inte riktigt - kan vara blekinges skorpor eller stekt sill
Nettie4 februari 2008
Skåne skulle jag tro förknippas med spettkaka, stekt gås, svartsoppa och skånsk äpplekaka
med vaniljsås.:p
farmoringer4 februari 2008
Jag är ju inflyttad till norrbotten och hade aldrig hört talas om kaffeost innan dess. Är det något som är speciellt för norrbotten tro??
imse4 februari 2008
farmoringer: Det där med kaffeost är väl samiskt men även finnarna äter ju detta med god aptit.
Det kanske finns någon med ytterligare förklaring kring ämnet.
farmoringer4 februari 2008
Aha, så kanske det är. Vet att jag ser det på varje marknad och smakade en gång. Men det föll inte mig i smaken riktigt...
Sandraa4 februari 2008
Jag som bor påp gotland är det nog kroppkaker de e typ som palt tror jag
:D När jag sitter och läser olika inlägg, kom jag och tänka på vad är det som är så typiskt maträtt, eller bakverk för ditt landskap. Jag kommer från Dalsland, och jag kunde inte komma på någon speciell maträtt härifrån, däremot vad som är mycket vanligt är att man baka "kaka" = brödkaka. Hur är det hos er? Skulle vara roligt och veta vad som är typiskt för erat landskap.:D:D:D
Här i värmland där jag bor så är det nog värmlandskorv som är speciellt dock har korven flera namn och kan ätas lite olika. namnen är värmlandskorv eller potatiskorv och den innehåller köttfärs fläskfärs potatis och lök man gör korv i ett fjällster tojck som fläskkorv och kokar den, man äter den antingen till rotmos eller speciellt till jul. men man kan också äta den som "korvbulla" och då sparar man smeten som den är och gör som pannbiffar och äter potatismos till detta tycker jag är den godaste varianten.
Då jag är inflyttad till värmland från dalarna (är inflyttad till dalarna också) så finns det lite specialiteter där också och det jag kommer nämna är bröd som kommer från Gagnef där min f.d svärmor kommer ifrån där bakar man något som heter ärtbulla(L) och det är som thekakor med bla potatis och ärtmjöl i, detta bröd bakas oftast till jul och för mig är det ett måste att ha ärtbulla med julskina och en öl kvällen före julafton. det är lite speciell smak på brödet och alla tycker inte om det pga ärtmjölet) men jag bara älskar det... tyvärr är det svårt att få tag på ärtmjöl här i värmland så jag får be barnen handla åt mig när de kommer hem... :p
Jag kommer från Ångermanland och här äter vi gärna SURSTRÖMMING!! Surströmmingen skall filéas och läggas på en hård tunnrödsmörgås med mycket smör, ett lager kokt mosad potatis, rå hackad gul lök, gräslök, skivade tomater och rommen från strömmingen om du har sådan tur att du fick en strömming med rom! Ev. kan du klicka på lite gräddfil eller creme fraiche. Vik ihop smörgåssen och ät den tillsammans med en god kall öl!!!! Mums tycker iallafall jag .........:p
Jag kommer från Bohuslän och här har vi ju våran underbara äggost!!!!
Den är fantastiskt god och jag brukar göra den till jul och påsk.
Vasslen som blir efteråt brukar jag använda till att göra fantastiskt goda frallor elelr bullar av.
Mvh Irene(Y)
:D När jag sitter och läser olika inlägg, kom jag och tänka på vad är det som är så typiskt maträtt, eller bakverk för ditt landskap. Jag kommer från Dalsland, och jag kunde inte komma på någon speciell maträtt härifrån, däremot vad som är mycket vanligt är att man baka "kaka" = brödkaka. Hur är det hos er? Skulle vara roligt och veta vad som är typiskt för erat landskap.:D:D:D
En dalslänning här!!
jag har läst att här i dalsland så är det Lingonsylt eller kantarellsoppa, likaså gädda, lax eller älgstek.
Här tror jag det är surströmming och palt.....Är ju inflyttad så jag är inte riktigt säker..
Öland har bara en riktig landskapsrätt. ÖLÄNDSKA KROPPKAKOR!!!!:p
Med Norrbottninskt påbrå så vill jag nog säga att palt är det som jag förknippar mest med mitt hemlandskap.
Som inflyttad Värmlänning vill jag nog slå ett slag för Nävgröt och fläsk. Det var finnarna som tog med sig detta när det invandrade till norr och västra Värmland. Det är skrädmjöl man gör själva gröten på, sen serverar man stekt fläsk och kröser till.
Det är gott men riktig skogshuggarmat, man får sk paltkoma av den här rätten också.
Norrbotten=Värmland(Y)
Sovatten med klimp(Älgköttsoppa)
:p
Småland: Måste vara ostkakan och isterband. Är inte uppvuxen med småländska matrötter eftersom mina föräldrar inte kommer härifrån
Västerbotten
När man bor 1,5mil från Burträsk så måste man nog säga alla rätter med WB, Västerbottensost.
Annars tror jag att älgrätterna är vanliga och naturligtvis tunnbröd.
I Norrbotten borde nog det mest typiska vara surströmming och palt tror jag. Det jag själv föredrar är ju såklart surströmmingen. Sen tror jag nog också att beroende på var i Norrbotten så har nog alla sin "specialare"..... bara som detta med palt, då är det ju Piteå man tänker på och som idag är klassiskt för just palten, vet inte om det alltid varit så.
Håller med Lotten....fast surströmmingen är inte det jag föredrar...(N)
nä...en riktigt god PALT vill en pitebo ha......:D:p
Jämtland: Mjukbröd (mjukt tunnbröd) med både vit getost och röd mese, det ska alltså vara både och. Mese är annars mycket lokalt i Jämtland/Härdedalen och in en bit i Norge på samma breddgrader :) Personligen måste jag erkänna att jag har lite svårt för getost... hehehe.
Bleking, vet inte riktigt - kan vara blekinges skorpor eller stekt sill
Skåne skulle jag tro förknippas med spettkaka, stekt gås, svartsoppa och skånsk äpplekaka
med vaniljsås.:p
Jag är ju inflyttad till norrbotten och hade aldrig hört talas om kaffeost innan dess. Är det något som är speciellt för norrbotten tro??
farmoringer: Det där med kaffeost är väl samiskt men även finnarna äter ju detta med god aptit.
Det kanske finns någon med ytterligare förklaring kring ämnet.
Aha, så kanske det är. Vet att jag ser det på varje marknad och smakade en gång. Men det föll inte mig i smaken riktigt...
Jag som bor påp gotland är det nog kroppkaker de e typ som palt tror jag