Som alla vet finns det en himla massa gott att göra av potatis! Det är gratänger, kokt, mos, rostad, bakad och många, många fler varianter och det finns dessutom MINST lika många olika sorters potatis att välja på! - och min fråga är som den låter - Vilken sort ska man ha till vad???
Vissa sorter är mjöliga medan andra innhåller mer och mindre stärkelser och ska då passa särskilt bra till vissa grejjer - men vad och vilka då??? Finns ni därute som har koll på detta??? Kan det här bli en tråd där vi hjälps åt att hitta rätt i potatisdjungeln!!???
farmoringer30 september 2008
Jag är så enkelspårig att jag använder mandelpotatisen till allt. Fungerar jättebra. Är bara på sommarmånaderna som man äter nån annan sort...
Lilloo30 september 2008
Själv så använder jag helst King Edward. Tycker att den är godast.
anluk30 september 2008
Mandelpotatis tycker jag också är superduper, tyvärr lite dyrare än den "vanliga". Annars använder jag asterix oftast.
Glitterfia30 september 2008
Mjöliga potatissorter använder jag gärna till mos eller pressad potatis. Sen är det en smaksak när man äter kokt potatis vissa gillar när den är "mjölig".
Själv föredrar jag de fasta sorterna då de inte kokar sönder i ex soppor, gratänger osv.
Håller med att mandelpotatis är gott, men svårkokad, de går ofta sönder för mig.
Hörde förresten att man alltid ska koka upp vattnet först och sedan släppa ner potatisen, så spricker de inte sönder under kokningen. Men så gör inte jag, för tjorvigt :p
jenkar1 oktober 2008
jag använder för det mesta king edward, men provade för ett tag sedan att använda fast potatis ,t.ex asterix till klyftpotatis å dom blev faktiskt krispigare!!. Däremot använde jag en annan sorts FAST potatis till mina hasselbakspotatis igår å det tyckte jag inte alls va lika gott som med kingedward, det kändes liksom som om dom inte var riktigt färdiga nästan.. ah.. det är väl en smaksak det där kan jag tänka!. Blir väldigt nyfiken på mandelpotatis dock nu när man läser här att så många gillar det!, har aldrig smakat på den potatisen.., kanske har jag missat något!? :p
enAnnan1 oktober 2008
Jag använder oxå mest King Edward.
Men även en hel del mandelpotatis, speciellt till mos. Mmm
Provat sparrispotatis ett par gånger, men den är ingen favorit för någon av oss.
Nenne433 oktober 2008
När det gäller att göra mos, så - visst är det gott med mos av mandelpotatis, men jag föredrar vit drottning eller snöboll, två mjöliga sorter som blir fantastiskt god mos av.
Sen skulle det va kul att hör hur ni gör potatismos, det varierar högst väsentligt, och det finns säkert många bra sätt, det skulle va kul att höra hur ni gör.
Nenne433 oktober 2008
Hej alla i köken!
Förlåt, jag glömde tala om att jag är ganska ny i Matklubben och har inte haft tid att lägga in recept eller annat. Men det kommer, jag har i min aktiva tid varit restaurangmänniska och stått vid restaurangspisen i många år, men att va hemmakock är faktiskt roligare, då är man fri att experimentera efter eget huvud.
farmoringer3 oktober 2008
Skrivet av Nenne43 den 3 okt 2008
Hej alla i köken!
Förlåt, jag glömde tala om att jag är ganska ny i Matklubben och har inte haft tid att lägga in recept eller annat. Men det kommer, jag har i min aktiva tid varit restaurangmänniska och stått vid restaurangspisen i många år, men att va hemmakock är faktiskt roligare, då är man fri att experimentera efter eget huvud.
Välkommen hit då till Matklubben.se. Ser fram emot att få ta del av dina recept...(Y)
busan373 oktober 2008
Jag använder nästan bara King Edward, godaste potatisen enligt mig. Finns inte den blir det Fontane
jas653 oktober 2008
Fasta sorter passar till soppor och men till en krämig gratäng så blir det King Edward eller till potatismos. Gör man en porterstek och vill suga upp den goda såsen så passar också en mjukare potatis. Att koka en mjuk potatis utan att den spricker ar bara att koka upp vatten och stänga av plattan så sköter den sig själv.
Har någon provat Gönnerska röd potatis? Den är kanon god
Höfta mycket mera bland Jonas Ahlströmmers importerade rotfukter.
Anders
Erajscha3 oktober 2008
Jag använder mjölig potatis kokt till såsig mat, till mos, hasselbackspotatis, rostad potatis och gratäng Fast potatis använder jag till klyftpotatis och potatissallad.
zudette3 oktober 2008
Vad roligt med så många olika erfarenheter och tips när det gäller potatis!!!! Det var precis det här jag var ute efter när jag startade tråden....
En potatis jag kom över här i vintras var en sort som hette Sabina! En himla god potatis som helt otroligt nog nästan var godast kokt utan skal - och det är bara mandelpotatisen som är så god i övrigt - tyvärr är det inte alltid jag hittar Sabina i vår butik men det skulle vara roligt att höra om nån annan smakat denna potatis!(Y)
marwis3 oktober 2008
Skrivet av Erajscha den 3 okt 2008
Jag använder mjölig potatis kokt till såsig mat, till mos, hasselbackspotatis, rostad potatis och gratäng Fast potatis använder jag till klyftpotatis och potatissallad.
Precis som jag!
Oftast blir det King Edvard eller Asterix.Det är de sorter som finns i affären där jag handlar.
Maripoosa3 oktober 2008
Jag köper tyvärr bara potatis av den billigaste sorten. Har inte ens tänkt på vad den oftast inhandlade sorten heter. Det blir så när man lever på studentinkomst.
Men jag kan säga att jag gillar inte mjölig potatis. Äckligt...
luthfisk4 oktober 2008
Skrivet av Glitterfia den 30 sep 2008
Mjöliga potatissorter använder jag gärna till mos eller pressad potatis. Sen är det en smaksak när man äter kokt potatis vissa gillar när den är "mjölig".
Själv föredrar jag de fasta sorterna då de inte kokar sönder i ex soppor, gratänger osv.
Håller med att mandelpotatis är gott, men svårkokad, de går ofta sönder för mig.
Hörde förresten att man alltid ska koka upp vattnet först och sedan släppa ner potatisen, så spricker de inte sönder under kokningen. Men så gör inte jag, för tjorvigt :p
Jag har aldrig lyckats med att spricka en potatis så jag fortsätter som innan: lägga potatisen i kallt vatten och koka upp. Fungerar utmärkt ;)
Fast då kan jag ju tillägga att vi inte äter kokt potatis i min familj utan pressar den väldigt ofta. Det är ett tips på god potatis ;) Pressad.
marval19 oktober 2008
Jag använder King Edward till gratänger, Sabina till klyftpotatis och mandel som kokt potatis. Just mandelpotatis är känd för att koka sönder väldigt att lätt, så man får vara på hugget när den ska kokas. Men jag ska testa tipset att dra kastrullen från plattan när vattnet kokat upp.
Som alla vet finns det en himla massa gott att göra av potatis! Det är gratänger, kokt, mos, rostad, bakad och många, många fler varianter och det finns dessutom MINST lika många olika sorters potatis att välja på! - och min fråga är som den låter - Vilken sort ska man ha till vad???
Vissa sorter är mjöliga medan andra innhåller mer och mindre stärkelser och ska då passa särskilt bra till vissa grejjer - men vad och vilka då??? Finns ni därute som har koll på detta??? Kan det här bli en tråd där vi hjälps åt att hitta rätt i potatisdjungeln!!???
Jag är så enkelspårig att jag använder mandelpotatisen till allt. Fungerar jättebra. Är bara på sommarmånaderna som man äter nån annan sort...
Själv så använder jag helst King Edward. Tycker att den är godast.
Mandelpotatis tycker jag också är superduper, tyvärr lite dyrare än den "vanliga". Annars använder jag asterix oftast.
Mjöliga potatissorter använder jag gärna till mos eller pressad potatis. Sen är det en smaksak när man äter kokt potatis vissa gillar när den är "mjölig".
Själv föredrar jag de fasta sorterna då de inte kokar sönder i ex soppor, gratänger osv.
Håller med att mandelpotatis är gott, men svårkokad, de går ofta sönder för mig.
Hörde förresten att man alltid ska koka upp vattnet först och sedan släppa ner potatisen, så spricker de inte sönder under kokningen. Men så gör inte jag, för tjorvigt :p
jag använder för det mesta king edward, men provade för ett tag sedan att använda fast potatis ,t.ex asterix till klyftpotatis å dom blev faktiskt krispigare!!. Däremot använde jag en annan sorts FAST potatis till mina hasselbakspotatis igår å det tyckte jag inte alls va lika gott som med kingedward, det kändes liksom som om dom inte var riktigt färdiga nästan.. ah.. det är väl en smaksak det där kan jag tänka!. Blir väldigt nyfiken på mandelpotatis dock nu när man läser här att så många gillar det!, har aldrig smakat på den potatisen.., kanske har jag missat något!? :p
Jag använder oxå mest King Edward.
Men även en hel del mandelpotatis, speciellt till mos. Mmm
Provat sparrispotatis ett par gånger, men den är ingen favorit för någon av oss.
När det gäller att göra mos, så - visst är det gott med mos av mandelpotatis, men jag föredrar vit drottning eller snöboll, två mjöliga sorter som blir fantastiskt god mos av.
Sen skulle det va kul att hör hur ni gör potatismos, det varierar högst väsentligt, och det finns säkert många bra sätt, det skulle va kul att höra hur ni gör.
Hej alla i köken!
Förlåt, jag glömde tala om att jag är ganska ny i Matklubben och har inte haft tid att lägga in recept eller annat. Men det kommer, jag har i min aktiva tid varit restaurangmänniska och stått vid restaurangspisen i många år, men att va hemmakock är faktiskt roligare, då är man fri att experimentera efter eget huvud.
Hej alla i köken!
Förlåt, jag glömde tala om att jag är ganska ny i Matklubben och har inte haft tid att lägga in recept eller annat. Men det kommer, jag har i min aktiva tid varit restaurangmänniska och stått vid restaurangspisen i många år, men att va hemmakock är faktiskt roligare, då är man fri att experimentera efter eget huvud.
Välkommen hit då till Matklubben.se. Ser fram emot att få ta del av dina recept...(Y)
Jag använder nästan bara King Edward, godaste potatisen enligt mig. Finns inte den blir det Fontane
Fasta sorter passar till soppor och men till en krämig gratäng så blir det King Edward eller till potatismos. Gör man en porterstek och vill suga upp den goda såsen så passar också en mjukare potatis. Att koka en mjuk potatis utan att den spricker ar bara att koka upp vatten och stänga av plattan så sköter den sig själv.
Har någon provat Gönnerska röd potatis? Den är kanon god
Höfta mycket mera bland Jonas Ahlströmmers importerade rotfukter.
Anders
Jag använder mjölig potatis kokt till såsig mat, till mos, hasselbackspotatis, rostad potatis och gratäng Fast potatis använder jag till klyftpotatis och potatissallad.
Vad roligt med så många olika erfarenheter och tips när det gäller potatis!!!! Det var precis det här jag var ute efter när jag startade tråden....
En potatis jag kom över här i vintras var en sort som hette Sabina! En himla god potatis som helt otroligt nog nästan var godast kokt utan skal - och det är bara mandelpotatisen som är så god i övrigt - tyvärr är det inte alltid jag hittar Sabina i vår butik men det skulle vara roligt att höra om nån annan smakat denna potatis!(Y)
Jag använder mjölig potatis kokt till såsig mat, till mos, hasselbackspotatis, rostad potatis och gratäng Fast potatis använder jag till klyftpotatis och potatissallad.
Precis som jag!
Oftast blir det King Edvard eller Asterix.Det är de sorter som finns i affären där jag handlar.
Jag köper tyvärr bara potatis av den billigaste sorten. Har inte ens tänkt på vad den oftast inhandlade sorten heter. Det blir så när man lever på studentinkomst.
Men jag kan säga att jag gillar inte mjölig potatis. Äckligt...
Mjöliga potatissorter använder jag gärna till mos eller pressad potatis. Sen är det en smaksak när man äter kokt potatis vissa gillar när den är "mjölig".
Själv föredrar jag de fasta sorterna då de inte kokar sönder i ex soppor, gratänger osv.
Håller med att mandelpotatis är gott, men svårkokad, de går ofta sönder för mig.
Hörde förresten att man alltid ska koka upp vattnet först och sedan släppa ner potatisen, så spricker de inte sönder under kokningen. Men så gör inte jag, för tjorvigt :p
Jag har aldrig lyckats med att spricka en potatis så jag fortsätter som innan: lägga potatisen i kallt vatten och koka upp. Fungerar utmärkt ;)
Fast då kan jag ju tillägga att vi inte äter kokt potatis i min familj utan pressar den väldigt ofta. Det är ett tips på god potatis ;) Pressad.
Jag använder King Edward till gratänger, Sabina till klyftpotatis och mandel som kokt potatis. Just mandelpotatis är känd för att koka sönder väldigt att lätt, så man får vara på hugget när den ska kokas. Men jag ska testa tipset att dra kastrullen från plattan när vattnet kokat upp.