Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vad har ni på julbordet och vem lagar det?

  • redd 4 november 2009

    Är lite nyfiken på vad andra har och hur ni löser logistiken, vissa saker tar ju mycket tid att göra.

    Detta brukar vi ha på vårat med mig, sambo, min mor+sambo samt min sambos far (5vuxna med andra ord)

    Förrätt:
    Kalla Ägghalvor med Rom på (ev räkor till)
    2-3 sorters sill
    Vört/grovt bröd + julost/vanlig ost
    Rödbetssallad

    Huvudrätt:
    Potatis
    Skinka
    Ljust bröd modell tyngre
    Stekt prinskorv
    Köttbullar
    Revbensspjäll
    Rökt fisk
    Rostbiff
    pressylta

    Efterrätt
    Risgrynsgrött
    Saftsoppa på frysta jordgubbar.
    Choklad i långa banor
    Nötter

    Arbetsfördelningen är följande
    Bröd, det mesta bakar jag ett par veckor före och fryser in.
    Ägghalvorna fixar sambon, på julaftons morgon
    Potatis fixar sambon
    Skinkan griljerar sambon någon vecka innan
    Köttbullarna rullar och steker jag ett par veckor innan (gör ett par kilo och fryser in)
    Revbensspjäll gör jag 1-2dagar i förväg och värmer i ugnen tillsammans med köttbullarna
    Rostbiffen gör jag ett par dagar i förväg
    Korven steks ett par minuter innan man börjar äta.
    Rökt fisk får vi från mors sambo (fiskar och röker den själv)
    Risgrynsgröt + saftsoppa min mor

    Rödbetssallad, ost, pressylta och sill köps i butik

    Det mest slitsamma är köttbullarna, det mesta köttet sköter sig själv i ugnen och skivas upp när det har svalnat.

    Sedan har man ju frysen full ett par månader ;)

  • anluk 4 november 2009

    Vi har
    köttbullar (gör jag - brukar göra det någon månad innan så det är snart dax)
    Jansson (gör maken)
    Potatisgratäng (gör syrran)
    Kokt potatis (fixar mamma)
    Mammas inlagda sill (strömming) (gör min mamma - hon är outstanding på det)
    Ägghalvor, några med räkor på andra inte (fixar mor min det oxå)
    Kålrotslåda (gör maken)
    Lax (fixar syrran)
    Skinka (griljeras av maken)
    Äggsallad (fixar jag)
    Sedan blir det ju prinskorv, sill av olika slag, rödbetssallad

    Japp så ser det nog ut.
    Efterrätt har vi inte mer än kanske någon god choklad och frukt.

  • maria_wijk 4 november 2009

    Vad brukar då vi ha hemma vid jul (för två vuxna och ibland en tonåring).

    Risgrynsgröt är obligatoriskt till frukost och lagas till kvällen före julafton, likaså smörgåsen med julskinka som griljeras kvällen före julafton.

    På middagsbordet brukar vi ha dels
    1) Kallskuret: Gravad lax, rökt lax, pepparlax, sill, rökt sik, rökt ål, ägghalvor, kålsallad, grönsallad
    2) Varmt: Köttbullar, Revbensspjäll, Prinskorv, Potatisgratäng, Potatis (detta fräses i ordning innan vi går till bords).

    Därutöver brukar vi har julost (tysk edamer), vörtlimpa, julknäcke, nötter, mandariner och apelsiner.

    Sen vissa år kan vi ha lite andra saker med men dessa nämnda finns alltid med. Mer än så här behöver man inte ha tycker vi eftersom det brukar bli två julbord på annat håll också under julhelgen.

  • Erajscha 4 november 2009

    Vi brukar ha

    gravlax (har varit mammas uppgift men hon gick bort i somras så det blir väl min i år)
    sill
    ägghalvor med räkor
    skaldjurspaté
    potatis

    hemgjord potatissallad
    rostbiff
    revbensspjäll
    köttbullar
    prinskorv
    jansson
    någon ansjovisfri jansson-variant
    skinka
    rödkål
    brunkål

    saffranspankaka eller ostkaka till efterrätt

  • croxie64 4 november 2009

    Eftersom jag är i England så blir det en kompromiss här.
    På Julafton så är det oftast ingenting speciellt eftersom det inte firas här.
    På Juldagen så äter vi ugnsstekt anka med tillbehör. Och på Annandagen (som kallas Boxing Day här) så brukar vi ha en svensk julskinka, köttbullar, dopp i grytan, korv, Jansson (om jag fått tag på svensk anjovis), bröd, potatis osv.

    Sen så gör jag alltid en Ris-ala-Malta till efterrätt :D

    Juldagens mat med ankan står min sambo för, och på Annandagen så är det jag som är i köket.

  • ylwa 4 november 2009

    Hejsan!
    Vi är 16 st till julafton så det blir en hel del mat på bordet/borden.
    En lista på vad alla skall ha med sig har vi så det blir bra uppdelat.
    Detta brukar vi ha.
    Skinka
    Janssonsfrestelse
    Kötbullar
    Prinskorv
    Olika omeletter
    Revbenspjäll
    Kycklingklubbor
    Leverpaste/bacon/champinjoner
    Sillsallad
    Rödbetsallad
    Julkorv
    Presssylta
    Kalvsylta
    Romröra
    Kokta ägghalvor
    Rödkål
    Brunkål
    Gravad och rökt Lax med olika såser
    Rökt ål
    Kokt potatis
    Sill alla de sorter
    Bröd både ljust och mörkt
    Olika ostar

    Ris ala malta till eferrätt/kaffet och pepparkakor

    (har säkert glömt något)

    Sedan träffas vi igen alla på annandagen och äter upp resterna.

    På juldagen är vi med min mans släkt och då är vi mellan 20-25 st och då är det nästan samma sak där.

  • familjenlundin 4 november 2009

    Vi brukar vara hemma för oss själva på julafton (sen kan vi skutta runt hos den övriga familjen på juldagen och annandagen) så det brukar inte bli så värst mycket....bara det vi gillar:

    risgrynsgröt till frukost
    Skinka
    köttbullar
    prinskorv
    rödbetsallad och ibland potatissallad
    kokt potatis
    rödkål....ett måste
    janssons frestelse till maken :p
    sill.....även det till karln
    ägghalvor
    gravad lax....som karln smäller i sig :)
    presssylta
    julbröd
    olika goda ostar

    ....och senare på kvällen en j*kla massa godis, Aladdin choklad, nötter, julmust och clementiner.....sen är man proppmätt så att man nästan spricker!!

    Hahaha...det blev visst en hel del i alla fall när man väl började skriva :p:p herregud vad man vräker i sig igentligen :o :p

    Just de.....arbetsfördelningen är så att vi hjälps åt med allt...:)

  • smeand 4 november 2009

    Förutom en massa andra rätter som redan är nämda brukar vi ha långkål. Det är verkligen jätte gott! Lärde mig det i Skåne. Stiiltonost, vörtbröd och strömmingslåda är andra måsten. Godast är ändå skinkan efter farfars recept! Har tittat på en massa andra recept på hur folk kokar sin julskinka men ingen gör som han gjorde! Har inte bestämt mig än om jag ska släppa receptet(H)

  • Ulrika91 4 november 2009

    Jag gör väl allt :)i alla fall när vi är hemma. Men sedan när vi ska till pappa på kvällen brukar han göra det mesta, men jag tar med mig lite gott. Förra året var det godis, och detta året blir det nog revbenspjäll och bröd. Jag är ju lite tråkig och tycker inte särskilt mkt om julmat. Äter egentligen bara skinka, potatis och köttbullar. Inget annat smakar. Ja och så nötter i massor, choklad, drycker och annat onyttigt som jag aldrig äter annars. Men jag gör det mesta, griljerar skinka osv osv. Men däremot brukar vi köpa köttbullar och allt sånt, men i år ska jag nog göra egna. Om vi har jansson så är det inte jag som gör den för det klarar jag inte av, är så ***** äckligt :P

    När vi var mindre var vi på dopp i grytan hos farmor och farfar och då gjorde dom allt. Och förr hade vi alltid middag hos mormor på annandagen med ungsekt lax, världens bästa sås och annat gott. Serverades även tunga på bordet men det åt bara några av oss. Sedan gjorde hon alltid risalamalta till efterätt. Men nu har hon slutat med det, det är för mycket att göra och hon blir så stressad och nojig tyvärr. Kanske ska göra det istället, så vi ändå får våran mysiga middag.

  • Vetebullen 4 november 2009

    Vi gör det mesta själva eftersom vi tycker det är kul men vi har inte allt på bordet på samma gång
    utan fördelar det över julhelgen. :D:D

    Detta gör vi själva:

    Skinkan som görs i lergryta, se i mina recept
    Janssons frestelse
    Brunkål
    Korvkaka eller Leverlåda, finns också bland mina recept
    Leverpastej på rådjurslever
    Rådjurssadel gjord i lergryta
    Kycklingaladåb
    Rimmad lax
    Brysselkålsgratäng, finns i mina recept
    Köttbullar, finns också i mina recept
    Senap
    Risgrynsgröt
    Ris á la Malta med jordgubbssylt ( inte saftsoppa )
    Plommonkräm med vispad grädde
    Fruktkaka, finns i mina recept
    Uppåkrakakor, finns i mina recept

    ja det är vad jag kommer på just nu :):)

  • gourmet-eva 4 november 2009

    Skrivet av saralandqvist den 4 nov 2009

    Förutom en massa andra rätter som redan är nämda brukar vi ha långkål. Det är verkligen jätte gott! Lärde mig det i Skåne.

    Långkål är ett måste i min familj också, det har vi haft så länge som jag kan komma ihåg, sedan har jag fört vidare det till min man och hans familj...
    Annars har vi de klassiska rätterna: skinka, köttbullar, prinskorv, gravad lax, sillar, janssons, saltrulle, apelsinris(ris á la Malta med apelsiner i ). Och russinsoppa till risgrynsgröten, en soppa på russin som kokats i blötläggningsvattnet och socker....(låter kanske lite äckligt men är faktiskt väldigt gott!(Y)
    Ofta har vi en ny rätt varje år och så tar vi bort förra årets nyhet(om inte den blev en dunderhit förstås...)
    Äsch, vad knasigt det blev nu, ser ut som om "saralandqvist" skrivit allt detta, hoppas ni fattar ändå

  • gourmet-eva 4 november 2009

    en sak till som är rätt viktigt är mandelmusslor fyllda med grädde och en god sylt, det gjorde alltid min mormor när hon levde och det är en kul grej att föra vidare

  • gourmet-eva 4 november 2009

    Skrivet av gourmet-eva den 4 nov 2009

    en sak till som är rätt viktigt är mandelmusslor fyllda med grädde och en god sylt, det gjorde alltid min mormor när hon levde och det är en kul grej att föra vidare

    Hemmagjord senap brukar min man göra,efter ett gammalt recept som en syster till min mormor alltid gjorde.
    Jisses, det blir en hel del...!

  • The_mama97mia 4 november 2009

    För varje år som går försöker jag att dra ner på allt julmateri.
    Jag tar inte bort några rätter, men vi sprider ut ätandet på fler dagar.
    Ett julmåste eller två är BRUNKÅL, och Kålrotslåda. Julskinka så klart men den kan jag inte hålla mig med - måste göras o provsmakas innan.
    Min morbror brukar göra egen kanongod och stark senap, om jag har varit snäll kan jag få en burk i julklapp.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.