Juldagsmiddag

Dela
Vi träffas varje år hos någon i familjen på juldagen och äter god mat dock inte julmat. Det enda som vi har kvar sen min pappa ordnade den här middagen är marängswiss som alla älskar.
I år är det min tur för att ordna middag och då vi är ganska många ca 13 st så ska det helst vara gratäng el gryta tycker jag som man kan göra mycket av och inte tar för lång tid. Får inte innehålla fisk, nötter, mandel då det finns allergiker så jag har tänkt kycklingfile el fläskfile men kan inte komma på något / några bra rätter. Har ni några tips att ge mig ?
Vi hade ett 70 års kalas för inte så länge sedan med 30 personer. Vi struntade i förrätten och hade drink med snittar och snacks, därefter burgundisk köttgryta som är väldigt kraftfull och inte speciellt svår eller omständig att göra, den står på sppisen i tre timmar, that's all she wrote. Många var äldre så vi tog potatis istället för ris, vi köpte bröds som vi gräddade klart i ugnen ost smör och en sallad(att döma av )resterna var det rätt inga veganer på festen:-)

ris ala malta till efterrätt kanske?

Lisas falska filé

Min svärmor bjöd på detta för några år sedan och jag har i min tur lagat det flera gånger. Många har trott att det är fläskfile i.

Skrivet av malisg, 20 feb 2008

 


detta brukar jag göra fast med fläskfilé istället för färs när vi är många. Hasselbackspotatis till. Alltid lika uppskattat och går att förbereda. Bara att gratinera när gästerna anlänt
www.matklubben.se/recept/herrgaardskyckling_a_la_husse_17836.html
det här är nåt som är gott o lätt att förbereda, om jag skulle laga till många så skulle jag kanske inte göra hela filéer, utan dela dem i två-tre bitar?

Annars är ju thaikyckling typ i grön curry nåt som kan vara lätt att uppskatta efter julmat.
Har några recept på det hos mig, men finns flera på MK.
Här kommer tre förslag som brukar gå hem hos mina gäster. Hoppas det kan vara något.

Fläskfilégryta allt i ett

Om det blir något över så är detta en utmärkt rätt att ta med i matlådan.

Skrivet av pihal, 13 sep 2011

 

Fläskfilé i dillsenapssås

Dill är en underbar krydda som smakar ljuvligt också till fläskfilé.

Skrivet av pihal, 13 sep 2011

 

Biffgryta, Flamländsk

Detta är ett av mina absoluta favoritrecept genom tiderna. Med ett kött så mört att det nästan smälter i munnen.

Skrivet av pihal, 14 mar 2011

 
Jag delar mer än gärna med mig av några av mina recept, kanske något kan passa. Det är ju bara att dubbla som du vill.

Amoz oktobergryta.

En mycket smakrik gryta lite åt det asiatiska hållet men ändå mild och mjuk. Hoppas ni ska gilla den precis som vi gjorde. Alltid roligt att prova sig fram till ett bra recept.

Skrivet av amoz, 8 oct 2011

 



Amoz portergryta.

Denna gryta är minst lika god dagen efter. En mustig och supergod gryta.

Skrivet av amoz, 10 oct 2010

 


Amoz festliga fläskfilé.

En rätt som följ med familjen i många år och som är både snabb och lätt att fixa.

Skrivet av amoz, 18 jun 2011

 


Amoz gyllengula gratäng.

Visst är det roligt då det blir ett bra resultat när man "snor" ihop ett eget recept! Hoppas ni också ska gilla det!

Skrivet av amoz, 18 sep 2010

 


Amoz himmelska filé

Oh, vad gott det blev! Så roligt när man lyckas få till det . Hoppas ni också ska gilla mitt recept.

Skrivet av amoz, 27 may 2011