Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vegetariskt julbord

  • umen 7 november 2007

    Kan någon hjälpa mig.......:(
    Vi får en gäst till jul som är vegeterian. Vad kan jag servera på bordet tillsammans med den vanliga julmaten, så gästen känner sig hemma?

  • kirunabo 8 november 2007

    Det är inte så omständigt som du tror. Min son är vegetarian, inte vegan det vill säga han äter fisk men inget som har med kött att göra. Det finns att köpa qournfärs eller veg-köttfärs som man kan göra köttbullar av. Efter som skinka inte är på hugget brukar jag göra i ordning quornfile som jag lägger i marinad och steker upp i olja. Sedan kan man göra en mycket med grönsaker och pajer. Vill man inte ödsla tid på så omständiga rätter så varför inte fyllta papriker. Det finns mycket halvfabrikat i frysarna som är vegetariska. potatis. Ta först reda på om han vegan eller vegetarian ! äter han fisk, ägg, mjölk.
    Kristin

  • imse 8 november 2007

    Skrivet av umen den 8 nov 2007

    Kan någon hjälpa mig.......:(
    Vi får en gäst till jul som är vegeterian. Vad kan jag servera på bordet tillsammans med den vanliga julmaten, så gästen känner sig hemma?


    Hej
    Om ni själva tycker der är o.k med lite grönt på julbordet så är grönkålen en personlig favorit. Gör en god sallad med den och tillsätt rödlök i tunna ringar, torkad frukt och lite nötter. Ringla över lite honungsvinägrette.(balsamvinäer,honung&olja)
    Grönkålspaj - en äggstanning över det hela om gästen äter ägg.
    Kålrot är en annan gosak som passar bra till julbordet. Finsk kålrotslåda kan du söka på nätet.
    En gratäng med andra rotsaker skulle även jag bli gla i.
    Lycka till!!/:)

  • umen 8 november 2007

    :) Tack för hjälpen...........Fisk etc. går bra. Det är kött som är boven. Nu vet jag i vilken riktning jag ska tänka.

  • ThomasP 9 november 2007

    Har hört att man kan göra "Julskinka" av kålrot som förmodligen kokas och sedan gratineras som vanligt//Thomas

  • fire_starter 11 augusti 2008

    Skrivet av kirunabo den 8 nov 2007

    Det är inte så omständigt som du tror. Min son är vegetarian, inte vegan det vill säga han äter fisk men inget som har med kött att göra. Det finns att köpa qournfärs eller veg-köttfärs som man kan göra köttbullar av. Efter som skinka inte är på hugget brukar jag göra i ordning quornfile som jag lägger i marinad och steker upp i olja. Sedan kan man göra en mycket med grönsaker och pajer. Vill man inte ödsla tid på så omständiga rätter så varför inte fyllta papriker. Det finns mycket halvfabrikat i frysarna som är vegetariska. potatis. Ta först reda på om han vegan eller vegetarian ! äter han fisk, ägg, mjölk.
    Kristin


    Tänkte bara förtydliga att man inte är vegetarian om man äter fisk, för vad jag vet så har fisken ögon och ett ansikte och en vegetarian äter ingenting med varken ögon eller ett ansikte. Fisk och kycklingätare är "fusk-vegetarianer".

  • TessaA 14 november 2008

    Är man vegetarian äter man ju egentligen inte vissa ostar etc. då det innehåller löpe. Rent tekniskt äter man ju inte heller ägg.

    Eftersom personen äter fisk finns det ju massor av olika sorters lax eller strömming som man kan göra. Jag är inte vegetarian men äter inte kött förutom fisk. Jag brukar göra quornköttbullar, senapsgriljerad quornfile, kålrotsgratäng, jansson (går ju även bra att göra utan fisk), saffranspaj med grönsaker, grönkålspaj, rödkålsslaw osv osv... Sök på google efter vegetarisk julmat så borde du hitta massor!

  • irko 14 november 2008

    Skrivet av ThomasP den 9 nov 2007

    Har hört att man kan göra "Julskinka" av kålrot som förmodligen kokas och sedan gratineras som vanligt//Thomas


    Ja det stämmer! Jag gör det på mitt jobb till de barn som är vegetarianer.
    Man skalar kålroten och kokar den i grönsaksbuljong tills den blir mjuk (koka inte förlänge för då blir det bara mos när man ska skiva den senare), Sen griljerar du den som vanlig skinka dvs med senap, ägg och ströbröd. Skiva upp den och servera kall eller varm.(Y)

  • irko 14 november 2008

    Skrivet av fire_starter den 11 aug 2008

    Skrivet av kirunabo den 8 nov 2007

    Det är inte så omständigt som du tror. Min son är vegetarian, inte vegan det vill säga han äter fisk men inget som har med kött att göra. Det finns att köpa qournfärs eller veg-köttfärs som man kan göra köttbullar av. Efter som skinka inte är på hugget brukar jag göra i ordning quornfile som jag lägger i marinad och steker upp i olja. Sedan kan man göra en mycket med grönsaker och pajer. Vill man inte ödsla tid på så omständiga rätter så varför inte fyllta papriker. Det finns mycket halvfabrikat i frysarna som är vegetariska. potatis. Ta först reda på om han vegan eller vegetarian ! äter han fisk, ägg, mjölk.
    Kristin


    Du har så rätt så fire_starter !

    Tänkte bara förtydliga att man inte är vegetarian om man äter fisk, för vad jag vet så har fisken ögon och ett ansikte och en vegetarian äter ingenting med varken ögon eller ett ansikte. Fisk och kycklingätare är "fusk-vegetarianer".

  • boz1965 14 november 2008

    Skrivet av fire_starter den 11 aug 2008

    Skrivet av kirunabo den 8 nov 2007

    Det är inte så omständigt som du tror. Min son är vegetarian, inte vegan det vill säga han äter fisk men inget som har med kött att göra. Det finns att köpa qournfärs eller veg-köttfärs som man kan göra köttbullar av. Efter som skinka inte är på hugget brukar jag göra i ordning quornfile som jag lägger i marinad och steker upp i olja. Sedan kan man göra en mycket med grönsaker och pajer. Vill man inte ödsla tid på så omständiga rätter så varför inte fyllta papriker. Det finns mycket halvfabrikat i frysarna som är vegetariska. potatis. Ta först reda på om han vegan eller vegetarian ! äter han fisk, ägg, mjölk.
    Kristin


    Tänkte bara förtydliga att man inte är vegetarian om man äter fisk, för vad jag vet så har fisken ögon och ett ansikte och en vegetarian äter ingenting med varken ögon eller ett ansikte. Fisk och kycklingätare är "fusk-vegetarianer".



    FEL, FEL, FEL!!!

    Det finns olika grader av vegetarianism:

    Vegetarian: Äter inga animaliska produkter.
    Laktovegetarian: äter även mejeriprodukter
    Lakto-ovo-vegetarian: äter, förutom mejeriprod., även ägg.
    Ovo-vegetarian: äter ägg, men inte mejeriprod.
    Demi-vegetarian: äter allt utom charkprod.

    Dessa är de huvudsakliga grupperna, men det finns fler.
    Att utnämna folk till "fuskvegetarianer" tycker jag är otroligt trångsynt.

    Dessutom är det du beskriver veganism och INTE vegetarianism - stor skillnad.
    Läs på lite innan du uttalar dig.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism

  • Linlock 14 november 2008

    Var själv vegetarian i ganska många år. Till jul gjorde jag bland annat alltid grönkål- och ädelostpaj. Den lever kvar på julbordet fast jag numera äter kött(Y)

  • Linlock 14 november 2008

    Var själv vegetarian i ganska många år. Till jul gjorde jag bland annat alltid grönkål- och ädelostpaj. Den lever kvar på julbordet fast jag numera äter kött(Y)

  • Herr_Falukropp 14 november 2008

    Jag är inte så insatt i det där, men jag har också för mig att det finns olika grupper av vegetarianer. Enligt det jag har läst mig till är det inte enbart svart och vitt.

  • irko 14 november 2008

    Skrivet av boz1965 den 14 nov 2008

    Skrivet av fire_starter den 11 aug 2008

    Skrivet av kirunabo den 8 nov 2007

    Det är inte så omständigt som du tror. Min son är vegetarian, inte vegan det vill säga han äter fisk men inget som har med kött att göra. Det finns att köpa qournfärs eller veg-köttfärs som man kan göra köttbullar av. Efter som skinka inte är på hugget brukar jag göra i ordning quornfile som jag lägger i marinad och steker upp i olja. Sedan kan man göra en mycket med grönsaker och pajer. Vill man inte ödsla tid på så omständiga rätter så varför inte fyllta papriker. Det finns mycket halvfabrikat i frysarna som är vegetariska. potatis. Ta först reda på om han vegan eller vegetarian ! äter han fisk, ägg, mjölk.
    Kristin


    Tänkte bara förtydliga att man inte är vegetarian om man äter fisk, för vad jag vet så har fisken ögon och ett ansikte och en vegetarian äter ingenting med varken ögon eller ett ansikte. Fisk och kycklingätare är "fusk-vegetarianer".



    FEL, FEL, FEL!!!

    Det finns olika grader av vegetarianism:

    Vegetarian: Äter inga animaliska produkter.
    Laktovegetarian: äter även mejeriprodukter
    Lakto-ovo-vegetarian: äter, förutom mejeriprod., även ägg.
    Ovo-vegetarian: äter ägg, men inte mejeriprod.
    Demi-vegetarian: äter allt utom charkprod.

    Dessa är de huvudsakliga grupperna, men det finns fler.
    Att utnämna folk till "fuskvegetarianer" tycker jag är otroligt trångsynt.

    Dessutom är det du beskriver veganism och INTE vegetarianism - stor skillnad.
    Läs på lite innan du uttalar dig.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism

    Alltid samma tjafs i trådarna! trist!

  • anluk 14 november 2008

    Skrivet av Linlock den 14 nov 2008

    Var själv vegetarian i ganska många år. Till jul gjorde jag bland annat alltid grönkål- och ädelostpaj. Den lever kvar på julbordet fast jag numera äter kött(Y)


    Det lät gott lägg gärna in receptet.




    Finsk morotslåda

    Här kommer 2 förslag.

  • Herr_Falukropp 14 november 2008

    Alltid samma tjafs i trådarna! trist!


    Trist också att folk orkar kommentera det de uppfattar som "tjafs"

  • monac 14 november 2008

    En mycket god och trevlig rätt som brukar finnas på vårt julbord är grillad aubergin skivor som man lindar in feta ost i. super gott!:)(om nu din/dina gäster äter laktovegetariskt dv.s.
    Eller måste det likna traditioenell julmat så gör hasselnötsbullar,soyakorv som man delar och snittar i änderna som prinskorv.
    Jansson kan man ju oxå göra i alla möjliga former(kanske med lite stekt ostronskivling i isf. )

    lycka till...kommer säker på fler tips om jag får fundera en stund(Y)

  • boz1965 14 november 2008

    Moussaka på quornfärs. Det (bland annat) brukar jag bjuda syrran och hennes döttrar på när de kommer på besök. Bara att ersätta lammfärsen med samma mängd quornfärs, busenkelt.

  • boz1965 14 november 2008

    Skrivet av Herr_Falukropp den 14 nov 2008

    Alltid samma tjafs i trådarna! trist!


    Trist också att folk orkar kommentera det de uppfattar som "tjafs"


    Kunde inte sagt det bättre själv!

  • 14 november 2008

     

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.