Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tips på lyxig nyårsmeny för 40 personer?

  • viskan 18 december 2008

    Här kommer ytterligare en tråd gällande nyår. (Sorry) Vi kommer att bli ca. 35-40 personer hemma hos oss på nyår och jag står för maten. Detta blir en härlig utmaning. Har funderat på detta under en tid nu men har inte riktig landat i en meny som både känns nyårslyxig men ändå förhållandevis enkel att laga för så många personer. Jag behöver alltså tips!!!

    Förutsättningarna är att jag måste hålla mig borta från fisk och skaldjur men annars så är det fritt fram.
    Har tillgång till massor och hjortron och älgstekar som jag tänkte försöka använda mig av.

    Vill inte servera någon gryta eller liknande, det känns för mycket vardag.

    Alla tips är välkomna och jag lovar att berätta hur det gick.

    /M

  • markus 18 december 2008

    Förrätt. Toast med lufttorkad skinka, brie, ruccola, tomat och en balsamreduktion.

    Varmrätt.Gör Tjälknul på älgstekarna. Stoppa in dem frysta i ugnen på ca 75 grader och låt dessa ligga där i 12-15 timmar. Lägg dessa varma i en saltlag med salpeter, salt, socker, svartpeppar och krossade enbär i 4-6 tim. Alternativt..Helstek fläskfilé, billigt och gott och lite "lyxkänsla"...
    Gör en god potatisgratäng, kanske inte fullt lika lyxig men sköter sig själv i ugnen och är lätt att hålla varm.
    Gör en god rödvinssås. Riv gärna i lite mörk choklad i såsen tillsammans med en skvätt balsamvinäger. Ger ett solklart lyft.

    Efterrätt. Hjortronen är ju som bekant ganska goda uppvärmda med lite socker, serverade med glass...

  • Gnurf 18 december 2008

    Oj, 40 personer. Det är ju lite svårt att ge realistiska förslag utan kännedom om din köksutrustning :D Hur många ugnar har du tex? Sval- och kylmöjligheter? Potatisgratäng till 40 personer tex....det blir ju logistik att ta hänsyn till när det är så mkt folk....:D

  • Svesse60 18 december 2008

    Oh hej och hå! 35-40 personer...
    Här har du ett lättlagat recept på en potatis och ostpaj, som skulle passa perfekt! Går att förbereda! Själv bjöd jag på denna när vi hade kräftskiva och den blev mycket uppskattad!

    Potatis och ostpaj

  • The_mama97mia 18 december 2008

    Hej och hå, 35-40 personer - hemma hos dig? Jösses, ni måste ha stort!
    Jag håller med lite av det ovanstående skrivare sagt, tjälknöl är väl toppen, jag har en rödvinsmarinad till den som gör tjälknölen ännu godare men har inget recept här.
    Har du varmluftsugn kan du ju göra många plåtar pot gratäng till???

    Som förrätt/appetizers är det kanske trevligt med ngn sorts fingermat o välkomstdrink, du skriver ju inte heller hur ni ska äta liksom - gående eller sittande bord?
    Jag skulle i fråga om fingermat föreslå börek i cigarrform (förslagsvis ost och eller spenatfyllning) passar alla och är gott till bubbel , som ju är kul att ha som fördrink på nyår tycker jag. Vid tolvslaget räcker det med pommac... :)

    Efterrätt..... pannacotta med hjortrontopping såg jag ngt recept på här, det borde ju passa. Går att förbereda i portionsglas (föreslår engångs...) och förvara kallt, kanske har du en altan elr ngt att ställa ut mat på.

  • Erajscha 18 december 2008

    Om du vill ha trerätters:

    Till förrätt: räkröra på kronärtskocksbotten

    Varmrätt: Tjälknul som tidigare föreslagits är ju utmärkt i det läget. Men potatisgratäng kan ju vara lite klurigt till så många. En kall potatispaté kanske kan funka? Särskilt med varm sås och varma grönsaker till.

    Efterrätt: Hjortroncheescake kunde kanske vara något?

    Annars kan man ju tänka sig en buffé med kallskuret kött, paj, potatissallad (jag gör en med fetaost, bladspenat och sockerärtor som känns lite lyxigare) skaldjurskrustader mm

  • viskan 19 december 2008

    Tack alla ni för goda idéer!
    Vi kommer att ha servering vid sittande bord och jag satsar på en tre rätters meny plus fördrink med tilltugg. Fördrinken är naturligtvis chamapgne eller cava på nyår!

    I nuläget så ser menyn ut så här:
    Jordärtkockssoppa med vit choklad och chilicrisp (Soppan kan man koka dagen innan och bara värma vid servering)
    Tjälknul med portvinssås, potatisgratäng och hjortonsalsa. (Även detta kan förberedas, värmas och läggas upp på varma tallrikar)
    Hjortronparfait alt. pannacotta med hjortron topping. (Perfekt att lägga upp i portionsskålar och bara piffa till vid servering)

    Jag har tur för vi har ganska stort (annars skulle vi inte ge oss på detta projekt) vi får alla plats i vårt vardagsrum om vi ställer borden i hästsko. Jag har gott om kylförvaring, köket är stort men det är bara en ugn så det blir den stora utmaningen. Har en god vän som är kock på en kursgård så jag får låna kokkärl och bläck av dem, vilket underlättar en hel del.

    Tack för tipsen, återkommer med resultatet. Vi får se om det blir succé eller katastrof..:)
    Gott nytt år!

  • kfors 19 december 2008

    Hej
    Eftersom du har älg stek så skulle jag föreslå en vinbärsstek till huvudrätt.
    Enkel att göra sköter sig själv :) av skyn får man en vansinnigt god sås.
    Till det skulle jag ha potatisgratäng.

    Till efterrätt skulle jag göra någon cheesecake

    Bägge dessa går ju att förebereda

    MVH kfors(Y)

  • viskan 15 januari 2009

    Gott nytt år allesammans!
    Vår nyårsfest ligger nu några veckor tillbaka och tänkte jag skulle berätta vilken meny vi till slut valde.

    Fördrink; Limoncello di Capri, Codorniu, lime, sodavatten
    Snittar: Crostinis med rökt lax och pepparotsyogurt, kronärtskocka och rödlökscreme, olivcreme med soltorkad tomat.

    Förrätt; Jordärtskockssoppa med citrongrillad pilgrimsmussla och tunnbrödchips.
    Dryck; Anna de Codorniu, Spanien

    Varmrätt; Trippelmarinerad tjälknöl med västerbottens potatisgratäng, madeirasky, västerbottens bakad tomat och sparris.
    Dryck; Villa Puccini, Italien

    Dessert; Hjortronparfait med marängströssel
    Dryck; Vinsanto del Chianto Classico, Italien (finns inte på systemet)

    Därefter serverades kaffe, avec och choklad tryffel.

    Det blev en fantastiskt lyckad fest utan fadäser i köket. Är lite besviken på pilgrmsmusslorna som var svåra att få till perfekt då de ska grillas a la minute. Att servera Cava till soppan fungerade alldeles utmärkt och var en tervlig början på nyårsmiddagen, dessutom hade jag cava i soppan. Tyvärr fanns inte det tänkta vinet till huvudrätten men det gick bra i alla fall.

    En lyckad kväll och en bra start på det nya året!

  • kfors 15 januari 2009

    WOW (Y)
    Den nyårsfesten skulle jag vilja varit
    på. Förstår att allt blev lyckat.
    MVH kfors:D

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.