Hej igen.
Tycks vara svårt att hitta samma ingredienser här i Finland, som ni har i Sverige. Nu har jag hittat ett brödrecept jag skulle vilja pröva på, men har inte hittat dinkelmjöl i våra "mjölhyllor". Kan någon berätta mig vad dinkelmjöl är? Av vilken sädsort är det gjort?
Tacksam för svar
Igen en liten konfunderad "finne".:o
msmeds29 november 2009
Skrivet av msmeds den 29 nov 2009
Hej igen.
Tycks vara svårt att hitta samma ingredienser här i Finland, som ni har i Sverige. Nu har jag hittat ett brödrecept jag skulle vilja pröva på, men har inte hittat dinkelmjöl i våra "mjölhyllor". Kan någon berätta mig vad dinkelmjöl är? Av vilken sädsort är det gjort?
Tacksam för svar
Igen en liten konfunderad "finne".:o
The_mama97mia29 november 2009
Här finns dinkelmjöl i vanliga "mjölhyllorna", jag har själv inte bakat med det.
"Vårt urvete
Dinkel, eller Spelt som är dess ursprungsnamn ur latinska Triticum Spelta, är vårt urvete och har odlats i mer än 3000 år.
I takt med att industrialiseringen bredde ut sig under 1800-talet minskades användningen av dinkel. Anledningen var att dinkel, som är mer arbetskrävande än t ex vanligt vete, inte längre passade för det rationella industrisamhället. Efter världskrigen i början och mitten av 1900-talet minskade odlingarna ytterligare.
I uppbyggandets tider efter krigen var det kvantitet, inte kvalitet, som gällde. I och med detta tog det vanliga vetet, som gav större skördar, över.
I dagens näringsmedvetna samhälle har dock dinkelvetet fått sin upprättelse och odlas på allt fler platser runt om i världen."
från http://www.pilefood.se/arkiv/2005/n051219_dinkel/dinkel.htm
The_mama97mia29 november 2009
Alltså torde det gå att ersätta med vanligt vetemjöl.
msmeds29 november 2009
Skrivet av mama97mia den 29 nov 2009
Här finns dinkelmjöl i vanliga "mjölhyllorna", jag har själv inte bakat med det.
"Vårt urvete
Dinkel, eller Spelt som är dess ursprungsnamn ur latinska Triticum Spelta, är vårt urvete och har odlats i mer än 3000 år.
I takt med att industrialiseringen bredde ut sig under 1800-talet minskades användningen av dinkel. Anledningen var att dinkel, som är mer arbetskrävande än t ex vanligt vete, inte längre passade för det rationella industrisamhället. Efter världskrigen i början och mitten av 1900-talet minskade odlingarna ytterligare.
I uppbyggandets tider efter krigen var det kvantitet, inte kvalitet, som gällde. I och med detta tog det vanliga vetet, som gav större skördar, över.
I dagens näringsmedvetna samhälle har dock dinkelvetet fått sin upprättelse och odlas på allt fler platser runt om i världen."
från http://www.pilefood.se/arkiv/2005/n051219_dinkel/dinkel.htm
Tusen tack för ett intressant och detaljerat svar. Alltså, jag använder vetemjöl.
Tack ännu en gång!
msmeds29 november 2009
Skrivet av mama97mia den 29 nov 2009
Alltså torde det gå att ersätta med vanligt vetemjöl.
Eller kanske jag använder spelt. Det har vi här i Finland också.
The_mama97mia29 november 2009
ja men,,, problemet löst! samma sak om jag fattar det?
hybrex9 december 2009
Om det är siktat dinkelmjöl så går det bra att byta ut mot vetemjöl. Men om du ska byta ut full-kornsdinkelmjöl så skiljer det sig åt en del
s-8010 januari 2010
Hur är det att baka med dinkelmjöl, finns det någon som har provat?Något man bör tänka på?
sikaal10 januari 2010
Skrivet av s-80 den 10 jan 2010
Hur är det att baka med dinkelmjöl, finns det någon som har provat?Något man bör tänka på?
Hej!
Dinkel/spelt kan bli lite kladdigt, jag brukar ta i lite extra mjöl, men man kan ju ha det i formar. Dinkel är en gammal vetesort med långsamma kolhydrater, så man håller sig mätt längre på det.
Dessa har jag bakat och det ger jättegott bröd!(Y) Dinkel och havrebröd Enkelt dinkelbröd
kattgnag10 januari 2010
Själv köper jag nästan aldrig vanligt vetemjöl längre utan använder i princip uteslutande siktat dinkelmjöl - fungerar i alla lägen: såser, pannkakssmet, brödbak (står det "vetemjöl" i receptet så tar jag bara siktat dinkel utan några omvandlingar eller så) och övrig matlagning.
Hej igen.
Tycks vara svårt att hitta samma ingredienser här i Finland, som ni har i Sverige. Nu har jag hittat ett brödrecept jag skulle vilja pröva på, men har inte hittat dinkelmjöl i våra "mjölhyllor". Kan någon berätta mig vad dinkelmjöl är? Av vilken sädsort är det gjort?
Tacksam för svar
Igen en liten konfunderad "finne".:o
Hej igen.
Tycks vara svårt att hitta samma ingredienser här i Finland, som ni har i Sverige. Nu har jag hittat ett brödrecept jag skulle vilja pröva på, men har inte hittat dinkelmjöl i våra "mjölhyllor". Kan någon berätta mig vad dinkelmjöl är? Av vilken sädsort är det gjort?
Tacksam för svar
Igen en liten konfunderad "finne".:o
Här finns dinkelmjöl i vanliga "mjölhyllorna", jag har själv inte bakat med det.
"Vårt urvete
Dinkel, eller Spelt som är dess ursprungsnamn ur latinska Triticum Spelta, är vårt urvete och har odlats i mer än 3000 år.
I takt med att industrialiseringen bredde ut sig under 1800-talet minskades användningen av dinkel. Anledningen var att dinkel, som är mer arbetskrävande än t ex vanligt vete, inte längre passade för det rationella industrisamhället. Efter världskrigen i början och mitten av 1900-talet minskade odlingarna ytterligare.
I uppbyggandets tider efter krigen var det kvantitet, inte kvalitet, som gällde. I och med detta tog det vanliga vetet, som gav större skördar, över.
I dagens näringsmedvetna samhälle har dock dinkelvetet fått sin upprättelse och odlas på allt fler platser runt om i världen."
från http://www.pilefood.se/arkiv/2005/n051219_dinkel/dinkel.htm
Alltså torde det gå att ersätta med vanligt vetemjöl.
Här finns dinkelmjöl i vanliga "mjölhyllorna", jag har själv inte bakat med det.
"Vårt urvete
Dinkel, eller Spelt som är dess ursprungsnamn ur latinska Triticum Spelta, är vårt urvete och har odlats i mer än 3000 år.
I takt med att industrialiseringen bredde ut sig under 1800-talet minskades användningen av dinkel. Anledningen var att dinkel, som är mer arbetskrävande än t ex vanligt vete, inte längre passade för det rationella industrisamhället. Efter världskrigen i början och mitten av 1900-talet minskade odlingarna ytterligare.
I uppbyggandets tider efter krigen var det kvantitet, inte kvalitet, som gällde. I och med detta tog det vanliga vetet, som gav större skördar, över.
I dagens näringsmedvetna samhälle har dock dinkelvetet fått sin upprättelse och odlas på allt fler platser runt om i världen."
från http://www.pilefood.se/arkiv/2005/n051219_dinkel/dinkel.htm
Tusen tack för ett intressant och detaljerat svar. Alltså, jag använder vetemjöl.
Tack ännu en gång!
Alltså torde det gå att ersätta med vanligt vetemjöl.
Eller kanske jag använder spelt. Det har vi här i Finland också.
ja men,,, problemet löst! samma sak om jag fattar det?
Om det är siktat dinkelmjöl så går det bra att byta ut mot vetemjöl. Men om du ska byta ut full-kornsdinkelmjöl så skiljer det sig åt en del
Hur är det att baka med dinkelmjöl, finns det någon som har provat?Något man bör tänka på?
Hur är det att baka med dinkelmjöl, finns det någon som har provat?Något man bör tänka på?
Hej!
Dinkel/spelt kan bli lite kladdigt, jag brukar ta i lite extra mjöl, men man kan ju ha det i formar. Dinkel är en gammal vetesort med långsamma kolhydrater, så man håller sig mätt längre på det.
Dessa har jag bakat och det ger jättegott bröd!(Y)
Dinkel och havrebröd
Enkelt dinkelbröd
Själv köper jag nästan aldrig vanligt vetemjöl längre utan använder i princip uteslutande siktat dinkelmjöl - fungerar i alla lägen: såser, pannkakssmet, brödbak (står det "vetemjöl" i receptet så tar jag bara siktat dinkel utan några omvandlingar eller så) och övrig matlagning.