Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Älg- och viltfärs

  • ScarlettRose 19 maj 2011

    Hej!

    Jag har ett halvt kilo älgfärs och ett halvt kilo viltfärs i frysen. Tänkte göra köttbullar av det till helgen. Funderar lite över kryddning. Alla recept jag har läst innehåller enbär, vilket min sambo inte vill ha i. Någon som har tips på någon annan smaksättning?
    Har även läst recept där man inte har i någon sån där ströbröd/mjölkblandning. Finns det någon speciell anledning till det (som tex annan konsistens på färsen jämfört med blandfärs) eller råkar det bara vara så att de recepten är utan den blandningen?

  • The_mama97mia 19 maj 2011

    Bra fråga om detta med ströbröd eller ej, jag kan nog inte svara bra på det, men kan tro att ströbröd är med som bindemedel i de flesta köttbullerecept. Jag kör båda varianterna, viltfärs är ju ofta lite torrare än nötfärs och blandfärs.
    Jag brukar blanda viltfärs med lite blandfärs, o har gärna i ett ägg i smeten.

    Apropå enbär - det förhöjer ju viltsmaken, vanligt därför i sådana recept, brukar ingå i färdig "viltkrydda". Uteslut det bara, du kan ta timjan, svartpeppar, lingon, krossade lagerblad m.m. istället.

    Vill bara tipsa om detta recept på "Falsk hjortfilé" som var mycket gott att göra på viltfärs, om du inte vill ha små köttbullar.

    Falsk hjortfilé

  • mat-bibbi 19 maj 2011

    Hej!
    Till ca 300g färs blanda i vitpeppar , 1 rödlök, 2msk finhackad färsk timan, 2 msk stark senap 1 ägg, salt och peppar. Strö/mjölkblandningen gör att det blir lite saftigare ibland hoppar jag över det tycker det är gott ändå.
    Gör en god lingonsås till. grädde och kötttbuljong kokas upp och tillsätt rårörda lingon smaksätt med salt och peppar.

    Uppskattad rätt hos våra gäster. Hoppas det smakar.

  • ScarlettRose 19 maj 2011

    Tack så mycket för svaren :D

  • Tesslatess 19 maj 2011

    Jag brukar använda kikärtor och lök som bindemedel, mixas tillsammans i en matberedare, det går att he i en vitlöksklyfta i mixen oxå, men det finns risk att det smakar väldigt mkt vitlök då.
    Lingon är spännande krydda i köttbullar.
    Oavsätt kommer du göra stans godaste köttbullar! :)

  • MatAnders 19 maj 2011

    Det blir riktigt bra med 1 pressad kokt potatis i i stället för ströbröd.

  • MatAnders 19 maj 2011

    Glömde fransk senap någon matsked är en höjdare att ha i smeten med lite riven lök,ägg o kryddor.

  • The_mama97mia 19 maj 2011

    (Y)
    Viltfärs är inte så annorlunda mot nötfärs egentligen, men visst är det otroligt roligt att få variera!
    LIkaså lammfärs är så skoj att ha ibland.

  • MatAnders 19 maj 2011

    Nu kom jag ju på en sak till, om du har torkade trattisar så mal ner i smeten det blir rackarns gott.

  • mat-bibbi 19 maj 2011

    Tips: Istället för vanlig kokt potatis till älgbiff med senap och timjan serverar jag ungsbakade palsternacka, morort selleri, och potatis.

  • Isbergskan 19 maj 2011

    Jag anv alltid 100% Älgfärs,magert o gott(Y)!Blandar i det jag har hemma tex.fetaost,en skvätt cremefraiche med el utan smak,vitlök,rödlök.Använder aldrig nåt annat än ägg som bindemedel,men jag gillar när biffarna blir lite fastare.tycker att vilt överlag har så mycket smak att det inte kräver så mkt kryddor,mer än salt o svartpeppar..och såklart vitlök ..som jag har i nästan allt(L)!
    Blir det fetaost biffar är det gott med klyftpotatis till,eller bara en rejäl grönsallad o lite tzatziki.
    Lyck till!

  • ScarlettRose 19 maj 2011

    Stort tack för alla svar. Vad skulle man göra utan MK? :)

  • idea_ 20 maj 2011

    Kan också rekomendera att göra ädelostfylda järpar av älgfärsen (som avlånga köttbullar runt en "stav" av ädelost) med potatis och kanske en stekpannesås på matgrädde och smakerna från stekpannan.

  • knyppeltanten 20 maj 2011

    Jag har älgfärs och använder vanligt köttbullsrecept med ägg i. Det blir saftigare om man har ägg i (jag blandar den aldrig med fläskfärs)

  • Annie28 20 maj 2011

    Jag gör ofta på älgfärs och använder då ägg och havregryn som legat i vatten ett tag och svällt så det blir saftigare... jag brukar ha i ca. 150g fläskfärs till 500g älgfärs. Annars kryddar jag med salt å peppar, kryddpeppar och riven lök.. brukar bli gött!

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.