Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saftiga lussebullar?

  • 8 december 2003

    Är det någon som har ett riktigt saftigt och gott recept på lussebullar. Mina blir alltid så torra.

  • 11 december 2003

    Jag brukar ta det receptet som står på vetemjölspaketet (för vanlit vetebröd) Ta tre påsar saffran, minst (bäst resultat med saffran lär man få om man stöter saffran med en sockerbit i en mortel. Var snål med mjölet, för mycket mjöl gör alltid torra bullar. Dessutom har jag läst någonstans att man ska öka på både socker och saffranmängd för att få saftiga lussebullar.

  • Modesty_b 18 september 2007

    Vill man ha lussebullar som håller sig saftiga så kan man blanda i kesella i degen.Gör susen!:)

  • Boddan 12 november 2007

    Hej!

    Jag har alltid i kesella, äkta smör och jäst för söta degar. Jag brukar även ha i russin i degen. Jag har även lite mindre mjöl än vad det ska vara i degen, så min deg är lös, och lite kletig när den skall jäsa. Precis bara så den släpper från bunkens kanter.
    När degen har jäst klart så knådar jag den inte mycket, nästan inget alls, stjälper bara upp den på bordet och rullar runt den några gånger, jag vill ha alla jäsblåsor kvar, hörde det på ett matprogram på TV en gång.
    Mina lussekatter blir alltid saftiga och goda.

    50 g (1 pkt) jäst för söta degar
    150 g margarin eller smör
    5 dl mjölk
    1 burk (250 g) kesella
    2 pkt (à 0,5 g) saffran
    1½ dl socker
    ½ tsk salt
    ca 17 dl vetemjöl

  • Okänd 12 november 2007

    Jag bakar ut som vanliga bullar och fyller dom med smör,mandelmassa,vaniljsocker och kanel el. kardemumma.Pensla med ägg och pärlsocker.Det blir supergott.Hälsningar Liliane

  • Lilljeppe 12 november 2007

    Tack för receptet. Lär kanon gott(Y)Det ska jag testa. Vem vet? Kanske slipper ungarna torra lussebullar i år:p
    MVH
    Lena

    Skrivet av Boddan den 12 nov 2007

    Hej!

    Jag har alltid i kesella, äkta smör och jäst för söta degar. Jag brukar även ha i russin i degen. Jag har även lite mindre mjöl än vad det ska vara i degen, så min deg är lös, och lite kletig när den skall jäsa. Precis bara så den släpper från bunkens kanter.
    När degen har jäst klart så knådar jag den inte mycket, nästan inget alls, stjälper bara upp den på bordet och rullar runt den några gånger, jag vill ha alla jäsblåsor kvar, hörde det på ett matprogram på TV en gång.
    Mina lussekatter blir alltid saftiga och goda.

    50 g (1 pkt) jäst för söta degar
    150 g margarin eller smör
    5 dl mjölk
    1 burk (250 g) kesella
    2 pkt (à 0,5 g) saffran
    1½ dl socker
    ½ tsk salt
    ca 17 dl vetemjöl


  • Hannsi 13 november 2007

    vad ska ugnen vara på och hur länge ska dom gräddas?
    mvh Hanna

  • 22 november 2007

    Det viktiga när man ökar på "godiset" i bulldegen, med t ex Kesella, är att man också ökar på mängden jäst, så degen orkar jäsa. Satsa också på bra råvaror, riktigt smör, mjöl av god kvalitét osv.

    Mitt recept, som blir jättesaftiga, lätta och fina lussekatter, c:a 100 st, är såhär:

    3 pkt jäst (150 g)
    4-5 pkt saffran -efter smak
    200 g smör
    9 dl mjölk
    1 dl kaffegrädde
    2 burkar kesella gourmé
    2 dl socker eller motsvarande vit baksirap
    2 ägg
    1 tsk salt
    c:a 3 l ( 1,8 kg) vetemjöl

    Gör precis som vanligt, men tänk på att degen ska vara ganska lös när du gör den och ställer den på jäsning! Den tjockar liksom på sig när den jäser. Gör du den fast från början får du garanterat torra, tunga lussekatter ( eller vanliga bullar om det är det du bakar). Prova också att grädda någon minut kortare tid än du tror. Bullarna ska vara lätta och luftiga, precis precis färdiggräddade.

  • 22 november 2007

    Skrivet av Hannsi den 13 nov 2007

    vad ska ugnen vara på och hur länge ska dom gräddas?
    mvh Hanna


    250 graders ugn, grädda mitt i ugnen, tid på minuten är svårt att säga, beror på ugnen, du får hålla noga koll tills du lär dig din ugn, och ta ut dem lite lite innan du tror att de är färdiga, de ska ju bara ha fått färg, inte vara bruna.

  • Hannsi 22 november 2007

    okej tack så hemskt mycket då blir det lussebullar snart då:)

  • Lilljeppe 23 november 2007

    Skrivet av Vivvan den 22 nov 2007

    Det viktiga när man ökar på "godiset" i bulldegen, med t ex Kesella, är att man också ökar på mängden jäst, så degen orkar jäsa. Satsa också på bra råvaror, riktigt smör, mjöl av god kvalitét osv.

    Mitt recept, som blir jättesaftiga, lätta och fina lussekatter, c:a 100 st, är såhär:

    3 pkt jäst (150 g)
    4-5 pkt saffran -efter smak
    200 g smör
    9 dl mjölk
    1 dl kaffegrädde
    2 burkar kesella gourmé
    2 dl socker eller motsvarande vit baksirap
    2 ägg
    1 tsk salt
    c:a 3 l ( 1,8 kg) vetemjöl

    Gör precis som vanligt, men tänk på att degen ska vara ganska lös när du gör den och ställer den på jäsning! Den tjockar liksom på sig när den jäser. Gör du den fast från början får du garanterat torra, tunga lussekatter ( eller vanliga bullar om det är det du bakar). Prova också att grädda någon minut kortare tid än du tror. Bullarna ska vara lätta och luftiga, precis precis färdiggräddade.


    Menar du då att Boddan har för lite gäst i sin deg??:o

    MVH
    Lilljeppe

  • Jessika 23 november 2007

    Har ett som jag fått från Viktväktarna. Det tycker i alla fall jag blir jätte bra. Jag lägger in det bland mina recept under dagen så förhoppningsvis kommer det upp under helgen. (Lussebullar a'la VV)

  • Boddan 23 november 2007

    Nu har jag lagt in mina lussekatter på Matklubben, så in och spar dem bara, lovar att de är supergoda:p

  • Boddan 23 november 2007

    Skrivet av Lilljeppe den 23 nov 2007

    Skrivet av Vivvan den 22 nov 2007

    Det viktiga när man ökar på "godiset" i bulldegen, med t ex Kesella, är att man också ökar på mängden jäst, så degen orkar jäsa. Satsa också på bra råvaror, riktigt smör, mjöl av god kvalitét osv.

    Mitt recept, som blir jättesaftiga, lätta och fina lussekatter, c:a 100 st, är såhär:

    3 pkt jäst (150 g)
    4-5 pkt saffran -efter smak
    200 g smör
    9 dl mjölk
    1 dl kaffegrädde
    2 burkar kesella gourmé
    2 dl socker eller motsvarande vit baksirap
    2 ägg
    1 tsk salt
    c:a 3 l ( 1,8 kg) vetemjöl

    Gör precis som vanligt, men tänk på att degen ska vara ganska lös när du gör den och ställer den på jäsning! Den tjockar liksom på sig när den jäser. Gör du den fast från början får du garanterat torra, tunga lussekatter ( eller vanliga bullar om det är det du bakar). Prova också att grädda någon minut kortare tid än du tror. Bullarna ska vara lätta och luftiga, precis precis färdiggräddade.


    Menar du då att Boddan har för lite gäst i sin deg??:o

    MVH
    Lilljeppe




    Detta verkar ju vara en mycket större deg, mer degvätska bla,, annars vet jag inte.. men 3 pkt jäst lät mycket.. Min jäser då över bunkens kanter, det är en himla fart på degen.. och stora fina jäsblåsor blir det, så mer jäst skulle jag inte våga ha i.. är det inte risk att det smakar för mycket jäst då?

  • 23 november 2007

    Skrivet av Lilljeppe den 23 nov 2007

    Skrivet av Vivvan den 22 nov 2007

    Det viktiga när man ökar på "godiset" i bulldegen, med t ex Kesella, är att man också ökar på mängden jäst, så degen orkar jäsa. Satsa också på bra råvaror, riktigt smör, mjöl av god kvalitét osv.

    Mitt recept, som blir jättesaftiga, lätta och fina lussekatter, c:a 100 st, är såhär:

    3 pkt jäst (150 g)
    4-5 pkt saffran -efter smak
    200 g smör
    9 dl mjölk
    1 dl kaffegrädde
    2 burkar kesella gourmé
    2 dl socker eller motsvarande vit baksirap
    2 ägg
    1 tsk salt
    c:a 3 l ( 1,8 kg) vetemjöl

    Gör precis som vanligt, men tänk på att degen ska vara ganska lös när du gör den och ställer den på jäsning! Den tjockar liksom på sig när den jäser. Gör du den fast från början får du garanterat torra, tunga lussekatter ( eller vanliga bullar om det är det du bakar). Prova också att grädda någon minut kortare tid än du tror. Bullarna ska vara lätta och luftiga, precis precis färdiggräddade.


    Menar du då att Boddan har för lite gäst i sin deg??:o

    MVH
    Lilljeppe

    Nä, hon skriver ju att de blir jättefina, trots att hon har normal mängd degvätska och jäst, men har ökat på med Kesellan. Att man alltid måste vara noga med att öka jästen, speciellt när man tillsätter mer fett läste jag i tidningen VI en gång för länge sedan, de har ju väldigt bra och seriösa matsidor. Sen dess har jag alltid ökat jästmängden till lussebullarna. Kanske i onödan då, tror du?
    Hursomhelst fortsätter jag nog, för de får väldigt beröm. Vanliga degar sätter jag dock med vanlig mängd jäst, och de blir ju bra de med, så nu vet jag inte...

  • Boddan 23 november 2007

    Intressant tycker jag.. Ska prova dessa lussekatter. Tycker att det är kul med nya recept. Lussebullar går åt,:p så jag kan både göra mina egna och testa Vivvans(Y)

  • Lilljeppe 23 november 2007

    Jag gör nog som Boddan, testar båda recepten:p Ungarna blir väl glada om dom får många lussebullar(Y)
    Tack till er båda för recepten. Normalt så köper jag eftersom mina blir så torra, men jag gör ett undantag och testar era recept.:D

    Tack igen
    Lilljeppe

  • marielotta 15 november 2009

    Ett recept jag gjort i många år. Reptet är hittat på www.alltforforaldrar.se julsnack.

    MAMMA BULLDEGS SAFTIGA & FLUFFIGA LUSSEBULLAR

    50 gr jäst
    150 gr riktigt smör
    5 dl gammeldags mjölk
    250 gr Gourmet Kesella
    2 pkt saffran
    2 dl vit brödsirap
    0,5 tsk salt
    drygt 18 dl vetemjöl
    3 tsk bakpulver
    russin
    ägg till pensling

    Lägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!). Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.

    Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.

  • Bumbis 15 november 2009

    Jag gör oxå som marielotta men jag har vanlig mjölk och socker istället för sirap. Dom blir väldigt fluffiga och goda.

  • Vetebullen 15 november 2009

    Vill du ha riktigt goda julbullar så pröva mitt recept nedan
    Var noga med att inte grädda bullarna längre än 12 min i 225 grader och i mitten av ugnen.
    Dom ska vara saftiga. Öka saffransmängden om du vill ha mera smak av det.
    Smaken är som bekant, olika :D Lycka till!
    Vetesnurror med julsmak

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.