{struggle}HJÄLP Jag är i stort behov av att få hjälp med att hitta en ersättning till julskinkan . Min sons fästmö är vegeterian och ska fira julafton hos oss för första gången .Paniken är på väg,vad ska jag göra för rätteer ,baraaa sallader vrkar inte kul .Hoppas på tips från er mina vänner {nailbiting}
fredrikp4 december 2013
Men det är väl bara att laga ett vanlig julbord, fast med lite fler vegetariska alternativ? (Inte skall ni behöva avstå från julskinkan bara för att hon inte äter kött. Fast det var det väl inte frågan om hoppas jag(?).)
Ett tips är att snegla lite på det finska julbordet, dom har lådor som morotslåda och kålrotslåda som båda är utan kött. Lite beroende på recept så kan dom innehålla ägg och mjölk, men det finns säkert en variant utan det om hon inte ens äter det.
Finns väl tofu-korvar och tofu-"köttbullar" och annan köttimitation som ni kan ha också.
husmusen884 december 2013
Det finns vegetarisk julskinka, har för mig att det är tofu och kostar en del, men ska tydligen vara ätbar om man gratinerar den som en vanlig julskinka. Den kommer från Astrid och aporna. En del griljerar kålrot istället för skinka (jag avskyr kålrot så jag tycker det är urk {sick} )
Man kan även göra egen om man är lite pysslig http://minabestyr.blogspot.se/2009/12/vegetarisk-julskinka.html
eller VEGETARISK JULSKINKA
Sojafärs / quornfiléer
3 ägg
2 dl potatismospulver
1 dl rödbetssaft (för att ge färg)
Senap
1 dl ströbröd
3 dl vatten
3 buljongtärningar
Gör så här:
Ta sojafärs eller quornfiléer, mixa ihop med 3 ägg och potatismospulver. Tillsätt rödbetssaft, några matskedar senap och ströbröd, blanda samman. Koka vatten med buljongtärningar och rör om. Provsmaka och tillsätt mer senap och rödbetssaft om det behövs.
Forma smeten till önskad form och tillaga i ugnen på 225 grader i minst 40 minuter. Pensla som "vanlig" skinka och låt stå i ugnen ca 15 minuter till tills den har fått fin färg."
husmusen884 december 2013
Linsbiffar istället för köttbullar är ju oxå ett alternativ tex :)
För tips kanske du kan kika här? http://www.vegetariskt.com/vegetariskt_julbord.asp
nivanova4 december 2013
Skrivet av fredrikp den 4 dec 2013
Men det är väl bara att laga ett vanlig julbord, fast med lite fler vegetariska alternativ? (Inte skall ni behöva avstå från julskinkan bara för att hon inte äter kött. Fast det var det väl inte frågan om hoppas jag(?).)
Ett tips är att snegla lite på det finska julbordet, dom har lådor som morotslåda och kålrotslåda som båda är utan kött. Lite beroende på recept så kan dom innehålla ägg och mjölk, men det finns säkert en variant utan det om hon inte ens äter det.
Finns väl tofu-korvar och tofu-"köttbullar" och annan köttimitation som ni kan ha också.
Det var ersättning till HENNE som var frågan !!!!
rosatalo4 december 2013
Jag har aldrig förstått varför man som vegetarian vill att maten ska likna korv, köttfärs, biff od. Behöver julskinkan ersättas? Kan man inte bara lägga till ett par fler vegetariska rätter. Finska lådor som en föreslår är alldeles förträffliga, bifogar ett recept på morotslåda, jag har aldrig i muskot som det står i receptet så det är onödigt. Finsk morotslåda
pihal4 december 2013
Har också nyss fått en vegetarian i släkten, Så det är bara att lära sig att laga vegetariskt. Jag tycker att du kan fråga henne vad hon brukar ha på jul. Annars skulle jag satsa på lådor som några föreslagit, kanske en potatisgratäng med t ex soltorkade tomater i. Här har jag ett recept på en jansson som är vegetarisk och smakar jättegott. Svampjansson
EidAn014 december 2013
Ett tips är att griljera och ugnsbaka en kålrot eller rotselleri på samma sätt som med julskinkan. Supergott till resten av julmaten och inte onödigt krångligt. :)
Veranne4 december 2013
Kul att någon tar upp vegetariska julbordsrätter. Jag är inte vegetarian men tycker det blir för tungt och ensidigt med bara en massa kött och sill. På vårt julbord finns alltid sådant som marinerade kidneybönor, svampomelett och ärtsallad.
AngieH4 december 2013
Vi kommer försöka ha mer grönt på vårt julbord i år, inte för att någon är vegetarian utan för att det blir så himla tungt med bara kött, kött, kött. Så vi slopar prinskorvar och revben och satsar på grönkålspaj, rödbetssallad med kokta rödbetor och chevreost, hemlagad rödkål, Stekt brysselkål med valnötter och granatäpple och lite annat smått och gott.
Äter hon fisk så har hon ju dessutom sill och lax att ta till!
vill också tillägga att jag tycker du verkar vara en härlig svärmor som ämnar göra dig omaket att komma på "roliga" rätter till henne istället för att bara låta henne äta potatis och knäckemacka!
I Finland äter man också något som kallas rosolli. Det är en sallad som är gjord på inlagda rödbetor,kokt potatis, saltgurka och äpple(detta är grunreseptet, men man kanju bygga på med sånt man tycker om). Allt detta skärs i tärningar och blandas. Mängdrna är ungefär lika mycket av varje. Denhät äts med en sås av vispad grädde (som kan bytas ut till något soja alternativ eller annat vegetariskt). Grädden kryddas med salt och vitpeppar, och färgas med spadet från de inlagda rödbetorna så att det blir rosafärgat.Detta äts till sillen på julbordet, men kan också ätas enbart som sallad.
Varma Julhälsningar Atle Rosendahl Finland
nivanova7 december 2013
Skrivet av rosatalo den 4 dec 2013
Jag har aldrig förstått varför man som vegetarian vill att maten ska likna korv, köttfärs, biff od. Behöver julskinkan ersättas? Kan man inte bara lägga till ett par fler vegetariska rätter. Finska lådor som en föreslår är alldeles förträffliga, bifogar ett recept på morotslåda, jag har aldrig i muskot som det står i receptet så det är onödigt. Finsk morotslåda
Jag fråga inte efter åsikt om vegeterianer utan om ersättning för skinkan {angry-annoyed}
Om inte kan man koka rotselleri i lättsaltat vatten tills den är mjuk men inte sönderkokt och sen göra "julskinka" som vanligt. ska kolla om jag kan hitta receptet :)
Tesslatess9 december 2013
Min farmor brukade gratinera kålrot, och sen gjorde hon en jansson med tartex-pasta istället för anjovis.
Falafel som köttbullar?
Pajer går väl att servera på julbordet?
En colslaw (?) på sillbordet?
De som äter svamp i min familj tycker att inlagd svamp smakar som sill, men jag har inte provat då jag inte riktigt kommer överens med sånt.
Men det borde ju gå att lägga in olika grönsaker i lag och servera?
Eller det finns ju små gurkor i lag, kapris om man gillar det.. Det är ju plockmat.
Det är ju bara fantasin som sätter gränsen och sen kanske hur stort julbord man vill ha.
Pinkyandbrain10 december 2013
http://www.oxon.se/seitan/bake_2.html
http://www.sund.nu/docs/recept/visa.asp?tem=3&rec=164 - gjord på bönor och kikärtor
{struggle}HJÄLP Jag är i stort behov av att få hjälp med att hitta en ersättning till julskinkan . Min sons fästmö är vegeterian och ska fira julafton hos oss för första gången .Paniken är på väg,vad ska jag göra för rätteer ,baraaa sallader vrkar inte kul .Hoppas på tips från er mina vänner {nailbiting}
Men det är väl bara att laga ett vanlig julbord, fast med lite fler vegetariska alternativ? (Inte skall ni behöva avstå från julskinkan bara för att hon inte äter kött. Fast det var det väl inte frågan om hoppas jag(?).)
Ett tips är att snegla lite på det finska julbordet, dom har lådor som morotslåda och kålrotslåda som båda är utan kött. Lite beroende på recept så kan dom innehålla ägg och mjölk, men det finns säkert en variant utan det om hon inte ens äter det.
Finns väl tofu-korvar och tofu-"köttbullar" och annan köttimitation som ni kan ha också.
Det finns vegetarisk julskinka, har för mig att det är tofu och kostar en del, men ska tydligen vara ätbar om man gratinerar den som en vanlig julskinka. Den kommer från Astrid och aporna. En del griljerar kålrot istället för skinka (jag avskyr kålrot så jag tycker det är urk {sick} )
Man kan även göra egen om man är lite pysslig http://minabestyr.blogspot.se/2009/12/vegetarisk-julskinka.html
eller VEGETARISK JULSKINKA
Sojafärs / quornfiléer
3 ägg
2 dl potatismospulver
1 dl rödbetssaft (för att ge färg)
Senap
1 dl ströbröd
3 dl vatten
3 buljongtärningar
Gör så här:
Ta sojafärs eller quornfiléer, mixa ihop med 3 ägg och potatismospulver. Tillsätt rödbetssaft, några matskedar senap och ströbröd, blanda samman. Koka vatten med buljongtärningar och rör om. Provsmaka och tillsätt mer senap och rödbetssaft om det behövs.
Forma smeten till önskad form och tillaga i ugnen på 225 grader i minst 40 minuter. Pensla som "vanlig" skinka och låt stå i ugnen ca 15 minuter till tills den har fått fin färg."
Linsbiffar istället för köttbullar är ju oxå ett alternativ tex :)
För tips kanske du kan kika här? http://www.vegetariskt.com/vegetariskt_julbord.asp
Men det är väl bara att laga ett vanlig julbord, fast med lite fler vegetariska alternativ? (Inte skall ni behöva avstå från julskinkan bara för att hon inte äter kött. Fast det var det väl inte frågan om hoppas jag(?).)
Ett tips är att snegla lite på det finska julbordet, dom har lådor som morotslåda och kålrotslåda som båda är utan kött. Lite beroende på recept så kan dom innehålla ägg och mjölk, men det finns säkert en variant utan det om hon inte ens äter det.
Finns väl tofu-korvar och tofu-"köttbullar" och annan köttimitation som ni kan ha också.
Jag har aldrig förstått varför man som vegetarian vill att maten ska likna korv, köttfärs, biff od. Behöver julskinkan ersättas? Kan man inte bara lägga till ett par fler vegetariska rätter. Finska lådor som en föreslår är alldeles förträffliga, bifogar ett recept på morotslåda, jag har aldrig i muskot som det står i receptet så det är onödigt. Finsk morotslåda
Har också nyss fått en vegetarian i släkten, Så det är bara att lära sig att laga vegetariskt. Jag tycker att du kan fråga henne vad hon brukar ha på jul. Annars skulle jag satsa på lådor som några föreslagit, kanske en potatisgratäng med t ex soltorkade tomater i. Här har jag ett recept på en jansson som är vegetarisk och smakar jättegott.
Svampjansson
Ett tips är att griljera och ugnsbaka en kålrot eller rotselleri på samma sätt som med julskinkan. Supergott till resten av julmaten och inte onödigt krångligt. :)
Kul att någon tar upp vegetariska julbordsrätter. Jag är inte vegetarian men tycker det blir för tungt och ensidigt med bara en massa kött och sill. På vårt julbord finns alltid sådant som marinerade kidneybönor, svampomelett och ärtsallad.
Vi kommer försöka ha mer grönt på vårt julbord i år, inte för att någon är vegetarian utan för att det blir så himla tungt med bara kött, kött, kött. Så vi slopar prinskorvar och revben och satsar på grönkålspaj, rödbetssallad med kokta rödbetor och chevreost, hemlagad rödkål, Stekt brysselkål med valnötter och granatäpple och lite annat smått och gott.
Äter hon fisk så har hon ju dessutom sill och lax att ta till!
vill också tillägga att jag tycker du verkar vara en härlig svärmor som ämnar göra dig omaket att komma på "roliga" rätter till henne istället för att bara låta henne äta potatis och knäckemacka!
http://www.vegetariskt.com/vegetariskt_julbord.asp
http://www.ica.se/recept/vegetarisk-julmat/
http://www.spisa.nu/2.12133/recept/vegetariskt-julbord/
http://www.arla.se/recept/teman/julmat/vegetarisk-julmat/
I Finland äter man också något som kallas rosolli. Det är en sallad som är gjord på inlagda rödbetor,kokt potatis, saltgurka och äpple(detta är grunreseptet, men man kanju bygga på med sånt man tycker om). Allt detta skärs i tärningar och blandas. Mängdrna är ungefär lika mycket av varje. Denhät äts med en sås av vispad grädde (som kan bytas ut till något soja alternativ eller annat vegetariskt). Grädden kryddas med salt och vitpeppar, och färgas med spadet från de inlagda rödbetorna så att det blir rosafärgat.Detta äts till sillen på julbordet, men kan också ätas enbart som sallad.
Varma Julhälsningar Atle Rosendahl Finland
Jag har aldrig förstått varför man som vegetarian vill att maten ska likna korv, köttfärs, biff od. Behöver julskinkan ersättas? Kan man inte bara lägga till ett par fler vegetariska rätter. Finska lådor som en föreslår är alldeles förträffliga, bifogar ett recept på morotslåda, jag har aldrig i muskot som det står i receptet så det är onödigt. Finsk morotslåda
Inspiration? http://www.hilariuslarsson.se/jul/#extra
Om inte kan man koka rotselleri i lättsaltat vatten tills den är mjuk men inte sönderkokt och sen göra "julskinka" som vanligt. ska kolla om jag kan hitta receptet :)
Min farmor brukade gratinera kålrot, och sen gjorde hon en jansson med tartex-pasta istället för anjovis.
Falafel som köttbullar?
Pajer går väl att servera på julbordet?
En colslaw (?) på sillbordet?
De som äter svamp i min familj tycker att inlagd svamp smakar som sill, men jag har inte provat då jag inte riktigt kommer överens med sånt.
Men det borde ju gå att lägga in olika grönsaker i lag och servera?
Eller det finns ju små gurkor i lag, kapris om man gillar det.. Det är ju plockmat.
Det är ju bara fantasin som sätter gränsen och sen kanske hur stort julbord man vill ha.
http://www.oxon.se/seitan/bake_2.html
http://www.sund.nu/docs/recept/visa.asp?tem=3&rec=164 - gjord på bönor och kikärtor
http://astridochaporna.se/produkter/julsknka/