Burkchampinjoner

Skrivet av sofiapersson den 16 feb 2010
...Och då undrar man om de är nån skillnad på de olika märkena eller om de var bara olika klisterlappar för olika företag. Såg flera välkända märken fast med samma svamp.


Det där är intressant...och väldigt vanligt tror jag. Som med bromsbelägg på Biltema eller hos den auktoriserade BMW handlaren...

Och Gnurf - champinjonerna skivades levande - jag har bildbevis


Fruktansvärt!! Ett fall för EU-parlamentet!! Som fruktarian äter jag bara svamp som dött av hög ålder...
Skrivet av Gnurf den 15 feb 2010

Jag har hört att de använder elfösare när de driver på de stackars Champinjonerna ut ur lastbilarna...å tydligen är de inte helt bedövade vid avlivningstillfället. Ohygliga scener spelas upp när de skivas fortfarande LEVANDE!!!

Skrivet av Misty09 den 15 feb 2010

Skrivet av sofiapersson den 15 feb 2010

Jag har varit på en champinjonfabrik i spanien för ca 10 år sen.... Och när man sett hur man gör i fabriken så äter man aldrig nånsin champinjoner på burk kan jag lova..



Hur gör dom, berätta, vill veta !
Vill man ha ett lager hemma så finns det ju numera frusna, funkar jättebra! Rätt mycket vätska bara men det är inget fel på smaken, om något så smakar det mer. Har börjat köpa dom istället för färska. Har ändrat matvanorna sista åren och glömmer lätt bort att äta upp färskvarorna. Tycker burkarna börjat smaka sämre än förut. Vet inte om det är vana eller att dom blivit sämre.
Hmm, jag minns för många år sen när burkchamp var bas- och stapelvara i varje students kök. NU har jag det aldrig hemma, köper sällan färska, eftersom det är bara jag i hushållet som gillar svamp.

Apropå göra egen svamp haha, har jag för mig att det stod i DN ngt år (ej första april) att man skulle gräva ned gamla tidningar o täcka med kompost o jord. Sen skulle man kunna skörda egna champinjoner... Jag har inte testat utan ger mig ut o letar själv under säsong...
Innan färska champinjoner blev så vanliga som idag, var burkarna mycket bättre! Idag är det bara "skit". Vissa recept vill jag ha burkchamp., men jag har misströstat.
Köpte frysna en gång för att testa, Inte nog med att det var mest "böös", en del hade rotstochen kvar! Rensade och stekte, de bara "försvann", inte blev det mycket kvar. Mailade företaget, i Danmark, men fick inte svar över huvud taget! Svagt!
Vilka fjollor ni är

Det luktar inte gott på många ställen där matråvaror tillreds, "it is by design".
Om man lider av hur burkchampinjoner behandlas så är det ju sjysst att veta att färska behandlas ungefär likadant, fast utan tvätt.. Mums.

Om man hänger upp sig på sådana här småsaker hur kan man ens handla frukt eller grönsaker som en massa människor petat på? Hur kan man äta det lokala brödet efter att ens kollega berättat att när han praktiserade i ungdomen så spottade de anställda i degen..

Det riktigt läskiga med maten vi äter -- och något jag förtränger ständigt -- är hur djuren behandlas.
Det är nog mycket man är glad att man inte vet när det gäller olika slags mat och råvaror. Jag använder också olika svamp (burk eller färsk) beroende på vad de ska användas i för rätt och tänker fortsätta med det.

Däremot har jag slutat äta leverpastej efter att vi i högstadiet fick göra egen pastek på hemkunskapen. Fram tills det hade jag tyckt om det. Vi fick även göra egen korv med äkta korvskinn och ... nejtack, inge mer sånt!
Jag var en gång för säkert 30 år sen på en " svampfabrik" man odlade i fyrkantiga kartonger nere i en gruva. Fuktigt , mörkt och svalt.Kartongerna stod staplade i hyllor längs gruvväggarna och det droppade från dom. Kommer tyvärr inte ihåg var, det var på en semester och turister fick betala och gå ner i gruvan. Detta var champinjoner.
Skrivet av Becazinha den 21 mar 2010

Däremot har jag slutat äta leverpastej efter att vi i högstadiet fick göra egen pastek på hemkunskapen. Fram tills det hade jag tyckt om det. Vi fick även göra egen korv med äkta korvskinn och ... nejtack, inge mer sånt!


Sådant är ju så dumt. Men jag har hur som helst alltid gillat lever. Jag som gillar stekt nötlever har väl inte lagat det på sisådär +10 år efter en "happening". Helt plötsligt när jag stod och skivade blev jag äcklad. Sedan dess ingen hemlagad lever.

Kanske är dags för mig att sluta fjolla och laga en mumsig levergryta.
Skrivet av mama97mia den 17 feb 2010

Hmm, jag minns för många år sen när burkchamp var bas- och stapelvara i varje students kök. NU har jag det aldrig hemma, köper sällan färska, eftersom det är bara jag i hushållet som gillar svamp.

Apropå göra egen svamp haha, har jag för mig att det stod i DN ngt år (ej första april) att man skulle gräva ned gamla tidningar o täcka med kompost o jord. Sen skulle man kunna skörda egna champinjoner... Jag har inte testat utan ger mig ut o letar själv under säsong...


Jag tror du tänker på stenmurklor. De kommer om man gräver ner tidningar. Det tar dock ca 10-15 år innan det blir dags att skörda. Fast och andra sidan är de ju giftiga, så jag förstår inte varför man ska odla dem...
Med rätt giftdosering tror jag upplevelsen kan bli psykedelisk och erbjuda en stunds avkoppling från skrikiga ungar för den stressade nutidskvinnan...

Skrivet av Roggan den 27 mar 2010
Jag tror du tänker på stenmurklor. De kommer om man gräver ner tidningar. Det tar dock ca 10-15 år innan det blir dags att skörda. Fast och andra sidan är de ju giftiga, så jag förstår inte varför man ska odla dem...
Skrivet av bakakaka den 15 feb 2010

Jag tycker det är stor skillnad på smaken på färska champinjoner och burkchampinjoner. Därför passar de till olika rätter tycker jag. Jag har recept med burkchamp. där jag inte skulle kunna tänka mig att ha färska istället.


Samma smak tycke r jag man faktiskt KAn få med färska oxå. salta dom skivade "jonerna" i en skål lätt. LÅt dom dra en syund stjälp sen ner dom å låt sjuda i grytan/soppan o.yl. så får man en finare och fylligare smak. En skvätt buljong. av typ kyckling eller grönsaksbuljong hjälper en hel del också =)